Monday, June 21, 2010

Sekilas Industrial Case.

Niat di hati takde intention pun nak cerita pasal Industrial Case yg membuatkan cuti Jumaat aku terpaksa half day (supposedly full day). Tapi atas permintaan seorang blogger, maka aku cerita sedikit sepintas lalu mengenai kes tersebut.

2 minggu lepas dapat surat dari Jabatan Perusahaan panggilan untuk rundingan damai bersama pihak Union mengenai 2 pertikaian : - 1. Perpindahan bahagian pekerja tanpa kerelaan pekerja(Transfer Dept) dan ke-2. Mengugut Pekerja.

Tajuk terlalu general memaksa aku membuat panggil kepada IR bagi mendapatkan penerangan lanjut mengenai kedua2 kes. Hampa. IR Officer kata dia tidak menerima detail kes - Union hanya failkan tajuk seperti yang dimaksudkan. Lalu aku diberi mandat oleh pihak majikan mengepalai kes ini bersama seorang supervisor.

Maka aku mengagak2 apa yg dimaksudkan setelah puas meng"hint" kepala worksite comittee di dalam syarikat. Hari jumaat menyaksikan pertembungan DUA orang dari majikan berunding bersama TUJUH orang dari pihak Kesatuan Kebangsaan. Meja rundingan telah menjadi medan perbahasan buat aku. Dan Alhamdulillah aku kira aku masih mengekalkan status pembahas terbaik untuk kes kali ni. Kerana itu aku mendapat pujian secara tak langsung dari IR officer yang mengendalikan kes.

Amat mudah, pucuk pangkal hak transfer merupakan HAK MUTLAK pihak syarikat selagi ia tidak melibatkan penurunan pangkat dan gaji, ataupun perpindahan tempat kerja yang berlaku di luar daerah. Selebihnya merupakan point2 P&C yang dibahaskan sehingga memaksa President Union membalas hujah2ku dengan merapu.... merapu... merapu...

Kes ke- 2 Ugut pekerja.
Hujahku senang. Perlu bezakan apa yg dimaksudkan sebagai penerangan dan juga ugutan. Seandainya pekerja melanggar mana-mana undang-undang syarikat dan apabila pihak majikan menerangkan apa yg akan berlaku sekiranya sesuatu perkara tidak dipatuhi (contohnya, tindakan disiplin, warning letter, suspension, termination) itu merupakan satu PERINGATAN / PENERANGAN - tapi sebaliknya sekiranya kata2 tersebut berbaur peribadi dan kata-kata amaran yang tidak ada kena mengena dengan tindakan tatatertib- maka ia boleh dikategorikan sebagai ugutan. Maka dalam kes ini aku telah berjaya meyakinkan IR Officer bahawa kes kami telah selesai dan tidak ada isu mengugut pekerja.

Di atas kejayaan aku mengepalai kes ini dengan jayanya, aku telah dijemput untuk menghandle pertikaian yg lebih besar esok. InsyaAllah... akan diupdate esok.

P/S: Minggu di Segamat dan Muar sangat hebat. Rindu kampung halaman terubat sudah. Walaupun kepenatan memandu pulang tapi banyak memori manis untuk dikenang. Kata org kalau ke Segamat jangan lupa makan durian segamat... kalau ke Muar, jangan lupa makan asam pedas dan mee bandung muar. Dah banyak kali makan.... memang sedap!

1 comment:

@cu SaYaNg said...

semoga anda berjaya menyelesaikan nye dengan cemerlang tanpa ada pertumpahan darah ye :-D