Saturday, July 31, 2010

Day 2 @ Bintang Walk

Sambungan Dari Entry Sebelum Ni:-

Lepas puas meronda KL menempuh traffic jammed (memang sesak giler arrr jalanraya kat KL ni, menguji kesabaran sungguh. Nasib baik tak puasa) akhirnya kami balik semula ke hotel. Park kereta dan plan untuk berjalan kaki aje menyusuri Bintang Walk. Destinasi pertama ialah Pavillion.
Pavillion tgh sale.. Bergambar di hadapan wording yang leh buat aku gilerr...
Seperti yang hubby janjikan, kami ke Theobroma Chocolate Lounge. Sementara menunggu makanan yang diorder sampai, aku mengambil kesempatan tengok2 dulu coklat. Last2 hubby cakap, "ambiklah coklat mana awak nak." Wowwww~!!!!!

Inilah coklat pilihanku. Heheheh... 5 ketul je. Kang pilih banyak2 tercekik plak hubby nak bayar. Menu terbaru yang dicuba kali ni ialah Sandwich Chicken Mayo, memang sedap!

Selepas puas tawaf Pavillion kami menyusuri kembali Bintang Walk dan akhirnya singgah di Haagen Dazs Cafe berhadapan Lot10.

Kebetulan terserempak dengan ayah yang baru keluar dari hotel, so ayah joined us. Seem like he really loves the Mango Sorbet - ice cream Andy instead of mine - Macadamia Nut & Belgium Chocolate.
Hujan lebat turun mencurah ketika kami sedang menikmati ice-cream. Lepas hujan berhenti kami menyusuri semula Bintang Walk untuk pulang ke hotel sambil berfikir.... malam ni nak pi mana ye?? Hmmmmm
p/s: Untuk En Hubby, terima kasih daun keladi.......

Operasi Seludup Mika

Minggu ni adalah minggu menebus kembali kebosanan selama berminggu2 yang lepas. Cuti2 KL... haha.. Save budget... kang cuti jauh2 lagi besar belanja. Jgn tatau walaupun tinggal kat Shah Alam kami jarang sgt turun ke KL. So memandangkan dah lama tak turun KL dan kebetulan family aku memang berhajat nak membeli sedikit baju raya, maka kami bermalam di hotel di Kuala Lumpur yang berdekatan dengan Pavillion.

Yang lucunya En Hubby beriya2 nak bawak juga Mika walaupun aku mencadangkan dia dihantar ke Cat's Boarding dekat Vet. Kata hubby, "Kesian Mika, sesekali dia teringin juga nak merasa tido hotel, nanti kat Tioman dah confirm kena tinggal." Ye ke? Aku tak rasa pun Mika teringin nak tido hotel... "Mana boleh bawak pet dalam hotel," aku mengingatkan. "Boleh... kalau diorang tak tahu," jawab hubby senyum2.... Akhirnya Mika dimasukkan ke dalam travelling bag. Risaunya aku kalau dia berbunyi atau menggelupur di dalam beg, mahu kami kena halau keluar... tapi.. mujurlah sepanjang melalui lobby hotel dia langsung tak bunyi dan tak meronta... bagus betul... sampai je bilik bukak beg, terus dia keluar macam takde apa2 je... phewwww.... seb baik la ko ni kucing yg pandai bawak diri.
Tengoklah betapa relaxnya dia..... mcm takde apa2 yang berlaku je..
Bilik aku ngan hubby yang terpaksa dikongsi bersama MIKA.... heheheh
Esok paginya terus turun swimming pool....
Although hubby is a good swimmer but he hates swimming pool..
Ajim dan Aliyah yang kesejukan...
Ok.. nak bersiap bershopping barang raya. Bulan puasa kalau baru nak bershopping confirm aku dah tak daya nak meredah kesesakan maha hebat dan panas terik di bulan puasa. Petang kang En Hubby nak tunaikan janji untuk belanja lunch di Pavillion.

Tuesday, July 27, 2010

Konvensyen SOCSO

Diberi tajuk "Return To Work" - Kembali Bekerja Konvensyen SOCSO kali ni. Apa kes? Ok.. sbnrnya bertujuan mengajak penerima pencen SOCSO kembali bekerja yang sesuai dengan keupayaan dan kudrat mereka dan mengajak majikan2 seluruh Malaysia supaya bersama-sama bekerjasama menjayakan kempen ini dengan bersedia menerima penerima pencen SOCSO ini (yang most of all mengalami kecacatan / kurang upaya) untuk berkhidmat di dalam syarikat kita. Itulah kisahnya...

Jadual asal sepatutnya majlis ini dihadiri dan dirasmikan oleh Dato Seri Najib Tun Razak tp mungkin disebabkan kekangan masa maka beliau tidak dapat menghadirkan diri. Majlis dirasmikan oleh Menteri Sumber Manusia - Dato' Subramaniam.
Banyak juga kisah2 sedih penerima pencen SOCSO yang dikongsi bersama kami. Lebih2 lagi bagi penerima pencen yang menerima jumlah pencen di bawah garis kemiskinan - mana nak menampung hidup keluarga dengan pencen seciput - anak ramai. Sampai harga gula naik pun diketengahkan mengundang ketawa audien dalam hiba.

Pemandangan Sunway Lagoon dari ruang makan Sunway Pyramid Convention Centre.

Hakikatnya meminta majikan mengambil pekerja OKU tidaklah semudah mendengarnya. Bukan kerana faktor ketidakupayaan meraka sahaja yang perlu difikirkan. Ini kerana OKU memerlukan banyak kemudahan khas seperti tandas, jalan yang rata dan bukan bertangga-tangga (melainkan kalau syarikat ada lif) dan macam2 lagi. Kalau syarikat multi-national company yang besar tu mungkin boleh aje mengadakan semua kemudahan mcm ni - tp bagi syarikat kecil2..... hmmmmm..... nak baiki kemudahan untuk orang upaya pun tak tentu lagi, inikan plak nak sediakan kemudahan untuk orang kurang upaya.

Sempat juga membeli sambil beramal...

Saturday, July 24, 2010

Another weekend @ home.

Sabtu tiba lagi... sabtu minggu ni sama seperti weekend beberapa minggu lewat kebelakangan ni, hanya duduk di rumah sambil tgk tv. Semalam kebetulan adalah hari terakhir seorang teman sekerja di syarikat, dia dengan murah hati telah membuatkan nasi lemak untuk seluruh pekerja ofis... sangat baik hati. Alhamdulillah... teman tu dapat kerja di sebuah multinational company yang saaaaaaaangaaattttt besar dan kaya. Gembira untuk dia... rezeki dia dah sampai... rezekiku bila lagi agaknya...InsyaAllah... minggu depan akan jadi lebih ceria berbanding minggu ni. Kenapa? Wait n see...

En Hubby pagi2 lagi dah keluar mencari rezeki. Hahaha... yer.. dia ada wedding photography arini. Alhamdulillah, sejak akhir2 ni rezeki hubby memang mencurah. Lagipun kerja yang disertakan dengan minat dan keikhlasan insyaAllah akan mendapat keberkatan. Photography adalah bidang yang sangat2 diminati hubby, lebih2 lagi kini beliau telah bekerjasama dengan syarikat photography profesional. Aku nampak dia sangat gembira. Penuh motivasi.... senang hati aku.

Tapi itu tak bermakna hubby tak cintakan bidang kerjaya tetapnya sekarang. Hubby kata susah nak tinggalkan bidang IT... beberapa bulan sahaja meninggalkan IT, boleh menyebabkan mereka jadi outdated. Sebab bidang IT sangat pesat -dalam tempoh sedikit sudah beranak virus baru, antivirus baru, software baru, window baru..... haih... mcm2 lagi. InsyaAllah juga selepas raya nanti hubby akan berubah tempat mencari rezeki. Moga lepas tu Allah melapangkan lagi pintu rezeki buat kami. InsyaAllah..

Ntah le... sbnrnya lewat kebelakangan ni aku kerap juga buka laman jobstreet mengintai peluang rezeki baru tapi entah kenapa kesungguhan untuk pergi tu belum bulat dalam hati. Tak tahu apa yang mengikat hati aku. Tapi tiap kali melihat teman2 sekerja pergi satu demi satu.... aku dapat merasakan... aku juga patut menyusul...lagipun... aku belum jumpa tapak kukuh yg boleh ku bina empayar karier. Tanah yg ku pijak skang ni nampaknya bakal jerlus bila gempa bumi ekonomi melanda... soon.... Very soon....

Tuesday, July 20, 2010

Pura-pura tak excited.

Sebenarnya aku sedang memenuhi jadual kerja aku. Aku takut pada masa terluang sebab bila ada masa terluang aku akan bukak website yg buat aku teruja. Aku tak mahu terlalu teruja. Orang tua-tua kata kalau terlalu teruja (excited) nanti hampa. Maka aku cuba mem"pura2" diri tak excited.

Sebenarnya ini bukanlah perancangan percutian terhebat. Ini bukanlah destinasi terhebat pun yang pernah kami pergi. Aku dah 3 kali ke sini - dan kali ke 2 ke resort yang sama. Tapi keterujaan itu mungkin kerana aku membawa hubby yang bakal ke sini buat kali pertama. Dan kerana.... ini percutian paling panjang dan paling istimewa. Ye ker? Aku rasa tiap kali nak pi bercuti memang aku excited... mungkin aku yg terlupa.

Apa yang merunsingkan sekarang ni bila pemandangan di bawah bagaikan filem berputar2 dalam kepala aku. Sehinggakan salah satunya telah menjadi wallpaper pc aku di pejabat. Sebenarnya aku rasa keterujaan ke sana disebabkan aku mahu lari dari tekanan kerja yang melampau. Mungkin.....




Sebelum puasa... aku merasakan jadual aku telah dipadatkan macam tin sardin cap ayam. Terkejar2 dengan court case, seminar, meeting-meeting-meeting. Isnin dan Selasa akan ke Sunway Convention Centre bagi seminar tahunan SOCSO bersama-sama PM kita, Dato' Seri Najib Tun Razak. So guys... yg akan pergi ke sana juga... c u there.


Sunday, July 18, 2010

BoRoS itu aku.

Mata masih segar walaupun dah menjangkau tengah malam. Mungkin gara2 terlebih tidur di siang hari. Aku sebenarnya bukan seorang yang betah duduk di rumah berlama-lama. Sabtu dan ahad aku biasanya dihabiskan dengan mengelilingi shopping complex (walaupun kadang2 tak beli apa2 pun), berjalan2, bercuti dan balik kampung.

Kalau di kampung pun aku tak boleh berlama2 di rumah juga. Jadi selalu melarikan diri ke Bandar Tanjung Malim - tawaf kedai baju yang bersepah. Adakalanya mandi sungai.. nyaman..

Mak kata memang aku dari kecik mcm ni. "Panas Bontot kalau duduk rumah," Itu kata mak. Tapi bulan ni aku boleh kira berapa kali je aku keluar rumah. Itu pun keluar ke TESCO beli barang dapur. Aku rasa terseksa amat bila terpaksa "mengadjustkan" diri mcm ni. Hubby kata, "U have to. Kalau tak nanti org bersuka ria enjoy masa kita pergi bercuti, kamu buat muka seposen."

Tu la masalahnya.... tabiat aku paling buruk yang sukar dikikis. BOROS! Aku tak pernah fikir 2-3 kali untuk beli barang yg aku nak. When I want it, Afford it, sure will buy it. Bila balik rumah nanti tgk2, "eh... mcm pernah ada pattern / design mcm ni," oh.... biasalah ayat tu.
But the good thing is I only spent my money - bukan duit hubby. Tak pernah mintak dengan dia.. usually apa yg dia belikan... mmg dia yg ikhlas nak bagi. Bukan aku mintak.

When I said, "Saya nak cuba berjimat sikit la... nak bawak duit lebih bercuti nanti," hubby ketawa. Dia cakap dia tak percaya langsung aku boleh memenuhi janji aku. Boros merupakan sikap yang sebati dengan aku dan sudah kerap sangat cuba diubah - namun tak pernah berjaya. Lalu bila hubby melihat perubahan drastik beberapa minggu kebelakangan ni - nyata dia terkejut. En Hubbby berjanji end of this month sekiranya aku masih berjaya menanggani sikap boros, dia akan belanja aku di restoran yang paling aku suka kat dalam dunia ni.

Rasa senang dengan tawaran tu, tp aku bukan akan melakukannya demi tawaran en hubby, aku lakukannya kerana aku benar2 ingin cuba untuk berubah. Doakan ye.

Friday, July 16, 2010

No Bon Odori... Hanya Odour sahaja.

Buat pertama kali dalam sejarah, File Bon Odori tidak dikeluarkan tahun ni memandangkan MD aku yang Ba Alif Nga Alif Nga, Ta Wau Lam Wau Lam dan Ba Wau Dal Wau Ha telah mengambil alih jawatan MD untuk tahun ni. Kenapa aku eja dalam Jawi? Sebabnya si tua nyanyuk tu memang kaki mengampu, benda2 mcm ni kang laju je dia nyampaikan kat MD aku.

Terasa betul bila tak ada Bon Odori, semenjak aku join kompeni ni, memang Bon Odori adalah acara wajib yang perlu aku participate tiap2 tahun. Walaupun penat tapi bila belon kami yang mahal sangat tu dibeli mcm goreng pisang Pak Abu kat Sek. 19, rasa sangat sangat sangat gembira dan bahagia.

Belon kami memang dijadikan trade mark Bon Odori festival. Tak caya bukak la gambar2 Bon Odori dalam website, tak sah kalau takde gambar Peacock Balloon atau Yo-Yo Balloon. Tapi nampaknya tahun ni pastinya Bon Odori sedikit cacat tanpa trademark utamanya (selain kipas).

Aku dapat merasakan MD ini bakal menggulung tikarkan kompeni aku. Hanya kerana dia kaki mengampu chairman, (tak seperti MD yg lepas2, masing2 pandai membuat keputusan sendiri dan memberikan banyak keistimewaan kepada pekerja), dia masih dipertahankan walaupun 99.99% pekerja (kecuali nyonya nyanyuk) memang benci yang amat sangat nengok muka dia.

Kenapa nyonya nyanyuk boleh baik ngan dia? Senang je.... kerana mereka berkongsi attitude yang sama. Kaki ampu, dibenci semua pekerja dan gila publisiti.

Tuesday, July 13, 2010

I share bcos I care...

Hari ni agak sibuk bilamana terkejar2 ke banyak tempat. Tengahari pula ada meeting dengan MEF (Malaysian Employers Federation) di Kelab Golf Sultan Abdul Aziz. Aku suka sangat attend MEF punya meeting bcos here is the time that we gathered many HR practitioners from various MNC (Multi-National Companies), GLC (Government-Link Companies) and SMI (Small Medium Industries) seluruh Selangor especially those MEF members companies.

Di sinilah medannya HR practioners saling bertukar pendapat dan pandangan, mendapatkan penjelasan dan bercerita masalah yang dihadapi di dalam syarikat untuk sama-sama dibantu oleh HR2 lain yang lebih arif, dengan penceramah jemputan- Director General dan juga org kuat MEF sendiri.

Aku juga noticed some of them very talendted outspoken and knowledgable HR practioners dari beberapa MNC companies. Sangat adore dengan mereka sehingga aku berharap satu hari nanti I can stand among themselves, maybe...... (when I reached their age). Walaubagaimanapun aku syukur sangat at least hari ni aku boleh duduk berbincang dan bertukar pendapat dengan mereka sedangkan pengalaman dan pengetahuan aku dalam HR amatlah kerdil. I'm blessed.

Something to share... mengenai kesilapan2 yang kerap dilakukan oleh pihak majikan khasnya kompeni SMI.

1- tak distribute payslip kepada pekerja. Sesetengah kompeni SMI mereka tidak mengeluarkan payslip kepada pekerja walaupun sudah membayar gaji samaada melalui cash atau bank-in. Sesetengah memberi alasan payslip dipegang oleh HQ (yg berada kat tmpt lain), manakala ada yang hanya mengeluarkan payslip bila diminta oleh pekerja. Ini merupakan satu jerangkap samar buat majikan bila mereka terpaksa berhadapan dengan dengan kes yg melibatkan gaji. Tak menyerahkan payslip kepada pekerja setiap bulan merupakan satu kesalahan. Ingat tu!

2- Offer letter yang tidak jelas. Biasanya dalam offer letter kita telah masukkan perkara2 yang TERPENTING dari segi pembayaran gaji, pembayaran OT, public holiday, waktu kerja, duty, do and don't dan macam2 lagi. Sebab tu kita selalu perasan MNC company offer letternya panjang2 sehingga 4-6 muka surat. Offer letter yang tidak lengkap dan tidak jelas maksudnya dan perundangannya akhirnya akan memakan diri syarikat tu sendiri.

3- Separate entity company iaitu kompeni yang ada perkataan Sdn. Bhd. bagi sebarang tindakan yang salah ke atas pekerjanya dan telah diputuskan oleh mahkamah, maka board of directors perlu bertanggungjawab dan memikul kesalahan tersebut. Mereka boleh dipenjarakan atau dikenakan kompaun. Jadi kadang2 for SMI kompeni, ada yang bergelar director walaupun kompeni tu bukan mereka yang punya. Ha.... jangan ingat gelaran director tu boleh buat anda sangat bangga dan mendabik dada.... gelaran director tu juga melayakkan anda disumbatkan ke penjara bagi maklumat palsu dan ketidakadilan yang dilakukan terhadap pekerja.

4- Jangan sesekali memecat pekerja wanita ketika mereka sedang dalam maternity leave...... bapak besar punya kesalahan...

5- Jangan lewat bayar gaji - jangan melebihi hari ke-7 bagi setiap bulan. Satu lagi setiap pemotongan gaji mesti dengan persetujuan (yg telah ditandatangani) oleh pekerja tersebut melainkan pemotongan gaji tersebut disebabkan:-
i- EPF, SOCSO dan Income Tax atau arahan dari kerajaan Malaysia.
ii-Kesilapan terlebih bayar bulan sblmnya (x melebihi 3 bulan ke belakang)
iii-indemnity (kurang notis)
iv-advance.
Selain daripada keempat-empat di atas, employee mesti memberi kebenaran bertulis untuk pemotongan gaji mereka.
Dan sesetengah pembayaran melalui pemotongan gaji tetap seperti insuran, sport club, kos sewa rumah, loan bank dan sebagainya memerlukan persetujuan bertulis pekerja dan kelulusan dari Director General. So... ingat ye majikan... jangan suka2 hati potong gaji pekerja. Ingat ye pekerja... kalau gaji kena potong tanpa kebenaran anda selain dari yg 4 tu... anda boleh komplen tau.

InsyaAllah.... akan dikongsikan lagi beberapa perkara nanti.

Saturday, July 10, 2010

Jadikan Akta Kerja 1955 sebagai perisai perang.

Pengetahuan aku dalam bidang HR mungkin cetek. Namun aku ingin sekali membantu pekerja-pekerja yang teraniaya atau dianiaya oleh pihak syarikat berdasarkan pengalaman dan pengetahuan aku. Moga apa yang aku kongsikan ini dapat membantu pekerja-pekerja lain yang berhadapan dengan masalah yang sama.... dan... mungkin juga kepada HR (khasnya dummies) yg lain.

1- Retrenchment - salah satu medium untuk majikan membuang pekerja bagi pekerja yang tidak bersalah atas alasan, lebihan pekerja, mengurangkan kos bisnes dengan syarat pekerja perlu dibayar pampasan (compensation).

2- Termination - selain daripada absconded biasanya termination dilakukan hanya selepas melakukan proses Domestic Inquiry. Bermakna pekerja perlu dibicarakan, dijelaskan secara bertulis atas alasan apa dia diberhentikan kerja dan diberi peluang membela diri bagi pihak dirinya.

3- Sebagai majikan adalah salah bila kita mencadangkan pekerja untuk resign bagi mengelakkan mereka melalui proses-proses Domestic Inquiry yang selalu dianggap leceh oleh majikan. Inikan pula kalau kita MEMINTA mereka untuk resign - lagi salah besar. Lebih2 lagi kalau "permintaan azimat" tu in written yang mana boleh dijadikan evidence.

4- Bagi pekerja yang diberhentikan atas alasan prestasi kerja, ia mesti didahulukan dengan surat tunjuk sebab (showcause letter), warning letter dan pekerja must be given reasonable time to show improvement in certain period of time. Tanpa sebarang surat bertulis yang ditandatangani penerimaannya oleh pekerja - majikan dianggap tiada kes, tiada bukti dan sekadar tuduhan melulu.

5- Memetik pertanyaan Azmiroy, pekerja tak boleh disabitkan dengan kesalahan yang terlalu lama contohnya yang melebihi 3 bulan melainkan atas sebab2 konkrit contohnya, pekerja outstation di luar negara, cuti bersalin (atau apa sahaja yang melambatkan proses penerimaan surat tersebut kepada pekerja). Selepas surat showcause letter dikeluarkan (tuliskan tarikh akhir bila sepatutnya pekerja menjawab surat tersebut), selepas surat jawapan diterima daripada pekerja, majikan perlu menjawab surat tersebut dalam tempoh terdekat dengan memaklumkan keputusan pihak syarikat. Sekiranya majikan bertindak mendiamkan diri tanpa mengeluarkan sebarang keputusan atau tindakan susulan - maka kes itu digugurkan dengan menganggap majikan telah memberi ampun / gugurkan kes.

6- Berdasarkan kes yang sedang berlaku di syarikat aku. Kedua2 pekerja yang telah disabitkan kesalahan atas kes dadah, pihak syarikat sedang menggantung kedua-dua pekerja tersebut dengan membayar mereka gaji penuh. Ini disebabkan mengikut akta kerja pekerja hanya boleh digantung kerja selama 2 minggu dengan separuh gaji. Separuh gaji ini perlu dibayar semula setelah terbukti pekerja tersebut tidak bersalah. Sekiranya majikan menggantung pekerja lebih dari 2 minggu maka pihak majikan wajib membayar gaji penuh kepada pekerja tersebut. Sekiranya pekerja tersebut diberhentikan ketika di dalam perbicaraan dan keputusannya didapati pekerja tidak bersalah, pekerja boleh menuntut pampasan dari pihak majikan.

Sekiranya kawan2 mempunyai sebarang pertanyaan mengenai hal kerja, jangan malu2 nak tanya. Aku bukanlah pandai sangat, tapi InsyaAllah... apa yg boleh aku bantu, aku akan bantu.


Thursday, July 08, 2010

Everyone is talking about OCTOPUS...

Sepanjang perjalanan nak ke mahkamah pagi ni, Hits.fm tak habis2 bercerita ttg octopus. Sotong yang pandai meramal siapa yang akan menang setiap perlawanan FIFA. Walaupun parking di mahkamah sangat sangat sangatlah susah, tapi aku masih ketawa gara2 JJ & Rudy buat lawak ttg sotong tersebut. Last skali memandangkan takde parking, habis aku panjat divider kat tepi jalan. Seb baik aku punya keta 4WD versi ketot.

Sampai di mahkamah majistret 4 (aritu 5), aku pun bertanya adakah benar kes pekerjaku bakal dibicarakan hari ni. Ya, jawab pembantu majistret. Lalu aku mengambil tempat duduk. Dari pukul 8.40... masa terus berganjak ke pukul 10 pagi. Aku hanya termenung sambil mendengar juri2, pegawai polis dan pembantu manjistret bercerita pasal sotong octopus hebat tu. Hehehe... sungguh la popularnya kamu. Sampai masuk dalam mahkamah. Mahkamah masih belum bersidang. Difahamkan hanya pekerja aku seorang je yang belum hadir. Lalu aku menerima sergahan, "Anak guam awak _________ ni mana? Datang ke tak?" Haaa?? aku nampak macam peguam ke?? "Saya bukan lawyer encik. Saya wakil majikan," jawabku. "Dia tak datang? Awak ada no telefon dia?" Lalu aku keluar dari dewan mahkamah sambil dalam hati menyumpah seranah pekerja aku. Bukan kat pejabat je selalu datang lewat, kat mahkamah pun dia bantai datang lewat juga. Geramnya aku!!!! Lalu aku telefon dan marah2 le pekerja aku tu. Elok2 dia tak tahu aku datang nak dengar... jadi ter tahu plak.

10.30 dia tiba dengan anak ngan bini dia ngan muka tak bersalah. Mcm hero filem tamil. Aku ketap bibir menahan geram. Dia sengih macam kerang busuk. Elok je pintu dewan mahkamah aku tolak untuk masuk terus pegawai polis tu membebel macam mesingun kepada pekerja aku tu. Padan Muka! Mcm biasalah, dia buat muka hero filem tamil tu sambil minta maaf berkali-kali. Tak sampai pun 2 minit kemudian loceng bingit berbunyi menandakan majistret masuk ke dewan.

Kes pertama dibacakan. Garang juga majistret bila memberi amaran dan menaikkan ikat jamin kepada tertuduh pertama yang gagal menghadiri prosiding pertama atas alasan tidak munasabah. Kes kedua.... pekerja aku. Pertuduhan di bacakan.
"Anda mengaku bersalah atas pertuduhan itu?"

"Ya, saya mengaku bersalah," haaaa??? ternganga luas mulut aku. Mengaku? Aku ingat dia pun bantai tak ngaku juga. Almaklumlah masa sesi soal siasat ngan aku dalam conference room aritu habis dikelentongnya aku hidup2.
"Yang Arif, mahkamah belum boleh menjatuh hukum ke atas tertuduh kerana keputusan ujian air kencing masih belum diperolehi"
Uik... susah juga ye. Orang dah ngaku salah pun tak boleh nak hukum. Jadi apa bezanya ngaku dan tak ngaku.
"Baiklah, perbicaraan ditangguhkan pada ................"
Itulah masalahnya.... bersidangnya 5 minit je, tapi dari aritu terpaksa menunggu berjam2 hanya untuk 5 minit tu. Dah le keputusan pun takde.... tensen!!!

p/s: balik terpaksa menghantar wahyu kepada bos2 yang menunggu di ofis untuk dihantarkan pula wahyu ke parent kompeni di Jepun. Di mana big boss sedang menunggu sambil garu2 kepala. Why la Malaysia like that ?? Pleaded guilty also no action, tak admit guilty pun no action....

Wednesday, July 07, 2010

Alhamdulillah... akhirnya ia maju setapak.

Buat pertama kalinya mesyuarat kali ini tidak lari dari objektif sebenarnya. Gembira! 60% telah mencapai persetujuan bersama. Tinggal baki 40% lagi untuk dirundingkan lagi bersama.
Walaupun mesyuarat kali ni agak panas, penuh dengan pertingkahan lidah namun ia berakhir dengan baik. Sama-sama berjabat tangan, bergurau senda dan masing-masing berharap perjumpaan hadapan adalah perjumpaan terakhir dan pastinya lebih baik.

Pekerja Suzuki Latex telah lama menunggu. Aku berdoa semoga semuanya selesai sebelum raya. Moga ada berita gembira buat mereka sebelum syawal tiba.......

p/s: Esok akan ke court lagi - kes yg sama namun pekerja yang berbeza. Jangan jemu membaca keluh kesah kuli cabuk ni meluah rasa.....




Tuesday, July 06, 2010

Catatan Dari Mahkamah

Betapa jauhnya bidang kerja aku telah membawa aku. Bukan membawa aku Gaza atau South Africa menyaksikan FIFA. Bukan itu maksud aku. Tapi "jauh" yang ku maksudkan, ia telah membawa aku ke hospital - bahagian rekod rawatan pesakit, ke rumah mayat, ke bilik sister-sister (ketua jururawat) hospital2 kerajaan seluruh Selangor.

Pernah juga bidang kerja aku mencampakkan aku ke bilik tribunal, Jabatan Kerja Raya, Jabatan Perusahaan, Jabatan Tenaga Kerja dan bilik-bilik pegawai polis (Inspektor, Sarjan, ASP).

Dan.... hari ini.... aku tercampak kat sini kerana kerja juga. Mahkamah Majistret 5, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.

Perbicaraan yang perlu ku dengari dan rekodkan ini melibatkan pekerja senior syarikat. Perbicaraan yang sepatutnya berlangsung pada pukul 9 pagi tertunda ke pukul 10 pagi gara-gara saksi belum hadir, OKS belum sampai, lawyer belum masuk. Aku tertanya-tanya, apa dalam bidang perundangan dan kehakiman pun sektor kerajaan belum mampu menepati masa?? Menyedihkan.

Ketika pekerja aku masuk ke dalam dewan mahkamah, nyata dia terkejut melihat kelibat aku. Profesionalisma yang perlu aku pegang menjadikan aku kekok untuk berbual dengannya seperti dulu. Ketika kami sama-sama makan di kantin sambil ketawa-ketawa. Ketika dia memberikan aku belerang kuning untuk ditabur keliling rumah kerana rumahku dimasuki ular. Mana mungkin aku lupa kebaikan dia sebagai sahabat. Aku minta maaf kerana terpaksa berada di sini mungkin untuk memerhati dan mungkin untuk menentang kamu di satu hari. Aku minta maaf... aku harap kamu faham.

Seketika masuk seorang pegawai polis membawa bahan-bahan bukti yang telah dilabel sebagai afidavit. Jelas juga barang bukti yang dilabel atas nama pekerjaku. Itulah barang yang menjadikan dia berada di sini dan berada di lokap.
Loceng bingit berbunyi tanda majistret masuk. Semua dalam dewan berdiri. Habis kes pertama, kes kedua pula menyusul. Nama pekerjaku disebut lantang.

Pertuduhan dibacakan. Jelas dan menusuk. Tangan aku terus menconteng di atas buku catatan. "Anda mengaku bersalah di atas pertuduhan yang dibacakan?"
"Tidak, Saya mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan," jawab pekerjaku.
"Yang Arif, tertuduh mengaku tidak mengaku bersalah. Dengan itu perbicaraan ditangguhkan pada .........."
Majistret mengangguk dan terus mencatat sesuatu. Itu saja....
Dan itu bermakna... mahkamah ini akan menjadi destinasi kerapku selepas ini.