Tuesday, June 29, 2010

M.I.K.A.

Atas permintaan Kak Cik Seroja dan kawan2 ofis... maka aku post juga le gambar MIKA. Sebenarnya nak tunggu dia gemuk sket baru nak ambik gambar, tp aku rasa lammmbaattt le gamaknya dia ni nak gemuk (walaupun makan 3 ekor ikan rebus sehari, nasi, whiskas junior). Mungkin dia ni baka kucing kurus kot. heheheh
Walaupun dia bukanlah kucing idaman (sebab bulunya tak lebat, ekornya tak kembang, mukanya kurang kemek) tapi aku rasa dia jauh lebih bijak dari si Persian cat dan paling penting dia tak malas!

About Mika
1- Dia tak pernah berak sepah2 sepanjang aku membela dia... dia cuma berak dalam bilik air dan tempat berak yang telah disediakan untuk dia.

2- Dia akan temankan aku masak dari aku mula basuh beras, sampai aku hidang lauk.... dia setia temankan aku kat dapur. Duduk elok je.... (aku rasa dia mungkin sedang belajar masak, supaya senang nak masak untuk laki dia bila kawen nanti).

3- Lepas mandi dia akan datang memberikan kepala dia kat aku supaya aku boleh pakaikan semula rantai loceng ke lehernya. Sangat sweet!

4- Ha... satu lagi, lepas mandi jangan lupa keringkan dia dengan hair dryer kalau tak dia akan membebel sepanjang masa... terpekik2....

5- Dia memang suka remote astro... kalau dia lepak atas kerusi mesti kaki depan peluk remote, jangan ambik remote tu kalau tak nak kena tepuk ngan dia.

6- Tempat lepak dia atas sofa biasanya tempat yang sama, maka itu kalau kita duduk atas sofa yg bahagian port dia, jangan le pelik kalau dia diri depan kita sambil tenung muka kita mcm nak telan.

7- Ok... part paling menyampah tentang dia... kalau dia kuar dari rumah waktu malam.... dia akan bawak balik lipas dari luar rumah masuk kat dalam rumah. Memandangkan aku paling takut serangga tu, sebaik aje dia letakkan lipas ke lantai kowang akan dengar suara aku kena histeria. (Kengkonon power la dapat bawak balik binatang buruan balik rumah. Ingat aku bangga gamak nyer).

Monday, June 28, 2010

Untuk yang sedang menunggu.....

Uih... berdebu sudah blog aku ni... fuhhhhhhhhhh... uhuk uhuk... kalau lagi seminggu ditinggal mcm ni sure siap pakej sarang labah2...

Dengar2nya ada orang tu satu hari sampai 3x bukak blog Vic... "Bukan apa... mana tau kot Vic update blog, takut lambat baca." I'm touched... tak sangka ada gak orang nak baca rapu raban vic. Thank you very much... Ehem ehem... my officemates pun skang dah pandai baca blog I ye? Tiba2 leh ada yang tau apa yg aku tak pernah bgtau secara verbal (cuma taip dlm blog saje).... ehem ehem...

Ok... let me see apa yang nak dikongsi. England kalah... hahaha... Takpe.. janji aku dapat tgk muka Beckham yg hensem masa tgh rehat separuh masa. Dah happy giler.. lompat2.. peluk2 bantal.. sungguh over excited.

Weekend aritu seluruh family mertua datang rumah. Mereka sebenarnya dalam perjalanan dari JB ke Tg Malim. Kelam kabut aku. Almaklumlah... ramai nak datang - aku plak masih berada di Klang. Tak sangka langsung mak mertua dan ipar duai nak singgah rumah. Aku jadi risau gelabah boyan. Bukan apa... 1st takde preparation - rumah lum kemas, apa pun tak masak, 2nd aku memikirkan bolehkah dowang selesa di rumah aku yang kecik sempit?? Akhirnya aku memilih Choc Cheesy cake dari Secret Recipe dan 1oz Big Apple Donut untuk santapan tetamu jauh. Mcm biasa la... Abg Ipar aku memang suka tul Cheese cake secret recipe. Kakak ipar plak suka coklat cake.... ha... dah regu la tu. By the way... kak ipar aku tgh sibuk dengan projek kuih simpul kasih. Sebalang RM10 - paling murah tu, biasa kat kedai paling murah leh dapat pun RM13. Nak order kasi tau ye... tgk world cup sambil kunyah serunding simpul kasih sedap gak kan?? Hahaha... (sempat lagi ko pomot ye Vic).

Banyak juga perkara yang berlaku tapi kurang penting untuk dikongsi. Selebihnya aku terlupa. Ok... (waktu ni Mika dah bergayut kat baju kaftan aku. Hilang kosentrasi aku kejap)..

Akhir sekali sblm terlupa... Tahniah untuk kawan2 tersayang yang telah dinaikkan pangkat especially to my best best best friend Haida. (fb: Aida bebe). Tak lupa untuk Ridani ngan Kak Roha.... Thanks for the KFC tadi.. and Mc Donald and Pizza Hut soon. Dani ngan Kak Roha jangan buat2 lupa k... hehehe.... congratulation on ur promotion.

Tuesday, June 22, 2010

This Time For Suzuki Latex...

Appointment bersama Jabatan Perusahaan pukul 11.00 pagi. 10.30 pagi bos dah mengajakku bertolak. Aku ni bidan terjun je... dipelawa saat akhir. Mujur juga aku ikut... pergi bertiga aje dan tiba2 Union bermain kotor dengan cuba menghalau HR Advisor dari menduduki meeting tersebut. Semuanya kerana tujuan mereka untuk menangguhkan meeting.

Tapi HR Advisor yg dah berpengalaman dan amat kenal dengan taktik kotor Union (sbb dah bertahun2 depa dok guna taktik kotor tiap kali negotiate) sanggup keluar dari bilik meeting agar meeting tetap diteruskan - maka tinggallah aku dengan Mr Ricky berpencak silat bersama Union yang membawa rombongan 6 orang. Kami yang sememang sentiasa bersedia setiap kali rundingan akhirnya berjaya membuktikan bahawa selama ini Union yang cuba melengah2kan proses menandatangani CA ini.

Akhirnya kata putus diberi oleh IR Officer, Sebulan dari sekarang CA negotiation WAJIB mencapai kata putus dan seandainya tidak - kes akan terus dibawa ke IR Court dan seperti kedua2 pihak tahu - Keputusan dari IR Court PASTI tak akan menggembirakan kedua2 pihak lebih2 lagi pihak Union sendiri.

Aku keletihan sebenarnya - keletihan dengan kerja dan perangai ahli Union (pekerja-pekerja kompeni) yang sanggup menikam orang yang paling banyak membantu mereka semata2 untuk menjadi Outstanding walhal mereka sebenarnya kelihatan sangat menjijikkan.

There is a lot of things that I need to do... schedule yang sangat padat. 3 Domestic Inquiries are waiting for me... belum masuk perkara asas yang masih perlu dipikul walaupun kerja IR skarang semakin bertambah.... Aku terkejar2 sehingga kadang2 aku melupakan blog dan blog rakan2 yang lain. Aku minta maaf kalau tak singgah... aku harap kalian faham..

P/S: Lewat kebelakangan ni selalu dengar lagu WAKKA WAKKA (Fifa Theme) - Shakira. Buat aku jadi semangat- cuma This time is not for Africa - THIS TIME FOR SUZUKI LATEX.



Monday, June 21, 2010

Sekilas Industrial Case.

Niat di hati takde intention pun nak cerita pasal Industrial Case yg membuatkan cuti Jumaat aku terpaksa half day (supposedly full day). Tapi atas permintaan seorang blogger, maka aku cerita sedikit sepintas lalu mengenai kes tersebut.

2 minggu lepas dapat surat dari Jabatan Perusahaan panggilan untuk rundingan damai bersama pihak Union mengenai 2 pertikaian : - 1. Perpindahan bahagian pekerja tanpa kerelaan pekerja(Transfer Dept) dan ke-2. Mengugut Pekerja.

Tajuk terlalu general memaksa aku membuat panggil kepada IR bagi mendapatkan penerangan lanjut mengenai kedua2 kes. Hampa. IR Officer kata dia tidak menerima detail kes - Union hanya failkan tajuk seperti yang dimaksudkan. Lalu aku diberi mandat oleh pihak majikan mengepalai kes ini bersama seorang supervisor.

Maka aku mengagak2 apa yg dimaksudkan setelah puas meng"hint" kepala worksite comittee di dalam syarikat. Hari jumaat menyaksikan pertembungan DUA orang dari majikan berunding bersama TUJUH orang dari pihak Kesatuan Kebangsaan. Meja rundingan telah menjadi medan perbahasan buat aku. Dan Alhamdulillah aku kira aku masih mengekalkan status pembahas terbaik untuk kes kali ni. Kerana itu aku mendapat pujian secara tak langsung dari IR officer yang mengendalikan kes.

Amat mudah, pucuk pangkal hak transfer merupakan HAK MUTLAK pihak syarikat selagi ia tidak melibatkan penurunan pangkat dan gaji, ataupun perpindahan tempat kerja yang berlaku di luar daerah. Selebihnya merupakan point2 P&C yang dibahaskan sehingga memaksa President Union membalas hujah2ku dengan merapu.... merapu... merapu...

Kes ke- 2 Ugut pekerja.
Hujahku senang. Perlu bezakan apa yg dimaksudkan sebagai penerangan dan juga ugutan. Seandainya pekerja melanggar mana-mana undang-undang syarikat dan apabila pihak majikan menerangkan apa yg akan berlaku sekiranya sesuatu perkara tidak dipatuhi (contohnya, tindakan disiplin, warning letter, suspension, termination) itu merupakan satu PERINGATAN / PENERANGAN - tapi sebaliknya sekiranya kata2 tersebut berbaur peribadi dan kata-kata amaran yang tidak ada kena mengena dengan tindakan tatatertib- maka ia boleh dikategorikan sebagai ugutan. Maka dalam kes ini aku telah berjaya meyakinkan IR Officer bahawa kes kami telah selesai dan tidak ada isu mengugut pekerja.

Di atas kejayaan aku mengepalai kes ini dengan jayanya, aku telah dijemput untuk menghandle pertikaian yg lebih besar esok. InsyaAllah... akan diupdate esok.

P/S: Minggu di Segamat dan Muar sangat hebat. Rindu kampung halaman terubat sudah. Walaupun kepenatan memandu pulang tapi banyak memori manis untuk dikenang. Kata org kalau ke Segamat jangan lupa makan durian segamat... kalau ke Muar, jangan lupa makan asam pedas dan mee bandung muar. Dah banyak kali makan.... memang sedap!

Monday, June 14, 2010

Trend bela "ANAK IKAN"

Entah ke mana hilangnya semangat nak berblog.. puas aku cari semangat yang hilang di bawah kerusi, bawah meja, dalam tong sampah dan tepi bontot Mika, tp tak juga jumpa.
Akhirnya aku pinjam semangat nak cari ringtone baru - selak kejap blog sendiri.

Isnin dibebani kerja yg menimbun gara2 Khamis Jumaat sudah puas bersuka ria makan tak ingat dunia di Armada Hotel. Actually, nak berkongsi satu kisah umum - bukan ditujukan kepada mana2 pihak (sbnrnya ya) walaupun kisah diambil dari kisah benar yg berada di sekelilingku.

Pernah tak kalian dengar tentang istilah anak ikan? Ye, di tempat kerjaku, istilah anak ikan ni cukup femes. Dengan kata lain anak ikan merujuk kepada lelaki (tak kira yg dah kahwin ke belum) yang dijadikan pakwe kesayangan wanita yang sudah berkahwin. Bunyi makna pun dah teruk kan? Tak kisah... aku bukan nak pertikaikan kenapa diorang ada pakwe lain walaupun dah ada suami. Tu pandai2 kowanglah menjawab ngan malaikat nanti. Lagipun dewasa ni, isteri simpan pakwe lain lebih hebat pembiakannya mengalahkan kepantasan virus H1N1. Tak caya cuba kowang wat survey kat kompeni kowang. Tapi motif aku ketengahkan isu ni kerana aku sudah jatuh kasihan dengan kaumku sendiri (Hawa @ Perempuan).

Ok... dari perenggan yang italic ni ialah tulisan yang aku tujukan untuk kaumku sendiri dengan bahasa paling ringkas dan mudah difahami. Ia adalah luahan hati yg aku teringin benar nak cakap ngan kowang tapi tak sanggup nak cakap depan2 sebab aku tau kowang tau takkan dpt terima ... harapnya kowang ngerti la...

Babe,
Serius aku bukan nak mentarbiah kowang mengenai hal rumahtangga. Lagipun isi dalam kain kowang- kowang je yg tahu. Tapi yang aku tak sanggup nak tengok bila kowang ditipu hidup2 oleh anak ikan bilis kowang tu. Aku tau sesetengah kowang cukup bangga bila ada anak ikan cute2, hensem, muda... lagi plak yg tgh belajo kat universiti. Tp janganlah sampai kowang pi sara makan minum dia, top-up handphone... bank in duit semua... apa jadah beb? Rasional la beb... org tu bujang, muda, belajar tinggi - pe jadahnya dia ikhlas nak kt kowang yg anak dah berderet. Pastu ko gaji pun tak sampai 4 angka, ada hati nak pi sara anak ikan. Anak kat umah pun, atok ngan nenek yg belikan baju ngan mainan... pe jadah sampai gitu?

Babe,
Dia mungkin lelaki yg terbaik dan ter"hebat" yg ko pernah jumpa. Sebab tu walaupun terpaksa bersaing dengan isterinya yang jelita dan anak2nya yang dinobatkan Anugerah Dekan tiap semester, ko rela. Dan sebab tu juga bila arwah meninggal, ko seolah2 mendapat kunci kebebasan untuk bersama si dia. Ko sedih kejap je. Tanah kubur dia masih merah, ko dah naik turun hotel murah. Harta yang ditinggalkan oleh arwah suami tu untuk anak-anak ko. Kesian la dowang yang masih kecik2. Kenapa ko nak laburkan semua duit ko kat lelaki tu? Belum kahwin dengan dia pun ko dah disingkap segala keburukan dia. Patutnya ko sedar cepat, ini tidak, bila dia kena tangkap polis ko jamin dia guna duit yang ditinggalkan arwah untuk anak2 ko. Dia ketagih, ko belikan... Dia suh ko makan benda tu - ko makan.... kenapa mcm tu? Ko tak kesiankan anak2 ko?

Babe,
Kalau rasa nak sgt ada anak ikan (sbb dengan adanya anak ikan je yg bleh buat ko berbangga ngan member2 kita), tak yah la cari anak ikan bilis... balik2 ko yg kena bagi ikan bilis makan - atas bawah - hartamu hartanya, duitmu duitnya. Baik ko pi bela ikan jerung... at least kalau ko kena makan pun berbaloi...

Akhir kata aku minta maaf banyak2 kalau coretan kali ni menyentak sanubari sesiapa. Tapi aku dah tak tahu nak cakap mcm mana. Setelah banyak nasihat dipandang sepi dan sesetengah mereka dijadikan seteru kerana saling mengingati. Aku tersepit diantara rasa marah, tanggungjawab sebagai teman dan semangat feminisme yang tinggi.

Wednesday, June 09, 2010

Aku namakan dia MIKA

Kata seorang teman... kalau benar aku ingin berbakti kepada "dia" kenapa aku harus beli? Kenapa aku tak dapatkan di tepi jalan. Itu baru betul membela nasib. Puas aku berfikir tentangnya. Malah aku mula berfikir adakah logik aku menempah "dia" dari seorang kenalan ketika dia masih di dalam perut ibunya. Sanggup plak membayar ratusan ringgit untuk dapatkan "dia". Kenapa aku tergedik2 sangat nak yg import sedangkan yg tempatan dipinggirkan?? Hmmm... puas aku berfikir.... berfikir..... berfikir...

Lalu aku fikir ia adalah takdir yang diaturkan Allah ketika aku bertemunya buat kali pertama. Ketika itu baru keluar dari restoran KFC bersama encik hubby dan juga adik lelakiku. Dia menunggu di pintu depan sambil memandang tepat ke arahku. Tubuhnya yg putih mulus, matanya yang biru dengan tahi lalat di telinga kiri menarik perhatian. Perlahan dia datang menghampiriku. Kurus kering badannya. Dia merayu simpati. Melihatkan tubuhnya yang putih kurus diselaputi debu, aku tak sanggup menyentuhnya. Lantas aku berlalu menghala ke bank berhampiran.

Sebaik kembali aku lihat adik lelakiku sedang memegang dan mengangkatnya. Perlahan aku datang menghampiri. "Kita bela dia, Long," kata adikku. Mata birunya tepat memandang ke arahku. Aku mengangguk. Lantas aku suruh encik hubby berhenti di pasaraya berhampiran. Aku belikan makanan dan syampu untuknya. Sebaik tiba di rumah, aku mandikan dia, keringkan badannya, beri makanan.... Walaupun dia kelihatan takut2 melalui semua proses tersebut lebih2 lagi bila mendengar bunyi hair dryer... namun dia sedikit pun tidak mengamuk lari.

Dia nampak cantik selepas dibersihkan dan yang paling penting dia seolah-olah memahami bahawa dia kini sudah ber"tuan". Aku namakan dia MIKA, kerana KAMI yg menjumpainya dan KAMI yang bersetuju untuk membelanya bersama-sama. Maka MIKA adalah simbolik kasih KAMI terhadapnya.

Aku berjanji untuk menggemukkannya dan mencantikkannya. Dan kini hari-hari yang dilalui membuatkan aku tak sabar untuk balik ke rumah bertemunya... Betul kata kawanku, kalau nak berbakti, kenapa perlu beli? kenapa perlu yang import... banyak kucing jalanan yang memerlukan pembelaan.

P/S: Akan menghadiri kursus di Armada Hotel , PJ pada 10-11/06/2010 - maka 2 hari akan sunyi dari blogging dan facebook.

Monday, June 07, 2010

Tahniah dan Takziah....

Hmm... minggu lepas umpama tiada Sabtu Ahad untukku. Balik Tanjung Malim melawat mertua dan perkahwinan seorang teman bersama Aliyah ku kira sungguh memenatkan. Belum masuk bab tidur yang terganggu sepanjang 2 malam gara2 Aliyah merengek2, mengigau kerana kepanasan. Tg Malim minggu lepas umpama bilik Sauna yang sangat besar. Panas membahang. Walaupun berdiri depan kipas - peluhku yang keluar mengalahkan aku main badminton. Aku rasa cukup terseksa dengan cuaca yang sebegitu... almaklumlah hidupku pagi petang siang malam bermandikan udara penghawa dingin. Perghh... ini baru panas dunia - panas akhirat entah macam mana. Nauzubillah..

Isnin - aku mula dilanda sakit perut. MC. Aku ke klinik dan mendapatkan ubat terbaik untuk tahan sakit. Aku tak mahu ponstant mahupun ibuprofin - itu semua dah tak mujarab untuk aku - aku sudah immune~! Lantas doktor memberikan yang lebih keras. At least ia berjaya melupuskan 50% sakit yang kutanggung dan membuatkan aku tertidur lena.

Tahniah
1- Ucapah Tahniah untuk Mak Kecik @ Ieja di atas perkahwinannya bersama Ajid pada sabtu dan ahad lepas. Akhirnya percintaan selama 10 tahun membawa mereka ke jinjang pelamin juga. Moga berkekalan hingga ke akhir hayat.

2- Tahniah untuk Ajiem @ Muhammad Qhairul Nazim kerana berjaya memenangi tempat ke-5 dalam pertandingan "Most Memorable Photo With Mom & Dad" yang slogannya telah di"create" oleh mommynya - iaitu aku. Hadiah yg dimenangi Trophy, Hamper, Voucher RM50 Secret Recipe, Voucher RM30 Optical99, Goodie Bag Parkson yg sarat. Paling membanggakan he is the only Malay yg menang. Dari no. 1 sampai 10 semua anak AhChong (Cina).

Takziah
Takziah buat Anne dan ahli keluarga kak Intan di atas kepulangannya ke rahmatullah. Setiap kali aku mengenangkan kak Intan, aku akan kenang betapa hebatnya dia berjuang untuk hidup. Ketabahan dia mengharungi hidup selalu membuatkan aku mengalir airmata.

Seorang wanita cantik, tinggi lampai dan berjaya - akhirnya kalah dan terbaring lemah setelah disahkan menghidap kanser saraf secara tiba2. Sejak itu aku mula mengenali hati dia. Betapa hebatnya insan ini kerana dalam keadaan tenat dia masih mahu meneruskan kandungan yang boleh membahayakan nyawanya sendiri. Tapi demi zuriat untuk suaminya dan demi tanda kasih yang abadi untuk ditinggalkan kepada keluarganya dan suami - dia meneruskan kandungannya dalam serba kepayahan. Walaupun tak berdaya menjaga anaknya sendiri setelah melahirkan kerana keadaan dirinya yang bertambah kritikal dan hanya mampu terbaring, namun kehebatan dan pengorbanan besar seorang ibu takkan mampu disangkal lagi. Akhirnya Ahad pagi dia pergi menghadap penciptaNya meninggalkan suami dan anak-anak yang masih kecil.

Walaupun si bongsu masih kecil - bisikkanlah ke telinganya betapa hebat dan cekal ibunya melahirkannya dan berjuang demi hidup. Moga Kak Intan ditempatkan dikalangan orang-orang yg beriman. Al-fatihah..

Takziah

Friday, June 04, 2010

Lagenda Budak Setan: Yang Baik dan Yang Jelik.

Aku memang Hardcore Fan Novel Budak Setan. Aku ada semua koleksi novel Ahadiat Akashah pun. Walaupun telah memiliki buku-buku Budak Setan termasuk novel Kasyah, Katerina, dan bila ia dibukukan bersama2 dalam satu novel antologi yg tebal... aku beli juga. Apa nak buat. Memang pada waktu tu aku gila novel.Dan... bila Lagenda Budak Setan difilemkan aku ingin jadi orang yang menontonnya di hari pertama tayangannya. Maka itu aku telah merealisasikan impianku semalam.

Tak adil kalau aku meletakkannya sebagai filem terhebat yang pernah aku tengok. Of course aku tipu. Lebih2 lagi kalau nak dibandingkan dengan filem barat. Tapi aku melihat anjakan baru dalam industri filem tempatan di mana sinematografi mula diambil berat. Aku suka sinematografi dalam filem Sepi dan Cinta - arahan Khabir Bhatia. Kerana itu bila ia diaplikasikan dalam drama Nur Kasih - penonton melihat satu kelainan dalam drama tu. Mungkin menyedari hakikat tu, sinematografi mula dititikberatkan dalam menghasilkan sesuatu filem kini. Begitu juga Lagenda Budak Setan, aku sukakan pemandangan dalam cerita ni.

Lakonan Lisa Surihani - amat jauh beza kalau dibandingkan dengan awal kemunculannya dalam I'm Not Single. Kini lakonannya lebih mantap dan meninggalkan kesan di hati penonton. Walaupun panggung penuh hingga kerusi di bahagian paling hadapan juga habis dijual- tapi sepanjang dari mula hingga akhir cerita semua memberikan perhatian penuh. Menghayati barangkali. Impaknya, apabila ada dialog yang kendengaran pincang, satu panggung berdekah2 ketawa. Almaklumlah, tgh feeling2... tiba2 ada skrip yg tak kena pada tempatnya.... mmg potong sungguh.

Cerita ni agak menyakitkan hati bila watak Ayu lakonan Lisa Surihani telah ditukarkan kepada pelakon lain. Bayangkan Ayu yang dulunya cantik, ayu dan boleh mencairkan hati lelaki tiba2 membuat pembedahan plastik bermuka org lain selepas terlibat kemalangan. Dan wajah yang menggantikannya kurang mencairkan dan lakonannya agak kaku berbanding ketika Lisa yang membawa watak Ayu. Akhirnya aku dapat menerima hakikat permainan filem ini. Kerana watak Katerina lakonan Nor Fazura akan dijelmakan - maka tidak sesuai ada 2 heroin cantik direntapkan bersama 1 lelaki. Nanti penyokong heroin terbahagi 2 plak. Banyak pula unsur tak puas hati. Maka kehadiran pelakon cantik Fazura mengubat hati yg marah atas kehilangan wajah Lisa Surihani.

Hakikatnya cerita ini telah membuatkan aku menangis 3 kali. Dan ketika babak yang paling sedih sewaktu Ayu terpaksa bersetuju dengan permintaan ibunya, Ayu dikasari suaminya... aku lihat lelaki yg duduk di kiri kanan aku pun turut menangis. Aku kira seluruh panggung nangis kerana jelas terdengar srooot sreettt bunyi penonton menarik hingus. hehehe... Kalau dibandingkan dengan filem yg aku tonton minggu lepas (Andartu Terlampau - aku menontonnya hanya kerana Fahrin), cerita ini jauh lebih hebat 10 kali ganda.