Sunday, May 29, 2011

Tak Mau Buat Lagi Dah...

Seorang rakan sekerja tertangkap gara2 mengupdate blog dan ber'fb' ketika kerja. Ketika menerima aduan ttg perkara berikut, aku seperti tertelan pasir.. peritnya!! Mcm mana aku diajak bergosip ttg perkara yang aku pun buat. Oh Tidak. Ok.. itu last... takkan berfb dan update blog ketika di ofis lagi. Lepas office hour je lepas ni. Pomis pomis pomis...

Poket masih perit... temujanji doktor pun asyik bertangguh. Mau jumpa doktor kena bawak fulus beb... walaupun ada insuran tp yg tak admitted tu kena bayar dulu... Jadi Guano?? Perit2 pun kat Tg Malim tadi shopping tak hengat dunia juga. Itulah masalah aku paling besor.. tk mampu mengawal nafsu shopping yang menggebu2... nafsu lain den relax je..
Aktiviti paling sesuai ketika poket perit ialah menunggang basikal bersama hubby berbanding berpusing2 mengelilingi shopping complex.

Sempat bergambar di Secret Recipe Tg Malim ketika en asben menunggu seorang customernya sampai.
Cak!!!

Bulan 6 adalah bulan yg menakutkan sket... sbbnya ada dinner dan sebagai chairman untuk dinner committee aku rasa satu tanggungjawab yg sgt berat bagi memastikan dinner kali ni menjadi 'the best dinner event' bagi kompeni aku... oh tensen... lebih tensen lagi memikirkan ttg persembahan yang aku 'dipaksa' persembahkan pada malam tu.

oH... bulan ni mungkin paling banyak turun panggung. Last week kami tgk Nur Kasih The Movie, lencun tisu I dibuatnya. Tersedu2... sedih punya hal. Sebagai balasan meneman aku tgk NKTM, hubby memaksa aku tgk Pirates Of Carribean. Oh.. takde masalah... sbb lepas tu aku akan ajak dia teman pi tgk "SEKALI LAGI" dan "KARAK". hehehe.... nonton movie sahajalah...

Saturday, May 21, 2011

10 Perkara Yg Aku Baru Tahu Ttg Phnom Penh.


Do u like my new hairstyle? Made in Phnom Penh. hehehe

10 Perkara Yang Aku Baru Tahu Tentang Phnom Penh:-

1- Walaupun kadar jenayah ragut tinggi di Phnom Penh, amat jarang sekali melibatkan pelancong. Warga Khmer sangat menghormati pelancong walaupun ketika mabuk.

2- Terdapat banyak PUB dan Disko dalam pekan

Phnom Penh yang kecil namun yang terbaik dan happening ialah Platinum Club (ala2 Zouk kalau di KL). Walaubagaimanapun European ada kelab mereka tersendiri yang tak kurang hebat, mereka tak lepak di kelab yang penuh Cambodian. Sangat diskriminasi.

3- Kalau anda baca di internet, Russian Market adalah bazaar termurah dan terbaik di Phnom Penh hakikatnya ia PALSU! Sebenarnya Central Market adalah pasar terbaik dan termurah, kerana percayakan internet aku kerugian berpuluh2 USD.

4- Selain terkenal dengan sutera dan kraftangan, Phnom Penh juga terkenal dengan batu permata dan perak (silver).

5- Seperti Indonesia, bunyikan hon banyak kali merupakan lumrah di kalangan pemandu kenderaan di Phnom Penh. Kalau pemandu ni buat perkara yang sama di KL, confirm pecah kereta/ muka kena libas.

6- Massage parlor bagaikan cendawan tumbuh di sini. Anda boleh dapatkan urutan hebat semurah USD3-USD12, bergantung kepada rupa kedai. Aku telah mendapatkan Aromaterapi massage dua malam berturut2. Harum bermandikan minyak Ylang2 dan Citrus. Hehehe

7- TukTuk adalah pengangkutan awam paling popular di sini. Kenderaan seperti motor dengan kabin kecil di belakang. Tapi hati2 kebanyakan pemandu TukTuk sangat suka ambil kesempatan dengan ketidakpandaian kita mengenai pekan mereka dengan berpusing2 di kawasan yang sama dan mengenakan cas yang tinggi.

8-Farmasi sangat banyak, klinik gigi lagi banyak, tapi klinik biasa sangat susah didapati. Perubatan di Phnom Penh terlalu mahal. Kalau di Malaysia anda dikenakan RM100, di sini USD100. Jadi bayangkanlah…

9- Ada beberapa golongan khasnya di kedai Makanan Islam dan Central Market yang pandai berbahasa Melayu di sini.

10- Ada restoran bernama restoran Malaysia di sini. Malaysia juga terkenal sebagai salah sebuah Negara yang paling banyak membantu ekonomi Cambodia selain Jepun, China dan Korea.

Pengalaman paling pahit di Phnom Penh.

Hari ke-3 di Phnom Penh aku diserang sakit senggugut yang maha teruk. Dari pagi sampai ke malam hanya terlantar di bilik hotel. Ubat dibeli di farmasi dah 6 biji masuk ke perut, sikit pun tak mendatangkan kesan. Tak ada makanan yang masuk ke perut kerana rasa mual yang melampau. Sehingga jam 10malam keadaan seperti mayat hidup, lembik dan langsung tak bermaya. Akhirnya aku dikejarkan ke hospital Naga Medical Centre. Diberikan 2 das injection di punggung dan berkali2 di tangan (kerana urat tak dijumpai- memanjang tersalah cucuk). Ajaibnya selepas 15 minit diberikan suntikan aku sihat seperti sediakala. Hasilnya beratus USD terbang. Terkedu. Bankruptcy aku dibuatnya. Siap kena tipu dengan driver tuktuk yang hantar bila diketuknya duit tuk2. Aku apalagi mengamuk sakan kat driver tu… (sebab dah sihat, larat la nak marah dia. Walaupun dah marah2 aku bayar juga tambang tu.)

P/S: Kalau ditanya aku mahu kembali ke Phnom Penh? Jawapannya TIDAK!

Gambar2 penuh, sila ke my facebook. Jangan malu2.

Tuesday, May 17, 2011

Teka Betul, Aku Bagi Hadiah.

Tak habis lagi mengemas beg. Aku sampai terpaksa duduk atas beg, baru beg boleh zip. Punya la padat maksimum mcm iklan MILO tu.

Kejap lagi nak hantar Mika pi Cat's Boarding. Tapi dia dah muka kesian plak...
Nak pi mana aku ni? Ha.... itulah teka teki untuk hari ni. Siapa yang dapat jawab nanti aku poskan souvenir.
Pembayang bagi teka-teki teka tekok kali ni ialah:-
1- Negara yang tidak kaya.
2- Menggunakan matawang US Dollar dalam urusniaga harian (walaupun mempunyai matawang sendiri).
3- Sebahagian rakyatnya adalah pendatang di negara kita.

Dapat tak jawapannya?? Ok... sesiapa yang tahu jawapannya, sila bagi aku nama Ibu Negara bagi negara tersebut. Sesiapa yang pertama memberikan jawapan betul sebelum aku reveal answer tu, maka dia akan menerima cenderahati dari negara tersebut. Hehehe... nak hadiah, sila cuba.

Thursday, May 12, 2011

Domestic Inquiry Procedures / Proses Siasatan Dalaman.

Ramai yang bertanya kepada aku mengenai prosedur Domestic Inquiry (Siasatan Dalaman) yg akan disebut DI aje lepas ni, dari side pekerja mahupun HR practitioner sendiri. Aku akan cuba berkongsi apa yang termampu menerusi mengendalikan DI sebelum ni. Harap dapat membantu.

DI mmg leceh, mmg ramai HR yang tak menyukai DI. Tak tahu plak kalau ada yang suka pada DI. Biasanya DI dibuat bagi major misconduct atau kesalahan yang boleh mendatangkan penalty yang besar. Contohnya dibuang kerja (termination), diturunkan pangkat (demotion), digantung kerja (suspension), dsb. However DI adalah sesuatu yang PERLU sebelum sesuatu tindakan disiplin serius dibuat, menandakan majikan telah mengikut prosedur yg betul sebelum mengambil tindakan. Ini kerana sebaik sahaja kes dibicarakan di mahkamah perusahaan soalan wajib yang ditanya oleh juri, “Ada buat siasatan dalaman?” “Boleh saya tengok rekod siasatan dalaman?”

Step yang perlu diikuti sebelum DI dilaksanakan:-

1st skali…. Majikan perlu mengeluarkan Surat Tunjuk Sebab (Showcause Letter).

2nd- Selepas dapat reply letter daripada pekerja, analisa jawapan yang diberi. Sekiranya tidak memuaskan hati dan banyak keraguan keluarkan satu surat Panggilan Untuk DI. Dalam surat tersebut mesti tertulis dengan jelas Tuduhan (charge) ke atas tertuduh, tarikh, masa dan tempat DI akan dijalankan. Maklumkan juga yg tertuduh boleh membawa saksi yang menyokong keterangan dia pada hari kejadian. Kegagalan dia menghadirkan diri, DI akan diteruskan secara ex-parte, dan keputusan akan dibuat oleh juri walaupun tanpa kehadiran tertuduh dan ianya muktamad.

Nota: Gantung kerja yg dibenarkan adalah 2 minggu dengan separuh gaji, baki separuh gaji perlu dipulangkan sekiranya selepas DI tertuduh didapati tidak bersalah. Sekiranya 2 minggu tidak mencukupi untuk pihak syarikat menghabiskan siasatan dan membuat persiapan DI, gantung kerja boleh dilanjutkan (dengan mengeluarkan surat lain Lanjutan Penggantungan Kerja) dengan bayaran gaji penuh kepada pekerja.

3rd – Tak perlu gantung pekerja sekiranya kehadiran beliau ke syarikat tidak memberi sebarang masalah atau kesukaran sehingga hari DI.

4th – Pegawai penyiasat boleh memulakan siasatan dengan mengumpul seberapa banyak bukti dan keterangan saksi secara bertulis sebelum hari DI. Kemudian serahkan hasil siasatan dan bukti kepada pegawai pendakwa dalam DI. Pegawai pendakwa akan menyediakan soalan dan melampirkan semua bukti-bukti yang dikumpul untuk diserahkan pada juri pada waktu DI.

5TH – Lantik 3 orang non-bias juri. Yang bermaksud juri mestilah bukan pegawai atasan atau rakan sekerja yang satu bahagian kepada tertuduh. Juri perlulah dari level eksekutif dan ke atas. Dari tiga juri tersebut, seorang darinya adalah ketua juri merangkap pengerusi (chairman) untuk DI tersebut. Kemudian lantik seorang pekerja untuk menjadi setiausaha bagi mencatit minit DI.

PROSES DI

1st - Apabila semua telah berkumpul di dalam bilik DI, pengerusi akan memulakan dengan tujuan DI diadakan, kemudian memperkenalkan diri dan panel juri. Kemudian tanyakan pada tertuduh adakah sebarang bantahan untuk masa dan tempat DI ini atau bantahan terhadap mana2 perlantikan juri?

2nd- Pengerusi bacakan dengan jelas tuduhan yang dikenakan kepada tertuduh, kemudian bertanya, adakah tertuduh mengaku bersalah? Sekiranya jawapannya “Ya,” maka juri perlu mengulang bagi jawapan tersebut dan bertanya adakah tertuduh faham tentang pengakuan tersebut yang boleh menyebabkan pihak syarikat mengambil tindakan disiplin ke atas tertuduh termasuk pembuang kerja? Tertuduh angguk atau “Ya”, maka tanyakan pada tertuduh ada apa2 yang ingin disampaikan sebelum DI ditutup? Tiada.. maka tamat DI.

3rd- Tapi sekiranya jawapannya tak mengaku bersalah, pengerusi perlu menjemput Pegawai pendakwa untuk membentangkan kes. Pendakwa boleh menjemput saksi atau mengemukakan bukti (sekiranya tiada saksi), sepanjang tempoh pendakwa bersuara saksi tidak sepatutnya mencelah, juri boleh menyoal pendakwa sehingga selesai, kemudian juri akan berkata, “Sekarang saya jemput tertuduh untuk menyoal balas saksi/ pegawai pendakwa.” Saksi boleh bertanya pada waktu sehingga puas. Jangan berhenti sehingga anda telah bertanya semua soalan, kerana selepas ni tertuduh dah tak berpeluang bertanya lagi kepada saksi pertama/ pegawai pendakwa.

4th Sekiranya ada ramai saksi, proses di atas akan diulang bermula dengan pendakwa bertanya habis, kemudian tertuduh bertanya habis, kemudian pendakwa akan bertanya kali terakhir untuk mematahkan kembali hujan tertuduh atau mengembalikan semula keyakinan saksi. Kemudian habis. Ikut giliran masing2, pendakwa dan tertuduh tak boleh menyampuk apabila giliran pihak lawan. Pengerusi berhak memberi amaran atau mengarahkan mana2 pihak yg tidak berkenaan supaya diam.

5TH- Sehingga semua saksi dipanggil, akhirnya tertuduh pula akan diminta untuk memberikan keterangan tentang kes tersebut. Pendakwa boleh terus membuat pertanyaan sehingga berpuas hati, kemudian juri pula membuat pertanyaan. Sehingga selesai kesemuanya, pengerusi akan menjemput tertuduh untuk membuat pembelaan. Tertuduh boleh membuat pembelaan diri ketika ini.

6th – Akhir sekali pendakwa perlu membuat penggulungan kes, Inilah waktu terpenting untuk pendakwa mematahkan semua hujah2 tertuduh, tetapkan pendirian anda dan katakan apa yang membuatkan anda percaya bahawa tertuduh sememangnya bersalah, impaknya kepada majikan, kenapa tindakan disiplin perlu ke atas tertuduh?

7th – Pengerusi akan menamatkan DI dan memberitahu bahawa tertuduh akan diberitahu mengenai keputusan rasmi mengenai kes beliau dalam tempoh beberapa hari.

NOTA: Sepanjang DI berlangsung bermula dengan pembukaan oleh pengerusi sehingga ke bersurai, setiap patah perkataan perlu ditulis di dalam minit DI dalam bentuk dialog oleh setiausaha. Adakalanya ia bukan berbentuk kata2, tetapi ia boleh jadi (tertuduh mengangguk kepala berkali2) (tertuduh menggelengkan kepala) (tertuduh menghentak meja) (tertuduh menunjukkan bagaimana dia duduk ketika kejadian tersebut dengan menyilangkan kaki dan bersandar) dan macam2 lagi. Minit ini sangat penting kerana ia perlu dibaca dan ditandatangani oleh 3 juri, pendakwa dan tertuduh (di setiap muka surat) bagi mengakui segala butiran percakapan yang ditulis adalah benar. (sebaik2nya dalam 2-3 hari sebaik habis DI, minit perlu disiapkan dan ditandatangani oleh setiap orang yg disebutkan di atas). Jadi bayangkan betapa tebalnya minit DI sekiranya DI berlangsung selama 4 jam atau lebih.. yang menaip lagi semput.

SELEPAS DI

1- Dalam tempoh seminggu pihak juri perlu membuat keputusan bersama dan menulis surat kepada CEO/ MD/ PENGERUSI mengenai keputusan mereka, kenapa dan saranan hukuman. CEO/ MD/ PENGERUSI syarikat akan membuat keputusan hukuman yang patut dijatuhkan (mengambil kira pendapat HR advisor/ practitioner) dan menandatangani persetujuan tersebut.

2- Surat akan diserahkan kepada pihak HR. HR akan menyediakan surat kepada tertuduh bagi memaklumkan mengenai keputusan dan hukuman yang dijatuhkan kepada tertuduh dan bila ia akan berkuatkuasa. HR akan menyerahkan surat kepada tertuduh dan tertuduh perlu menandatangani penerimaan surat tersebut.

Jadi bayangkanlah berapa banyak dokumen yang ada untuk DI ni? Banyakkan? Setiap dokumen perlu disimpan dengan baik untuk persediaan sekiranya tertuduh mengfailkan kes ke JPP.

Sunday, May 08, 2011

Masih Ada Yang Sayang..

Weekend yang letih. Mungkin disebabkan 'overnight' malam semalam. Terima kasih pada Mak Kecik (Ieja Johari) dan Ajid yang sudi membawa aku dan hubby meronda2 Menara Tinjau di Ampang dan Downtown. Terima kasih juga untuk Ejad dan Zaza untuk teh tarik Kayu. Aku diapit oleh 2 orang mak buyong malam tadi, they looked so happy and excited waiting for the first child. So cute~!

Life is still go on and as for me nothing so excited to talk about. Cuma lewat kebelakangan ni aku lebih mula menikmati setiap perkara yang aku lakukan seolah2 ianya untuk kali terakhir. Oh God.. I hate talk about this bcos I will start crying. Ayah marah aku nangis. Ayah cakap, kalau aku nangis means aku lemah, bila aku lemah penyakit jadi kuat. He doesn't like that. He wants me to be strong. Always strong. He cares of me a lot. Selalu tanya khabar, but he doesn't like to talk to me so much, maybe he afraid he will start crying.

Mak is getting better. Dulu our conversation keep ended with both of us crying. Tapi skang, mak selalu buat aku ketawa... when she called she always talked about Aliyah and Ajiem because she knows that stories can make me laugh a lot. Ayah n mak janji, "Kami akan buat apa saja untuk pastikan Along sihat macam dulu."

I'm blessed. Di sebalik ujian ni aku menyedari bahawa aku dikelilingi dengan kasih sayang yang melimpah ruah.

Hubby? Hubby pun jaga aku elok... cuma.. aku berharap sangat kalau dia dapat berhenti merokok. Tapi skang mmg dia hisap rokok pun jauh2... tapi bila aku nampak aku rasa macam hati aku ditoreh2 sampai berdarah. Itulah yang aku rasa. Memang tak paham dengan lelaki. Selalu kata tak ada duit tapi rokok sekotak RM10 setiap hari boleh beli.. benci! Takde masa nak bertekak mengenai hal ni sebab aku rasa aku mmg kekurangan masa untuk perkara yang remeh temeh. Aku lebih suka berfikir... "kalaulah dulu..... kalaulah dulu.... kalaulah dulu...." menjadikan aku seorang yang kuat termenung. Memang tak bagus tapi aku tak mampu nak menghalang minda aku dari mengatakannya.

Buat masa sekarang, aku berusaha menjauhi asap rokok, ubat kurus (setelah mengamalkannya bertahun2 walaupun tak mampu membuatkan aku kurus) dan ubat tahan sakit seperti yang dinasihatkan oleh doktor. Selebihnya ayah akan menguruskan semuanya... perubatan moden dan tradisional seperti yang dirancang. Last but not least, aku serahkan seluruh ketentuan kepada Allah swt.

P/S: Ingat tak lagi posting aku bertajuk JADIKAN AKTA KERJA 1955 PERISAI PERANG ? Posting dah lama tapi masih mendapat komen sehingga hari ni. Aku gembira bila ia membantu ramai pekerja yang menghadapi masalah. Aku bukan pakar, tapi aku akan berusaha untuk bantu selagi yang terdaya.... jangan malu untuk bertanya kalau kalian mempunyai dilema dalam dunia kerja dan mahukan pendapat aku.



Friday, May 06, 2011

Bagai menelan hempedu dalam senyum....


Aku sangka cuma gerimis yang mengiringi perjalanan,

Rupanya hujan dan ribut petir,

Tapi sudahnya Allah berikan pelangi sebaik hujan berhenti.

Aku tanam bunga matahari,

Tapi yang keluar kaktus berduri,

Rupanya kaktus itu mengeluarkan bunga cantik tak terperi.

Begitulah besarnya harapan aku kali ni. Sob Sob Sob (mood sedih). Kalau tengah sedih, memang mukadimahnya panjang sikit. Kalau buat loyar buruk pun biasanya kurang menjadi.

Sebaik aje menjalani ujian “Screening Health” yang dianjurkan oleh pihak syarikat, hijab penyakitku dibuka tanpa belas. Aku terkesima, tergamam dan ter.. ter.. ter.. Lalu aku jadi lupa pada Qada’ dan Qadar. Aku mula pertikaikan “Kenapa aku yang Kau pilih? Sedangkan aku tak pernah merokok, aku tak pernah minum walau setitik pun air kencing setan, kenapa aku yang perlu dibebani dengan sakit ni?”

Lalu aku tersedar…. Pepatah di atas mula menjana kembali dalam kepalaku. Menjadikan kepalaku seperti diketuk dengan senduk. Adoi.. Lalu aku berdoa… moga disebalik musibah yang ku terima ini, ada sesuatu yang menanti aku di kemudian hari.

Setitis air mata emak jatuh kerana kita, berat penangungan dosa yang perlu dipikul anak. Tapi semenjak emak diberitakan ttg sakitku ini, entah berapa ratus kali airmatanya tumpah. Besarnya dosa aku. Ampunkan Along mak.. Along patut rahsiakan dari mak. Along tak patut buat mak susah hati.

Aku perlu mencari seseorang…. Mencari Sulaiman Akhlaken atau sekutunya. Aliyah… semua atas nama kamu ye. Kasi sikit2 je pada Pak Long, jangan kasi sekaligus… nanti dia buat minang pompuan lain duit mommy tu. Hehehehe…


Monday, May 02, 2011

Berakhir April, bermula Mei yang ditunggu..

Seperti yang dijanjikan dalam entry lepas, ini gambar yang sempat disnap melalui kamera hpku. Lupakanlah gambar2 yg dalam kamera hubby.. mmg payah nak dapat. Kalau customer punya gambar (bayar duit) laju la dia buat.

Gambar masa kat kebun, comotnya dua2... Bengkak2 badan kena gigit nyamuk dan agas.
Pacat pun naik kat tangan dan kaki... kuis je la.. nasib baik le aku tak takut pacat mcm aku takut lipas.
Sibuk dengan persiapan annual dinner, inilah handmade Dinner Invitation Card yang aku buat. Masa buat 10 keping yang pertama mmg excited... masuk seratus... nak menjerit! Ini baru 50% siap... ada banyak lagi kena touchup pada kad ni.

Sabtu 30hb April sempat juga singgah ke Pesta Buku PWTC. Sesaknya tuhan aje yang tahu. Tersepit.. ke depan tak boleh, ke belakang tak boleh. Sesak bernafas.. akhirnya kami keluar dari dewan utama tanpa sempat menjelajah.

Mujur dewan Karangkraf ditempatkan di ruangan berasingan. Finally dapat juga grab novel2 buat bacaan masa terluang. Inilah antara novel yang dibeli:-

Dua diantara novel tersebut mempunyai tandatangan dari penulis novel.
Sempat juga say hi to blogger AzieAzah (Kak Azie) di booth Creative. Hubby pun sempat juga grab majalah Gila-Gila di situ.

Sabtu malam kami 3 beradik berpakat untuk menyambut advance "Mother's Day" untuk mak, sebabnya minggu depan pada tarikh Mother's Day aku tak dapat balik ke Klang kerana kerja ganti. Yer... udah... jgn ketawakan aku... mmg bunyinya macam sekolah.. ada kena ganti2 plak.
Budak berdua ni paling excited. Sorang sepotong kek, relax je...

Actually, mmg aku menunggu2 ketibaan Mei, kenapa? Tungguuuuu...
Last but not least... my beloved Aliyah masa dia sebut "Mommy, I love you~!!"