Wednesday, December 24, 2008

My Cousin Wedding Part 2

Me, Aliyah and wife of Menteri Besar Perak.
Aku tak perlukan senarai ciri-ciri lelaki pilihanku..
Kerana kualiti seorang lelaki..
Bukan dinilai dari mata kasarku..
Tapi dinilai dari hati nurani..
Dengan memandang dan mengenalinya..
Aku tahu dialah lelaki itu..

My Mak Usu & Pak Usu with their sons

Aku mahu dia mencintaiku..
Tanpa syarat… Tanpa sebab..
Bila ditanya kenapa dia memilihku..
Untuk menjadi yang istimewa dalam hatinya..
Untuk menemaninya sepanjang usia..
Dia tidak ada jawapan untuk itu..
Kerana dia tidak pernah meletakkan..
Sebarang kualiti yang perlu ku penuhi..
Dia cuma mahu aku..
Menemaninya tanpa sebab..
Dan tanpa syarat..
Justeru aku terasa begitu lega..
Melalui hari bersama..
Kerana aku tahu..
Dia cuma mahu aku..
Aku yang dia kenali..



The one who shake hand with MB is my dad. Together with few ADUNs.

Aku mengibaratkan kehidupanku
umpama taman indah yang berpagar
Cantik dan nyaman di tengahnya…
Dihiasi air pancut di tengah tasik..
Kicau burung dan bunga yang mekar..
Malangnya aku hanya berjalan di tepi pagar taman..
Menyusuri sepanjang jalan
Tidak menikmati, hanya memerhati pemandangan..
Kerana aku tidak mahu berjauhan darimu…
Yang berada di sebelah tembok berpagar itu.


Friendly hand wave from the beloved Perak's MB.

Sunday, December 21, 2008

My Cousin Wedding - Taiping

Hari ni wedding cousin aku kat Taiping. Kiranya mak dia ngan mak aku adik beradik ar..
Actually, I never wrote anything about my cousins' wedding before but this time it different.
Kenapa aku kata berbeza, kerana adanya seseorang yang aku kira berkelas "A" hadir ke majlis yang gilang gemilang ni.

Some more apa yg lebih menarik inilah wedding cousin yang paling tak penat langsung cos doesn't need to help anything. Everything was did by other people/ contractor / catering / workers. Wedding held at the Dewan Changkat Jering, Taiping. Sabtu malam ahad tu - a night before wedding siap boleh pergi pasar Changkat Jering, pekena murtabak Midin yg sgt sedap, Kuew teow RM1 yang dibungkus dengan daun palas sate dan kuih paling popular di Taiping - kuih peneram. Some people called it as telinga keling. Yucks~!

Hotel kami berhampiran dengan TESCO Taiping dan Taiping Sentral... and I was shocked when I saw Starbucks cafe, Secret Recipe and Old Town Cafe there. Gempak giler Taiping ada starbucks - Tg Malim yang fohfuler kunun2 tu pun takde. Oh... I luv Taiping..

OK... Let's have a look to the photos taken by me below. Photo dari jurugambar pro (:P) akan diemelkan kepada kami soon...

Is this the bride? No, it isnt! This is the bride-to-be in 20 years time. My Aliyah Umairah.

Here coming he is. Menteri Besar Perak. Dato Seri Ir. Haji Mohammad Nizar bin Jamaluddin. Dewan yang dilengkapi 14 biji aircond dan puluhan kipas menjadi panas dan hangat dengan kedatangan "orang besar" ini diiringi paluan kompang. He is so kind - tak lokek senyuman dan tangan bersalaman dengan semua tetamu yang excited berjumpa dengannya.


Selain dari MB Perak dan isterinya, turut hadir ialah Ahli Parlimen Taiping yang duduk bersebelahan dengan beliau (gambar aku tak ambik). Turut hadir beberapa ADUN kawasan perak yang turut memeriahkan majlis bersejarah sepupu aku ni. Rabbany bin Ismail.

Tadi aku ada cakap pasal jurugambar 'pro' kan? hahaha... This is the man behind the camera. My hubby. Dalam kamera tu ada shot2 menarik dan besh termasuklah gambar aku dan Aliyah bersama wife MB Perak. Nanti bila gambar2 dah diemelkan... aku upload yerk. By the way, to my cousin and his wife. Congratulation on your wedding and wish Allah's blessed will always with you sehingga ke anak cucu.

Wednesday, December 17, 2008

Seminar Seranta SOCSO 16 Disember 2008


16 Disember 2008, dari 8.30pagi sehingga 5 petang- aku menghadiri Seminar Seranta SOCSO yang dianjurkan oleh PERKESO sendiri. Seminar diadakan di The Legend Hotel, KL khas buat majikan yang berada di zon tengah iaitu (Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Melaka dan dsb). Seminar yang disertai tidak kurang dari 600 wakil majikan di seluruh zon tengah Semenanjung Malaysia ini sikit sebanyak memberi pengetahuan tambahan mengenai faedah2 yang 'tersembunyi' yang disediakan oleh SOCSO yang rata2nya rakyat Malaysia tak ketahui.

I make a lot friends there. I was happy with all foods there. Actually 1 of the main reason I'd been there. :P Oh just a friendly reminder to all of employees who paid SOCSO all over the Malaysia... once u die make sure that your relatives will claim for your faedah Penakat and Khairat Kematian cost RM1500. This amount is pay to your relative once they claim w/o concern how u die even by suicide. Please Malaysian - SOCSO said that many of Malaysians employess never ever claim this benefit and they wont remind or help u to claim - u have to know it and claim it yourselves - even employer won't help u to claim this benefit . Please... don't let your ignorance make you lose and blamed. Inform your relatives and friends.

However don't misjudge me. I'm not asking you to die or injured yourselves to claim SOCSO. Whatever it is... please make sure safety n health is your priority in life and works. These two things if abused, there's nothing to compensate it even money from SOCSO. It wouldn't be the same.

I would like to share a nice quote that i learned from that seminar:-
It takes a minute to write a safety rule
It takes an hour to hold a safety meeting
It takes a week to plan a safety program
It takes a month to put it into operation
It takes a year to win a safety award
It takes a lifetime to make a safe worker
It takes ONE SECOND to destroy it all with one accident.

Friday, December 05, 2008

Kegawatan Ekonomi Global Lebih Dahsyat Dari Yang Anda Jangka

Meeting tergempar hari ni telah membuka minda dan mata kami seluas-luasnya mengenai Global Economic Recession yang melanda dunia ketika ini. Kalau dulu pada tahun 1997 dan 1998 economic crisis hanya dialami oleh negara2 Asia, disebabkan itu ia hanya mengambil masa kurang dari 4 tahun untuk kembali normal, tetapi kali ini krisis ekonomi yang melanda melibatkan dunia. Kalau sebelum ini peramal ekonomi, profesor2, cendekiawan ekonomi berpendangan optimis dalam meramal ekonomi akan datang NAMUN sehingga Oktober 2008 kesemuanya telah berubah fikiran secara drastik.

Panasanic, Sony, Samsung sebut sahaja kilang elektronik terkenal mahupun yang pernah anda dengar – kesemuanya telah mengurangkan pekerja sebanyak 30%. Baru semalam ketika Director aku melakukan lawatan ke salah satu kilang customer kami, kilang yang dulunya mempunyai 900 orang pekerja kini hanya tinggal 6 orang sahaja dan menunggu masa untuk ditutup. Tahun depan ucapkan selamat tinggal kepada jenama SANYO. Kilang-kilang berhampiran syarikat aku akan mengucapkan bye2 kepada beratus2 pekerja – dan syarikat berhampiran telah dimaklumkan – bersedia untuk sebarang tunjuk perasaan atau piket. Ribuan pendatang asing bakal dan telah kehilangan pekerjaan dan jenayah dijangka bakal meningkat. Di Selangor puluhan kes telah dilaporkan di mana ramai orang telah dirompak selepas mengeluarkan duit dari mesin ATM. Modus operandinya, pendatang asing ini akan berkumpul dalam jumlah yang ramai, berdiri dari jauh memerhatikan mangsa yang baru mengeluarkan duit dari mesin ATM, mendekati mangsa secara beramai-ramai dan… pap… merampas duit mangsa. Melawan beerti mati atau cedera.

Penjualan kereta2 telah menurun sehingga mencecah 50%. Merecedes, Toyota, Ford, ISUZU, Nissan, Honda. Berjuta rakyat dunia yang kini telah dibuang kerja. Kalau dulu penjualan finger cots sekian-sekian, kini bakal kurang lebih dari separuh disebabkan telah kurangnya pekerja2 di sektor2 tertentu. Malah kalau dulu mereka menggunakan sarung jari yang mahal dan berkualiti – kini mereka mencari sarung jari yang nipis dengan harga yang jauh lebih murah. Cut Cost! Pada Julai 2008 harga getah di tahap RM7.20 tapi hari ini harganya kurang lebih dari separuh iaitu RM3.50 dan kini belum berhenti jatuh – berada di bawah paras untung. Kalau ini terus berlaku berpuluh2 estet bakal tutup bukan sahaja di Malaysia malah dunia.
Buat masa ini kami belum ke tahap retrenchment, tapi dalam keadaan genting dan terdesak begini, kami tidak boleh hanya duduk dan memerhati. Kerana pilihan kini cuma ada dua. HIDUP atau MATI. Kalau kami sakit, competitor juga begitu. Dalam keadaan terdesak begini tak mungkin lebih dari 1 kompeni seperti kami boleh hidup di bumi Malaysia. Salah satu perlu dinyahkan dan kami memilih untuk lawan. TEAMWORK adalah senjatanya.


Kepada kompeni2 seangkatan, nasihat percuma dari aku. Dalam beratus2 orang yang singgah di post guard anda bertanyakan kerja kosong, bukanlah kesemuanya berniat begitu. Ada diantara mereka yang mengintip tahap sekuriti di premis anda untuk dilaksanakan misi jahat bila bulan menjelma. Jadi PASTIKAN pihak keselamatan anda berkawal lebih ketat dari sebelumnya. Jangan tidur. Untuk yang lain – Jangan Tidur, kegawatan ekonomi akan membunuh anda yang TIDUR!!!!!

My New Baby Was Born Last Night

Last night at 9.30 pm my new baby was born......
Walaupun ekonomi dunia tgh gawat including my own economy... heheheh..
tp aku tetap mendapat koleksi peribadi ke3 bag ELLE ni.






Wednesday, December 03, 2008

Tentang senyuman bulan dan susuk


Sebenarnya aku rasa bersalah bila tak update apa2 info terbaru dlm blog ni Tapi sebenarnya aku dah mati kutu.. aku tak mahu plak kowang rasa aku melambakkan sampah sarap ataupun junk article dalam blog aku ni.


Isnin 01/12/2008 malam – bulan pun tersenyum. Selasa pagi boleh dikatakan semua akhbar bercerita ttg bulan yang tersenyum. Kalau paper cina tu… punya la banyak cerita pasal bulan yang tersenyum. Sebenarnya apa definisi kita pada bulan yang tersenyum. Aku ada terbaca artikel apabila ribut melanda padang Arafah, mereka kata Allah sedang murka. Tapi gambar bulan yang tersenyum menandakan mesej yang Allah sedang blessing kita? Kejadian alam yang pelik dan unik selalu kita samakan dengan mesej yang disampaikan Allah pada umat manusia, tapi mungkin ia satu fenomena alam yang biasa. Bulan sabit yang kelihatan seperti tersenyum bermatakan planet Musytari dan Zuhrah. Kadang2 kita mungkin boleh mensalah tafsirkan maknanya. Sejujurnya aku tak rasa ianya satu blessing untuk umat manusia di bumi ini – yang hakikatnya telah jauh menyimpang dari landasan yang benar. Peringatan untuk aku juga sebenarnya.

Semalam aku melawat seorang pekerja aku yang dimasukkan ke SJMC kerana darah beku kat jantung. Dalam tempoh sehari je darah beku tu boleh beralih ke otaknya yang menyebabkan retina mata kanan seakan tertutup. As a result, mata kanannya gagal berfungsi. Suami isteri merupakan pekerja kompeni aku. Aku pandang isterinya, aku pandang suaminya yang terbaring tidak sedarkan diri. Kedua-duanya masih muda dan beberapa hari lepas, kedua-duanya aku lihat cukup sihat dan bertenaga di pejabat. Sebenarnya siapa tahu takdir yang menunggu kita. Kadang-kadang kita rancangkan satu perkara yang panjang dan tersusun untuk kita melangkah hari-hari depan, tapi siapalah tahu… esok atau lusa kita akan dijemputNya. Hidup kita umpama catur, sungguhpun diapit ribuan askar dan permaisuri yg jelita – tapi bila Allah kata “checkmate” (sebenarnya kun fayakun) maka – jadilah ia – gugurnya sebuah kerajaan. Tamatlah perjalanan hidup kita. Mudah-mudahan aku dan kamu… sempat memperbaiki kekhilafan kita dan memohon keampunannya apabila tiba hari kita nanti.

Tgh makan di cafĂ© pagi tadi berlaku beberapa peristiwa yang agak menyentak sanubari aku. Tapi rasanya biarlah aku simpan untuk diriku sendiri. Tapi ada satu cerita menarik yang hendak aku kongsi. Kata seorang kawan.. dia telah dioffer oleh seorang dukun untuk memasang susuk di mukanya. Asal tujuan kedatangannya ke rumah dukun untuk ditelekkan ttg motosikalnya yang hilang. Kawan tadi pun cakap… “Isk tak mau la tok dukun. Nanti…” tiba2 dia berhenti. Takut dituduh bermulut cabul. Tok dukun cakap “Takut mati susah ke? Jangan risau, susuk ni ada susuk kafir, susuk Islam… bla bla bla… Kalau susuk Islam, kalau kita mati accident, nanti susuknya akan balik kepada dukun tu dan bagitau, tuannya dah meninggal.” Kawan tadi terdiam. Mujurlah imannya masih ada – laju mulutnya menolak pelawaan dukun. Tapi aku mula berfikir… sebenarnya bebarapa ramai je umat Islam kat muka bumi mempunyai kekuatan menolak perkara seperti itu? Ada jugak umat manusia yang memang cetek akal fikirnya mudah aje menerima semua perkara itu sebagai halal. Nama pun susuk Islam. Nauzubillah.. memang aku akui… iman aku senipis kulit bawang tapi untuk pergi sejauh itu…. InsyaAllah… tidak akan! Moga kita semua diberi kekuatan yang sama untuk menolak perkara2 yang dikategorikan sebagai syirik ni. InsyaAllah.

Tuesday, November 25, 2008

AYAT-AYAT CINTA - Rossa

“Sorry….. Masa kita berjumpa… semuanya dah terlambat. Semuanya dah diaturkan”
“Tapi…. kenapa berjumpa hanya untuk berpisah kan?”


Malam tadi aku tengok lagi filem SEPI buat kali ke-5 (plus yg tgk kat wayang skali). Sebelum pelakon tu sebut dialog dowang, aku dah sebut dulu dah setiap perkataan yang keluar. Andy sampai pelik aku bleh hafal dialog2 tu. Last2 dia tensen terus off tv. Pendek kata kalau Andy pasang DVD tu smpi habis pun, aku leh terus berdialog ikut pelakon2 tu. Punya la hebatnya penangan filem SEPI tu menusuk dalam hati – menjadi begitu serasi ngan jiwa aku. Dulu filem terbaik melayu yang pernah aku tonton ialah CINTA. Belum ada lagi filem melayu yang berjaya menyentuh perasaan aku macam CINTA, tp bila SEPI keluar dia punya pukulan sehingga mencatat sejarah aku menangis lebih dari 6 kali kat dalam wayang. Apo nak buek, memang jiwa aku ni sensitive sket.

Inilah topiknya… perkara yang aku suka kat dunia ni. Salah satunya lagu kat Ayat-ayat Cinta ni memang serasi betul ngan jiwa aku buat masa ni. Belum ada lagi la lagu yang leh lawan carta teratas hati aku buat masa ni.

Pagi2 waktu drive pi kerja aku suka dengar Hot.fm. Dulu aku suke dengar Era, tp bila aku rasa Era membosankan aku dgr Hits.fm plak. Tp semenjak ada Fafau ngan Faizal – jangan sesiapa berani tukar channel radio kat kereta aku. Memang aku dh setting baik punya…. Hot.FM. Kalau aku naik keta andy pun sama. Aku akan tukar channel Hot.FM. Mamat ni lagi pelik. Ada ke dia dengar Klasik.FM. Aku rasa lelaki mcm Dato’ K pun tak dengar Klasik.FM. Maknanya laki aku ni jiwanya lebih tua dari Dato’ K. Huhuhuhu… No wonder la…

Ok.. this is end of part 1. To be continue in Part 2. Tp part 2 tatau la bila nak siap. Huhuhu

Saturday, November 22, 2008

Selamat Hari Jadi, Suamiku..

22/11/2008 - Genap besday Andy yang ke-26. Baru nak masuk 26? Huhuhu... aku dh lama 26.. menunggu ditabalkan 27 tahun lagi beberapa bulan. Sebenarnya, takde apa yang special aku sediakan hari ini. Sebabnya, aku telah mendelaykan sambutan untuknya pada hari yang lain - including the present. Ini disebabkan hadiah impiannya itu memerlukan pengorbanan masa untuk aku fulfillkan. Hari ni we just gathered together at starbucks Masalam and discuss about business.



22/11/2007 - Tahun ini kami sambut sekali dengan besday adik perempuan aku. Aku ngan mak aku share duit n having buffet kat hotel satu family. Aku belikan dia Jacket Dr Cardin untuk hari jadinya yang ke 25 masa tu. Happynya dia... sampai skang even dia ada byk jacket, tp jacket fav. dia ialah Dr Cardin tu.




22/11/2006 - Kitorg beli kek chocolate chip walnut secret recipe (kek rasmi family aku ni) celebrate kat rumah mak aku. Aku belikan dia 1 kemeja dan 1 kemeja t-shirt including set of belt. Oh tak lupa juga kasut Dr Cardin. (Dia cuma suka jenama ni je.)


22/11/2005 - 1st time celebrate besday dia sebagai seorang isteri. Kitorg makan seafood dengan family aku. Sampai je kt rumah, kitorg kuarkan kek dari dalam peti ais. Walaupun dh terlalu kenyang and actually he really don't like to eat cake - dia makan jugak la sepotong. Masuk je bilik aku dh sediakan hadiah yang lebih special untuk dia kat dalam bilik. Jeng jeng jeng..... Set pancing Abu Garcia la.... Kowang pk ape dowh??

22/11/2004 - Baru sehari ditunangkan. Aku rasa this is the best besday celebration for him sehingga setakat ni. It was really a surprise for him. Aku, dia dgn ewa ke KL plaza, konon2 aku ada interview la kat sana. Bila aku pura2 nak masuk 1 pejabat untuk interview, aku suh dia tunggu aku kat lobby kl plaza tu. Dia buat. Tp sebenarnya immediately lepas kitorg berpisah aku berlari mcm nak rak ke Berjaya Time Square, kowang bayangkan baper punya jauh KL Plaza ngan Berjaya Time Square. Ewa dh tunggu tepi hotel Berjaya Time Square, aku check in, keluarkan semua barang2 surprise dalam keta - Balloon, Banner, Party Pack, junk foods, KFC... and his present (Dr Cardin Sandals), sampai je dlm hotel, aku ngan ewa mcm nak rak tiup belon, gantung banner, hidangkan makanan and until when the time I had to went back to KL Plaza, aku dah fully exhausted dan nak pengsan. Last2 atas jejantas Berjaya Time Square tu aku call Andy. Aku cakap, "Awak boleh tak awak datang sini? Sy tunggu depan 7Eleven Berjaya Time Square. Cepat sket yer. Emergency. Tolong cepat." Mungkin sbb suara aku yang termengah2 dan mcm nak nangis, andy pun bertukar cuak la... Aku dengar dia tanya, "Awak kenapa? Mcm mana boleh sampai kat sana?" Aku berlakon lagi... "Datang je sini, sy tunggu, cepat sikit, antara hidup ngan mati." Ha.... saat ni la mamat ni dh start jadi pelari pecut.. berlari dr KL Plaza ke Berjaya Time Square. Sampai je dekat depan 7 eleven, aku dh berdiri tersengih2... Muka dia mcm dh nak pengsan aku tgk. Jatuh kesian plak. Dia belek badan aku, tangan aku, muka aku... "dowang buat apa kat awak, yang?".... aku sengih lagi. Aku tarik dia naik lif... dia terpinga2... aku bawak depan pintu hotel, ketuk pintu.. ewa bukak pintu... pump~!!! party pack punya ribbon melantun kat dia... belon bersepah2 seluruh bilik and in the middle of the room hung a banner written "Happy Birthday Sayang"... dan we shouted together.. Happy Birthday~!!!. Pup... dia terjelupuk jatuh nak pengsan, kepenatan, terkejut dan geram. Heheh... rupanya terover plak surprise aku ni. Ekekekekek

Wednesday, November 19, 2008

Horror Story Of Paradise Malacca Village Resort

Ini merupakan kali pertama aku menetap kat sini. Usually we’ll choose Berjaya’s Affliated Listing hotel kalau ke Melaka but unfortunately this time we are not so lucky cos semua hotel2nya fully booked. So we decided to stay di salah satu rangkaian Leisure Hotel di Malacca, iaitu Paradise Malacca Village Resort.

My first impression when I saw this place was… susah nak ckp.. speechless. Bangunannya seperti ancient and abandoned but unique. Bangunan coklat kemerahan yang menerapkan nilai Inggeris dan Melayu Melaka ni mengingatkan aku pada zaman Kesultanan Melayu Melaka dan juga JWW Birch. Pekerjanya tak ramai. Tenants pun kurang. Walaupun mempunyai facilities yang lengkap seperti tennis and badminton courts, swimming pool, ada fountain di tengah2 taman (tp fountain x function), playground tp segalanya seperti dh lama ditinggalkan dan tak pernah digunakan. Bangunan yang terlalu besar tapi terlalu sunyi. Biliknya besar dan cantik. Toilet utama je hampir sama besar dengan master bedroom tu sendiri. Kalau tgk rupa bangunan ni dari luar, tak sangka plak dalamnya secantik ini.

Masa kami berjalan ke swimming pool yang terletak di atas bukit, ada seorang gardener sedang membakar sampah. Aku tertarik dengan bangunan tinggi yang menghadap swimming pool yang laluannya bersambung dengan blok bilik aku. Kebanyakan tingkap dan pintu hotel2 tersebut terbuka dan langsirnya ditiup angin terbuai-terbuai ke luar balkoni. “Tiada siapa tinggal kat situ. Bangunan tu dah 8 tahun tak diduduki. Kami pekerja pun tak berani pergi bangunan tu. Hotel ni walaupun besar tapi cuma blok ni sahaja yang dibuka, yang lain semua dah lama ditutup.” Pergh…. Ayat tu betul2 buat aku meremang. Aku yakin bangunan depan aku ni betul2 seperti sedang diduduki sesuatu sebabnya, 8 tahun ditinggalkan tetapi seolah-olah dijaga dan diduduki disebabkan pintu2 dan tingkapnya terbuka. Langsir kelihatan masih elok walaupun hakikatnya sudah 8 tahun dibiarkan sepi. Kami cuba dapatkan kepastian dari kaunter utama di lobby hotel dan perkara tersebut di akui mereka. “Kami pun tak berani langsung nak ke bangunan tu kak.” Now I get it. Rupanya perasaan yang menyerbu dlm otak aku tu ialah… this building is horror and scary tp susah aku nak akui pd waktu itu. Mungkin untuk menyedapkan hati sendiri.

Malam tu ketika aku andy keluar dari kawasan hotel untuk memancing, beberapa pengunjung taman tasik bertentangan memandang kami dengan pandangan aneh. Suddenly hujan turun lebat tiba-tiba. Kami yang baru sampai tepi tasik berlari balik semula ke hotel. Teringat pesan orang tua2, bila hujan di tengah malam… benda tu lebih mudah dijumpai. Rasa seram plak. Masuk perkarangan hotel, pekerja hotel yang setakat 2 org tu memandang kami dengan pandangan aneh lagi. Oh… sebenarnya pekerja2 kat sini pun sangat menyeramkan. Lebih2 lagi aku memikirkan aku mungkin sedang berjiran dengan perkampungan hantu dan bunian. Aduhai…

Pagi tu ketika menghadap sarapan kami bersembang ttg bangunan tinggal tu lagi. Andy kata instinct dia mengatakan pokok besar 2 pemeluk yang rimbun berhadapan dengan bangunan tinggal tu adalah rumah utama mereka. Ini turut diakui oleh adik aku, ayah aku dan ipar aku. Bila menjelang senja, masa tu mak tengah memasak kat dapur, yang lain semuanya pergi tasik memancing, tinggallah aku sorang terkontang kanting kat dlm hotel, akhirnya aku capai kamera, turun ke arah swimming pool dan berdiri setentang dengan pokok dan bangunan tinggal tu. Aku seorang je dan ketika itu langit mula gelap, senja sedang berlabuh. Aku pandang betul2 pokok tu, rimbun, batangnya mmg besar, di bawah pokok ditumbuhi pokok menjalar dan semak samun. Aku bukak lensa kamera, aku halakan tepat-tepat dekat pokok tu dan…. (bermula part seram) belum sempat aku tekan butang tangan aku menggigil dan snap… hmm.. aku tak dpt snap pun gmbr pokok tu, ntah nape tangan aku accidentally teralih tmpt lain. Aku halakan semula lensa kamera pada pokok tu. Di mata aku skarang jelas kelihatan pokok besar tu di depan aku, malangnya pokok tersebut tak keluar di skrin kamera aku skang sedangkan projection kamera aku tepat2 ke arah pokok tu. Masa ni la… aku dapat rasa peluh jantan (walaupun aku pmpn) mula keluar. Rasa mcm nak lari pun ada tp tatau la kenapa aku masih tercatuk kat situ. Dalam kepala aku cuma nak ambik gambar pokok tu. Kekal dengan hala kamera tu aku snap 3-4 kali ke arah yang sama. Keluar paparan pokok besar tu di skrin. Lega… belum sempat aku angkat kaki meninggalkan kawasan tu tiba-tiba jelas di mata aku keluar seorang perempuan di balkoni bangunan tinggal tu. Mukanya tepat memandang aku. Rambutnya hitam, lurus dan panjang. Dia berdiri di hadapan sliding door yang terbuka di tingkat 12 tak silap aku. Wajahnya tak dpt aku lihat dengan jelas. Angin yang kuat bertiup membuatkan langsir putih dan bajunya terbuai-buai. Aku tatau dari mana keberanian aku yang sebenarnya penakut ni ambik kamera dan menghalakan pada perempuan tu, malangnya… dia terus masuk ke dalam. Apa lagi cepat2 aku turun tangga, blah dari situ.

Malam tu aku keluar dengan ayah dan andy. Bila pulang semula ke hotel aku pandang bangunan tinggal tadi. Jelas kelihatan langsirnya terbuai-buai ke luar balkoni tapi kesemua bilik dari setiap tingkat gelap gelita, bermakna tiada penghuni manusia di dalamnya. Dan… ketika aku melangkah satu persatu anak tangga, aku terbau bau kemenyan kuat menusuk hidung. Aku pandang ayah tapi ayah hanya tunduk, langkah kami makin laju. Sampai je dalam bilik aku tanya ayah, adakah dia bau apa yg aku bau. Ya…. jawab ayah. Dan malam itu… aku langsung tak boleh tidur, di datangi mimpi yang bukan-bukan, perut sakit dan digigit agas yang banyak… (peliknya org lain tak kena pulak). Gitulah kisahku dan percutian menyeramkan di Melaka.


Friday, November 14, 2008

Bacalah...

Bacalah sinaran di mataku…
Ia menceritakan segalanya…
Kasih dan cintaku yang luas tak bertepi..
Derita dan sengsara yang tak terperi…
Rindu yang tak mampu aku lindungi..

Bacalah senyuman di bibirku..
Ia mengungkap segalanya..
Yang terukir setiap kali kau di sisi..
Yang namamu sentiasa meniti..
Yang bersuara penuh berani..
Atas nama cinta ia berdiri

Bacalah sentuhan tanganku..
Hangatnya menterjemahkan segalanya..
Kusalurkan keagungan cinta bersamanya…
Kulurutkan hangat suatu makna..
Tak ingin ku kehilanganmu selamanya…

Bacalah bahasa tubuhku..
Sakit keranamu… aku ubati sendiri..
Masa untukmu… akan ku cari..
Cinta untukmu… tiada ganti..
Rindu untukmu.. . kupendam di hati..
Derita keranamu… dendam kujauhi..

Bacalah linangan airmataku..
Untuk segalanya yang telah kulalui..
Antara sakit, hidup dan mati..
Tak pernah terniat engkau ku benci..
Moga satu hari kau kan sedari..
Moga nanti kau kan mengerti…

Wednesday, November 12, 2008

Cinta dan Kasih... Cinta atau kasih??

Harusnya aku belajar sesuatu dari tragedi silam. Aku adalah perempuan yang tahu menilai buruk baik sesuatu perkara. Aku wanita yang tekad dengan sebarang keputusan yang aku yakini akibatnya. Cinta dan kasih.. Cinta atau kasih…

“Along, jaga adik-adik ye. Nanti dua tiga minggu mak datang ambik along dengan adik-adik.” Aku pandang tepat wajahnya yang basah dengan juraian airmata. Matanya bengkak, jelas kelihatan. “Kenapa mak? Kenapa tak boleh ikut mak hari ni?” aku protes. “Mak kena buat banyak benda dulu. Tempat tinggal kita. Nak tukarkan sekolah along dengan adik-adik,” emak menambah. Aku tergamam. Tukar sekolah? Bukankah baru semalam aku berkongsi cerita gembira dengan emak, bahawa tahun depan aku telah dilantik menjadi pengawas sekolah. Tadi cikgu mengukur saiz badan aku untuk dibuat baju pengawas. Tahun depan juga aku bakal ditempatkan di kelas pertama. Baru je semalam aku gambarkan kegembiraan dan rasa tidak sabar aku untuk melangkah ke darjah 6 tahun depan. Macam mana segalanya boleh burubah hari ini? Tapi demi bersama emak, aku tidak ralit tentang itu. Aku cuma mahu bersama emak. Emak yang hatinya telah dilukai dengan parah. Emak yang hatinya telah hancur bersama-sama berita itu, bahawa selama ini dia telah berkongsi cinta ayah bersama wanita lain, wanita yang bukan asing pada kami.

Tapi hari ini, bila perkara ini terjadi, harus aku salahkan siapa kalau tidak diriku sendiri. Cinta dan kasih… Cinta atau kasih. Cinta adalah agung buatku tetapi kasih adalah keutamaan hidupku. Kerana kasihkan mereka, aku masih berpijak di tempat yang sama. Aku lalui fasa demi fasa hidup yang memeritkan. Airmata yang tak pernah jemu mengalir dari pelbagai punca dan sebab tidak cukup menjadi asas yang kuat untuk aku tinggalkan kasih yang telah sebati dalam hidupku.

Di sini kehidupan agak berbeza dari dulu. Jauh beza sebenarnya. Aku kekok pada asalnya. Aku tiada kawan perempuan di sini. Tiada seorang budak perempuan pun yang mahu berkawan dengan aku. Setiap kali aku mengintai mereka bermain batu seremban atau congkak. Mereka akan berbisik-bisik sambil menjeling aku. Adakalanya mereka terus berpindah tempat bermain. Aku sedih. Mungkin cara pemakaian aku yang agak asing pada mereka. Hidup aku memang dibesarkan dengan gaun. Boleh dikatakan 90% baju yang ada dalam almari aku ialah gaun. Malahan ketika di sekolah, aku masih mengenakan pinafore walaupun semua pelajar perempuan melayu lain telah memakai baju kurung. Sehingga aku diarahkan untuk memakai baju kurung, barulah aku meminta emak membelikan baju kurung untukku. Peliknya, ia tidak jelik pula bila aku berada di sekolah lama dan di rumah lama. Kami seolah-olah mempunyai citarasa yang sama. Di sini lain pula ‘budaya’nya. Kawan-kawanku memang ramai. Tapi semuanya lelaki. Yang paling rapat ialah Ijam dan Gie. Kami selalu bermain lumpur dan memancing di kolam dalam belukar sana. Kadang-kadang balik ke rumah dengan selut dan baju yang basah. Merungut-rungut emak. Katanya aku dah lain, suka bermain kotor, sakit kepala melihat aku. Lebih menyakitkan hati bila jiran-jiran mula mengata aku membuat perkara tak senonoh di belukar tu. Hinanya aku rasa. Aku baru dalam darjah enam ketika itu. Aku baru bertatih mengenali dunia yang agak asing pada aku. Tanpa ayah, cuma ada emak. Tiada kawan perempuan. Yang ada cuma lelaki – yang hanya tahu memancing, bermain bola, bermain selut untuk tangkap belut. Jadi, apa lagi pilihan yang aku ada?

Aku dah lalui kesakitan itu. Keluarga yang retak. Jerit pekik ibu bapaku. Tangisan emak yang bertahajjud di tengah malam. Setiap hari, tanpa jemu – mendayu-dayu di cuping telingaku sehingga setiap malam aku berteman airmata. Kami tiga beradik akan berkumpul bersama berpelukan tiap kali pertengkaran emak dan ayah terjadi. Aku telah arif akibat yang bakal berlaku. Kenapa hari ini aku cuba mendekati api yang bakal marak menjilat dan membaham aku tanpa belas? Apa akan jadi pada mereka? Bahagiakah aku setelah aku sangat pasti impak yang bakal kami hadapi.

Aku dah mula rasi dengan hidup begini. Ketika kawan-kawanku di sekolah lama sedang sibuk menelaah pelajaran bagi persediaan UPSR, aku masih begini. Semenjak di sini, buku bukan lagi teman baikku. Di sini, membaca buku dan mengulangkaji dianggap lucu dan hipokrit. Aku cuma sempat curi-curi menelaah bila membantu emak berniaga di kedai nasi ayam pada sebelah malam. Andai pelanggan tidak berapa ramai, aku akan duduk di salah satu meja dan mula membuka buku. Emak cakap, jangan langsung lupakan buku. Apabila embun mula membasahi bumi sekitar 2 pagi, aku akan menyorong basikal dengan tong berisi nasi ayam pulang ke rumah pangsa itu yang jaraknya 2km dari tempat kami berniaga. Setiap hari, tak pernah jemu, tak pernah aku pertikaikan mahupun merungut. Bila pulang, adik perempuanku yang ketika itu baru berusia 9 tahun pasti telah tidur di ruang tamu bersebelahan adik lelakiku yang baru berusia 3 tahun. Masih dalam darjah 3 tapi sudah diamanahkan menjaga adik, membuat susu adik, memujuk adik bila menangis sementara kakak dengan emak mencari rezeki buat keluarga. Tanggungjawab yang terlalu besar untuk anak sekecil dia. Justeru satu hari tatkala kami pulang ke rumah, apabila melihat adik perempuanku tiada di ruang tamu kami terkejut. Terdengar suara halus dari dalam bilik. Bersembang dengan siapa tatkala adik lelakiku sudah lena di ruang tamu? Bila perlahan-lahan kami jengah, aku lihat adikku sedang khusyuk bercakap-cakap dengan dinding. Sesekali ketawa, sesekali menangis. Tatkala itu emak menangis teresak-esak. Adik perempuanku yang menyedari kepulangan kami segera datang memeluk. Aku? Apalagi yang mampu aku lakukan selain turut menangis. Beban dan tanggungjawab ini terlalu berat untuk dia menanggungnya dan kini minda dan perasaannya telah kalah. Aku pasti.. Aku pasti..

Tiap kali pulang dari sekolah, aku lihat dia ada di rumah. Bila ditanya, “tertinggal bas sekolah,” katanya. Kesannya dia kerap menduduki tempat terakhir dalam kelas. Malah mengikut kata guru kelasnya, dia 2 tahun lambat dari kanak-kanak yang seusia dengannya. Adik lelakiku pula, kami gula-gulakan dengan permainan game kotak supaya dia leka. Adakalanya apabila dia tersedar, dia akan keluar dan menangis di tepi longkang sehingga biru mukanya. Bayangkanlah kanak-kanak berusia 3 tahun menangis di tepi longkang di tengah-tengah rumah pangsa tetapi tiada seorang jiran pun yang peduli. Malah siap memaki hamun dari tingkap. Bila emak pulang, pucat lesi muka dia melihat adik aku yang dah kebiruan di tepi longkang. Emak menangis lagi. Sentiasa menangis buat kesekian kali. Kadang-kadang aku mula berfikir, apa akan jadi pada masa akan datang sekiranya kami terus begini. Emak difitnah dengan pelbagai tuduhan. Mereka menggelarkan emak janda anak tiga. Kadang-kadang bila ayah datang melawat kami, orang tuduh emak bermukah dengan bekas suaminya, sedangkan hakikatnya, emak tidak pernah diceraikan. Salah ke seorang bapa melawat anak-anaknya. Salah ke seorang suami menziarah isterinya? Emak telan semua pahit itu seketul-ketul. Aku tahu emak terluka. Sangat terluka. Tunggulah emak. Satu hari segalanya akan kembali seperti sediakala.

Nah, telah ditunjukkan cukup jelas. Keruntuhan institusi rumahtangga bakal memberi impak buruk terhadap mereka yang bergelar anak. Kejadian itu tidak berakhir di situ. Perbualan dengan dinding bukan lagi perkara yang pelik dan ganjil buat adik perempuanku. Adakalanya bila terlalu sedih dia akan menghantukkan kepala pada dinding. Emak sudah tidak kuat untuk mempertahankan keegoaannya mengenai hak penjagaan kami. Akhirnya dengan linangan airmata dan pelukan hangat yang sangat erat, kami bertiga ditukarkan sekolah lagi, kali ini ada ayah dan perempuan itu – tanpa emak di sisi. Dengan ayah aku tidak perlu berniaga sehingga 2 pagi. Tinggal dengan ayah, adik-adikku tidak perlu ditinggalkan berdua-duaan di rumah. Di sini kehidupan kembali terurus. Ada kawan-kawan perempuan, tiada lagi selut dan lumpur. Setiap petang kami akan bermain softball. Tapi hakikatnya, jiwa kami kosong. Dulu walaupun hidup agak sukar tetapi jiwa kami sarat dengan harapan dan semangat. Dibesarkan di rumah asing, bersama keluarga asing bukanlah sesuatu yang menggembirakan buat aku dan adik-adik. Akibatnya setiap hari berlaku pergaduhan antara kami dengan keluarga asing itu. Setiap hari ayah terpaksa menyebelahi kami sekiranya berlaku perselisihan antara kami dengan keluarga asing itu. Sehingga ia mencetuskan suasana yang tidak harmoni. Aku pula… selaku anak yang paling keras dan kasar sikapnya, telah kerap benar memberi pengajaran kepada si perempuan itu kerana cuba mempengaruhi kami dan kerana berani berdiri di tengah-tengah institusi keluarga kami yang dulunya sangat aku banggakan.

Jadi… tahukah sekarang kenapa aku sangat membenci orang seperti dia? Aku tak mahu jadi perempuan seperti itu mahupun sekutunya. Dalam hati ini tak pernah aku berikan walaupun sekelumit maaf untuk keluarga asing itu. Selagi aku ada, aku akan pastikan wanita asing itu diberikan pengajaran yang sewajarnya. Mustahil dia bahagia dengan apa yang dia alami hari demi hari, lebih-lebih lagi lewat kebelakangan ini. Walaupun lebih sedekad berlalu, tak pernah kami menerima keluarga asing itu. Jadi, kenapa aku perlu jadi seperti dia? Sedangkan orang seperti itu hidupnya hanya pura-pura bahagia sedangkan hakikat adalah sebaliknya? Penting sangat ke cinta hingga sanggup mengorbankan kasih orang-orang yang sentiasa menyayangi kita? Mengorbankan rasa kasih sebagai seorang manusia dengan manusia yang lain? Merampas hak si kecil? Sekejam itukah kita tergamak mengorbankan kasih untuk cinta? Tak mungkin. Aku bukan seperti itu dan tidak akan jadi seperti itu. Kasih adalah priority dalam hidup aku dan aku akan kotakan. Ini janji anak ayah yang tak pernah kalah.

Friday, November 07, 2008

Abby Abadi, Norman Hakim dan Memey Suhaiza


Kebelakangan ni aku asyik memikirkan pasal mereka bertiga. Adakalanya macam aku lebih memikirkan mereka dari masalah aku sendiri. Tak tahulah kenapa. Aku bukan hantu gossip hiburan. Majalah Mangga, HAI, URTV atau yang sejenisnya dah bertahun-tahun aku tinggalkan. Ingin sekali aku ulas lanjut mengenai mereka dari persepsi aku sendiri.

NORMAN HAKIM
Aku rasa dia bukan sahaja pelakon hebat dalam filem mahupun drama. Dia juga pelakon yang maha hebat di pentas reality hidup. Banyak statement dia yang bercanggah dgn perbuatan dia. Contohnya :-


Saya sayangkan isteri dan anak-anak saya. Saya tak mahu bercerai kerana tak mahu perasaan anak-anak terabai.
klu sygkan anak2 camna plak bleh tak balik umah berbulan. Anak baru lahir beb. Ko jengah pun jarang2. Lepas tu dia ckp… kali terakhir jumpa anak2 ialah masa cukur jambul lepas raya. My God.. punya la lama ko tak lik umah padahal… rumah ngan pejabat ko berada kat KL. Camna la ko leh bangga kata ko sayang anak2?

Hubungan saya dan Memey adalah hubungan Profesional?
Camna boleh professional kalau Memey sebenarnya dh lama berumah di pejabat ko? Camna ko ngan dia boleh barada di sana pada pukul 2-3 pagi? Ni la lelaki keparat. Berani buat tak berani tanggung. Dah banyak lelaki keparat yang takde ‘telo’ camni aku jumpa. Mengaku je terang2…. “Mmg saya ada hubungan dgn Memey. Saya tak balik pun sebab malas nak bergaduh dengan Abby, lagipun saya sedang angau anak dara yg bukan dara ni” Ha… habis citer (teremosi plak).

Memey – Abby sama penting dalam hidup saya?
Aik…. Aritu cakap hubungan professional? Oh…. I get it. Abby ada cakap dalam temubual Wanita Hari Ini. “Norman suami yang baik tapi saya pun tak tahu kenapa dia asyik buat hal bila saya mengandung.” Rupanya Nafsu melampau, Nafsu kuda kepang~!. Tak sanggup nak tunggu Abby habis pantang. Buat anak tau… jaga anak tatau…. Sabar lepas buat anak, tau ke? Kalau tak tau…. Kenapa ko mengandungkan bini ko???

Dalam hati saya ada beberapa wilayah yang dibahagikan untuk isteri, anak-anak, ibu bapa dan juga orang lain?
Otak ko…. Ko ingat ko Celcom ke? Wilayah Celcom? Untuk ada banyak wilayah, perlukan seorang pentadbir yang adil dan baik. Cermin diri ko (bak kata Abby), Abby tu masih berstatus ISTERI dan juga tengah berpantang. Anak pun ubun2 masih lembut, ko toksahkan nak jaga, jengah pun susah… wakil rakyat pun bleh turun padang tgk DUN dia… ko tu… anak sendiri… darah daging sendiri pun tak terpimpin. Bleh blah~!!!

Saya terkejut bila Media datang ke masjid ni. Mcm mana media tau? Nanti org salah anggap plak kat saya. Sembahyang pun nak panggil Media.
Alahai… Mmg drama King. 1st… kalau ko x bgtau media pun, ada la suku sakat ko yg bitau media… bcos… ko nak buat solat hajat dan istikharah, pesal tak buat kat rumah ke… Ofis ke… Buat kat Mesjid.. siap ada abang2 ko escort. Buat benda ngan Memey tu bleh plak kat ofis ko. Ko ingat org Malaysia ni sengal sangat ke? Bulat2 percaya Drama King mcm ko? Terkejut media datang kunun? Kemeraman shot gambar ko.. siap posing baik, kunun2 mcm tgh khusyuk doa. Takkan ko tak pasan kot? Alahai…. Tak kuasa mak!

PESANAN BUAT ABBY
Sabarlah banyak2 yer Abby, dlm dunia ni mmg ada wanita yang bertuah memiliki suami yang baik dan penyayang tapi wanita tak berapa nak hargai (mcm aku) dan ada sesetangah wanita yang dapat suami penyamun tarbush tp wanita bermati2an untuk mengcover dan menyelamatkan rumahtangganya. Kire ko wanita yang no.2 tu. Tapi keputusan untuk berpisah dengan Norman Hakim mesti ko nekad ye. Pasalnya…. Yang umum tahu… 2 org… Dulu Farahdhiya, Skang Memey.. tp yg lebih2nya ko ngan Norman je tau kan? Lelaki ni… kalau kali pertama, bleh ar kita anggap sebagai.. dowang tatau, tak sengaja, kesilapan pertama , terlupa… wut so ever…Tapi kalau dh kali kedua… ngan pmpn lain2 plak tu… Tu namanya habit …. Memang hobi… dah jadi darah daging dia. Takkan nak simpan barang busuk camni? Baik ko buang je. Nasihat lain…. You go girl.. Be strong. Ko pun cun, cantik, comei… ramai je lagi org kat luar tu nak.. Silap2 dpt lagi kaya dari Dato’ K. Memey tu kalau sebaya ngan ko, ada anak 3 mcm ko… mesti lagi huduh dari ko. Dun wori… Walaupun ramai yang tak bersetuju cara ko mengetengahkan hal rumah tangga sampai ke media… tp aku dapat rasa perasaan ko. Sbb aku pun pmpn. Actually you have no choice since laki ko tu mmg jantan tak guna…. Asyik main hide n seek ngan ko… mmg patut pun ko wat camni. Biar org tau siapa NORMAN HAKIM yang sebenar~!

Sunday, November 02, 2008

ChengHo (Amy Search) Restaurant





We went to PWTC to take a look at the Small Medium Entrepreneur Exhibition and Property-Home Exhibition, kinda good events but only participated by the small members. Then we went to Low Yat - after that pusing2 look for place to have dinner. Suddenly we made decision to go restoran idaman Anne yang nak pergi sangat dari dulu. Restoran ChengHo.. owned by Amy Search. Mula2 datang... fully occupied. Have to register name dekat buku dulu... tunggu la smpi dowang panggil nama kitorg.. Luckily bcos of only 4 us, nama En Baktiar telah dilaungkan after only 5-7 minutes later. Yahoooo.... dapat gak makan kat ChengHo... Next Time will be my dream restaurant... Victoria Station... Bile la agaknye...

Tuesday, October 28, 2008

Sunday, October 19, 2008

1001 kisahku...

Gambar kat atas ni ketika kami sekeluarga bercuti di Bangkok. Belakang mak ayah aku tu ialah Sungai Menam Chao Phraya. Sungai ni popular betul masa kita belajar geografi ting 3 dulu kan? Tp aku dh lupa popular sebab apa. Kami menyusuri sungai panjang ini dengan menaiki bot. Ramai orang menjual barang2 dari atas bot je. Sampan dowang akan mendekati bot sampan pelancong dan tawar menawar harga. Kebanyakannya barang2 cenderahati. Dekat sini kita leh nampak rumah2 yang didirikan atas sungai sepanjang perjalanan. Kalau kowang pernah tgk cerita Hans Isaac dan Erra dlm Pesona Non Grata... ha... sebiji mcm tu. Gambar aku ngan mak aku tu plak ialah ketika di tepi pantai di Pattaya Beach. Pantai sini beza sket ngan M'sia. Tempat duduk pun dowang leh buat niaga, kena sewa, lepas tu bila kowang duduk je, akan datang la ramai peniaga menjual makanan, air dan juga cenderahati.

Gambar ni ketika berada di Dubai. Dubai negeri yang kaya dan cantik. Negara Arab yang agak moden. Dowang pun ada shopping complex mcm Mid Valley dan juga bazaar shopping mcm Uptown, bezanya, uptown terkenal dgn baju bundle dan barangan tiruan, tp di Dubai, kaya dengan pelbagai jenis kacang mahal yang sedap, lemak, gemuk2 dan berkualiti tinggi. Pistachio, Badam, Gajus, Almond, Macadamia, dan kurma2 yang sedap.... pergh... besh nyer. Satu lagi ttg Dubai, cuba tgk teksi dia... cantik kan? Kowang tak jumpa keta cokia sini. Semuanya kereta yang mahal2 dan baru. Kereta lama dan buruk tak jumpa atas jalanraya.. sbb kereta di sini, dijual dgn harga murah, bukan mcm kat Msia. Air yang korang beli kat kaki lima pun, ialah air buah segar. Kalau beli oren atau mangga mmg bleh terasa serat2 buahnya. Dubai mmg kaya...

Ini plak gambar kami sekeluarga ketika bercuti di Danau Toba, Medan, Indonesia. Danau toba tak silap aku ada dlm 7 keajaiban dunia. Ini kerana ia sebuah gunung berapi yang sangat tinggi. Kemudian lekukan gunung berapi tu dipenuhi air membentuk tasik yang sangat besar, saujana mata memandang... dan lebih pelik lagi... di tengah2 tasik tu terdapat pulau yang dipanggil pulau Parapat. Tapi Pulau ni sebenarnya hanya 1/20 mungkin juga lebih kecil dari keluasan tasik tu sendiri... kedua2 gambar kat atas ni di ambil di tgh2 pulau Parapat tu. Ha... bayangkan la... pulau tgh2 tasik gunung berapi Danau Toba je sebesar ni. Jadi bayangkan betapa besarnya gunung berapi tu dan betapa luasnya tasik Danau Toba tu sendiri. Kat sini mmg pusat pelancongan terkenal di Medan tetapi peliknya barang2 kat sini dijual dgn harga yang sgt murah. Contohnya baju tidur(siap seluar dan baju) dijual dengan harga 3000 rupiah dan topi dengan harga 1000 rupiah (masa aku pergi currency 1000 rupiah bersamaan dengan RM1, tp skang 40 sen je x silap aku). Aku fikir kalau la Danau Toba ini milik Malaysia, tentu dia akan jauh lebih maju dan cantik dari Genting Highland. Indonesia pun ada tmpt sejuk mcm Cameron, namanya Brastagi tp yang sedihnya tmpt tu tak cukup cantik sbg tmpt pelancongan. Mungkin kerana Indonesia bukanlah negara yang kaya. Ntahla... tp sepanjang berada di Indonesia, aku amat merindu Malaysia. Indahnya negaraku..


Gambar ni Ketika mengerjakan umrah 1 keluarga.. Dari dalam bas menuju ke tanah Suci selepas berniat ihram, kami tak henti2 menyanyi "Labaikallah hummalabaik"... Tak henti2 diulang2. Tersentuh hati ku menyanyikan zikir lambaian Kaabah tu. Dan saat kaki aku memijak lantai marmar masjidil Haram jelas di mataku kubik yang diselimuti jubah baldu hitam Kaabah dan ketika aku terasa sgt terharu. Aku menangis sepanjang tawaf. Akhirnya aku betul2 berhadapan dengan kiblat umat Islam seluruh dunia. Aku akan kembali lagi satu hari nanti...


Gambar atas ni ketika bercuti di atas Superstar Virgo. Gambar2 atas kapal Superstar Virgo bleh kowang view kat friendster aku. Link dia ada kat front page. Masa ni aku dh kawen dgn Andy pun. Pengalaman naik kapal percutian mewah terbesar 14 tingkat mmg sukar dilupakan. Kami naik dr Singapore Jetty. Sepanjang perjalanan masuk ke perut kapal terdapat ahli sarkas dengan aksi yang menghiburkan. Mereka turut menyanyikan lagu welcome diiringi gitar akustik. Dalam kapal pergh... susah nak gambarkan. Shopping Complex.. Dewan yang boleh memuatkan ribuan pengunjung, Ribuan bilik tidur., Swimming pool, Library, Gymnasium, Cinema dan Casino (tempat perjudian mcm Las Vegas) semuanya terdapat di dalam kapal setinggi 14 tingkat ni. 7 Banquet makan dengan hidangan makanan buffet yang berbeza (pilih aje kowang nak style apa Mediterranean, Oriental, Indian, Arabian, Western dan mcm2 lagi...) semuanya diberikan secara percuma. Makan la smpi pengsan. Meal ini diberikan 5 kali setiap hari, tp biasanya kitorg ambik 3 je.. sbbnya perut lum hadam pun lg dh tiba waktu makan seterusnya. Bayangkanlah atas kapal pun dowang leh buat persembahan akrobatik. Itu maknanya kapal tu terlalu besar sehingga tak terasa langsung gegarannya merempuh gelora lautan. Malamnya ada persembahan Topless Show (Persembahan bukak Baju). Syok nyer. Aku ngan andy dh kalah teruk dlm Casino. Seb baik bawak duit sket. Kalau banyak confirm dah bankrupt. Ala.. main suke2 je. Hehehe.. Kami plan nak naik lagi. Skang ni, in d process nk kumpul duit. Ekeke...


Sebenarnya banyak lagi negara yang tak sempat di upload dlm blog ni. Sebabnya kebanyakan negara tu aku tak pergi, cuma family aku je yg pergi mcm USA (berpuluh2 baju Levis dan CK mak aku beli), England (banyak souvenir dari Liverpool dan Manchester), China.. (hmm banyak sgt barang tiruan. Tak cantik plak tu.) Ntah kenapa sejak akhir2 ni kalau balik ke rumah mak, mesti terasa nak bukak album lama. Mungkin zaman skang ni orang jarang ada album. Almaklumlah semuanya digital. Hahaha.. seronok sebenarnya mengimbau kenangan lama ni. Aku rasa perlu dicatit beberapa perkara penting dlm hidup aku di laman blog aku ni. Jadi ini adalah portfolio yang lengkap mengenai aku buat tatapan generasi aku pd masa akan datang.

Kisah di sebalik perkahwinan kami.

Untuk seorang yang bergelar isteri, aku rasa tentu semua para isteri merasakan detik diijabkabulkan adalah antara detik yang paling mendebarkan dalam hidup. Begitu jugalah dengan aku. Kerana di sinilah kehidupan panjang yang merubah segala ketentuan hidupku telah bermula...

Teringat kenangan lucu ketika hari pernikahanku. Tetamu dan saudara mara mula berkumpul tapi aku masih lagi dengan baju t-shirt dan seluar track suit. Makcik dan pakcik aku mula tegur? Kenapa tak siap lagi? Sebenarnya untuk majlis pernikahan aku tak panggil mak andam datang ke rumah, aku telah buat appointment dgn mak andam utk pergi ke kedai andaman. Masalahnya waktu2 bz camni, siapa yang nak hantar aku? Jeng Jeng Jeng.... luckily anne dtg.. ape lg... dia terpaksa la temankan aku kedai mak andam.. menunggu aku disolekkan berjam2... tapi hasilnya... mak!!! aku rasa muka aku mcm badut sarkas... Benci!!! Waktu dh semakin suntuk, aku takde pilihan, anne dh sengih2 mcm kerang busuk. Kutuk muka aku la tu.. benci... rupa2nya.... solekan tebal mcm opera cina ni mmg nampak 'gerun' kalau tgk directly tp dlm gambar nampak fotogenik plak. Hahahaha....
Malang sekali lagi bila rombongan pengantin lelaki ada yang tersesat. Duit hantaran pada kereta yg tersesat plak. Tok Kadi asyik warning ayah aku. "Dah lambat sangat pengantin lelaki ni. Kalau tak sampai lagi dalam 1/2 jam sy nak balik." Cuak ayah aku dibuatnya. Lepas tu ayah aku plak keep pushing aku. "Mana Andy ni along? Kan kita dh pesan awal2 jangan lambat. Tok Kadi ni ada kerja lain." Ha.... dia keep ulang ayat ni setiap lima minit. Tiba2 aku jadi berpeluh, marah, migrain... dan aku telah marah2 kat andy dlm phone. Aku paksa dia dtg walaupun tanpa duit hantaran, tp andy berkeras nak tunggu duit tu jugak. Apa lagi bertekak di hari sblm pernikahan la jawabnya sehingga membuatkan andy off hp. Ha... kowang bayangkan klu kowang kt tmpt aku. Mak ayah dh bising. Tok kadi bising. Pengantin lelaki dh le lewat dekat sejam setengah, kowang tatau dia kat mana skang dan dia off hp sbb bengang dgn kowang asyik membebel. Harus gila aku pd waktu tu. Saudara mara dan jiran tetangga yang berkumpul dah tertanya-tanya. Aku plak dalam bilik dgn anne keep calling Andy (walaupun tau takkan dpt).
Akhirnya aku jerit dlm bilik... "tak payah kahwin mcm ni. Aku tanak kahwin. Pergi mampos ngan dia. Tak kahwin pun takpe." Airmata dah mengalir ni.. abis makeup aku. Anne pujuk aku supaya bertenang, bersabar. Aku plak masa tu mmg yakin, tok kadi ni akan balik dan aku tak yah kawin. Tak guna tul si Andy ni... Aku benci dia. Sanggup dia buat aku mcm ni. Memalukan aku di hari pernikahan aku. Semua org dh tak berani masuk bilik. Aku dh mcm singa yang lapar kt dlm bilik. Yang berani dekat dgn aku waktu tu, cuma Anne je.


Tiba-tiba aku terdengar suara berbisik kat luar. Pengantin lelaki dh sampai. Aku terasa mcm nak kuar dan marah kat Andy sepuas2 hati dan cakap, "Apsal datang, aku tanak kahwin. Masa nikah pun bleh lambat, lepas kahwin ntah apa plak yang lambat" Aku bukak pintu bilik. Nampak belakang badan Andy. Menyirap darah aku. Andy yang terasa pintu bilik pengantin terbuka terus menoleh. Tepat pandang muka aku dan senyum. Tiba-tiba aku jadi kaku. Tersentak.. dan.. senyum jugak. Aku duduk balik atas katil. Aku cakap ngan Anne, "Alahai... hensemnya dia. Tak jadi aku nak marah, Anne. Tenang je aku tgk muka dia." Hahahahahahha.... Aku rasa masa tu mmg Andy pakai ubat guna2 la.. tkpun ayat penyejuk hati yang Pak Usu Sahak ajar. Hahahaha... aku yang mmg mcm singa lapar terus menjadi seekor rabbit yang baik dan shoomel... huhuhuhu...

Ha... ini ketika upacara sarung cincin (i dun like to say membatalkan air sembahyang, air sembahayang tu kan baik, apsal nak wat upacara plak nak membatalkan. Orang melayu harus tukar istilah budus ni) Cincin bunga emas kuning bermata 1 dan untuk Andy cincin titanium bertatah ruby. Oh... yg belakang tu ialah anne... dan my mom.

Hantaran aku cuma RM7K bersih. Reasonable la utk tahun 2004 dan jumlah ni dh di expect oleh Andy. Sepatutnya takdelah hantaran serba satu. Tapi andy telah memberi RM7K serba satu. Katanya, hadiah untuk bakal isterinya. Huhuhu... syukran... syukran..
Hantaran pengantin perempuan kepada pengantin lelaki: Selain cincin, Kasut Dr Cardin, Perfume DKNY, Set Mandian Mark n Spencer, Jam Tangan Adidas, 1 set persalinan lelaki ELBA, Set Penjagaan Diri Body Shop, Towel, coklat, buah, kuih raya, songkok, sejadah bunga rampai dan sirih junjung.
Hantaran pengantin lelaki kepada perempuan: Cincin, Gelang tangan Habib, Rantai Leher, Jam tangan Tisssot, Perfume DKNY(dgn evening bag DKNY), Toilettries Tommy Girl, Makeup Lancome (original k, bukan uptown mari), Beg tangan Carlo Rino, 2 set kasut Carlo Rino dan Primavera, kek, buah, telekung, coklat, bunga rampai dan tepak sireh.

I love my flower girls.. Hoba Hoba... Aku yang pilih baju2 dowang, aku yg hias bakul2 dowang, aku yang hias skaf rambut yg ada rama2 atas kepala dowang. Pendek kata flower girl ini idea dan hasil kerja tangan aku. Alhamdulillah... majlis pernikahan dan perkahwinan berjalan dengan lancar. Cuma waktu petang tu sekitar 4 ptg hujan turun dgn lebat. Tp semuanya berjalan dgn baik. Kini dah hampir 3 tahun setengah berlalu dan ia masih aku ingati sbg detik yang tidak akan dilupakan dlm hidup aku.

Sunday, October 12, 2008

Semalam Adalah Sejarah..

Masa tgh belek2 album lama, aku ternampak beberapa keping gambar yang pada aku menggamit nostalgia yang tersendiri. Byk gambar2 lama yg dah kuning dan kusam. Aku scan beberapa keping utk abadikan dalam blog ni. Mungkin untuk tatapan anak cucu aku, mungkin untuk Aliyah.. mungkin untuk mereka yang mengingati aku..
*Gmbr2 atas tu diambil ketika aku masih baby sehingga umur 2 tahun. Chumel kan? Kecik2 dah pandai ambik gambar, mcm Aliyah jugak.

Gambar atas yang pertama ni masa aku kat tingkatan 5 SMK Telok Gadong. Gambar atas, dari kiri Khaty, Naza, Tina, Bug, Aku dan Ewa. Hobi kitorg ber6 ialah buat meeting persatuan lepas habis kelas. Heheh.. and one more thing, we r supposed to be pioneer for School Hockey Player. Tp permohonan kami untuk menubuhkan pasukan hoki di'reject' atas alasan, aku merecruit ahli berdasarkan kronisme. Hampeh... zaman persekolahan dh dituduh kronisme dan nepotisme. Tp mmg betul pun.. zaman sekolah dulu.. geng aku semuanya dari kelas 5 Sains 1 dan most of us ialah prefect. Mmg ramai student gelar aku berlagak. Pilih bulu.. tapi i tak pilih bulu hidung k.. hahahaha...
Gambar bawahnya ialah gambar yang diambil selepas habis pertandingan perbahasan peringkat daerah. Tahun 1999, sekolah aku menentang sekolah Dato' Hamzah, Port Klang. Nama pun dah gerun. Tapi Alhamdulillah, sekolah aku menang dan aku mendapat hadiah Pembahas Terbaik. Jadi kawan2 yang rapat telah meraikan kejayaan aku. Thanks kowang. I really appreciate it. Kenangan zaman persekolahan bersama kalian amatlah aku rindui...

Ha... ni gambar konvo aku dan Anne. Tak silap aku April 2004. Selain dari parents aku dan Anne, ramai kawan2 yang datang bagi support for me. Antaranya Ewa, Fifi, Junior. Thanks guys. U r the best! Erm... kire ni lah pertama kali andy bertentang 6 biji mata (dia 2, mak ayah aku 4) dengan parents aku. Walaupun dia dtg lmbt, tp bila nampak je muka dia dengan bunga besar tu, terus x jadi marah. Hehehe.... Oh.. graduation pooh yang chumel tu hadiah dari Junior. I really really miss all these past. Walaupun ada yang pahit, namun pengalaman2 ini yang telah membentuk aku hari ini. Walau apa pun yang berlaku semalam, ia seharusnya menjadi perangsang utk aku di hari muka.. bcos... Yesterday is a history, tomorrow is a mystery and today is a gift, that's why we called it 'present'. :) till meet again...

Saturday, October 04, 2008

Raya Okt 08 - Dari Segamat ke Tg Malim


Raya Pertama, lepas ziarah kubur atok dan bersalam-salaman ngan family aku, tepat kul 10 pagi aku ngan Andy bertolak ke Tg Malim. Singgah kejap kat Shah Alam ambik kek secret recipe yang aku dah tempah untuk besday mak mertua aku. Kul 2 petang dah tiba kat Tg Malim. Semua family andy dah berkumpul menunggu kedatangan anak dan menantu bongsu dowang.

2 kek secret recipe - Choc Chip Walnut and Cheeze Choc tu disponsored oleh menantu bongsu mertua aku, sapa lagi, aku la. Tul tak abah? hehehe.. yang 4 segi tu abah aku kasi mak aku, tp kurang mendapat sambutan. Sorie yerk bah. Secret recipe irresistable la abah...
Sempena hari jadi yang ke-60 ni mak mertua aku buat game plak. Gamenya ialah jawab soalan yang diberikan, sape cepat jawab, dapat hadiah dan angpau. Ha... masa ni la terjadi insiden2 lucu yang membuatkan pecah perut ketawa. Semua soklan berkaitan ngan mak mertua aku, contohnya tarikh lahir dia, tempat lahir, umur berkahwin, tarikh kahwin. Yang paling kelakar bila setiap sorang cuma leh jawab sekali je, senang cite mmg mertua aku dh siapkan hadiah dan angpau untuk setiap sorang menantu dan anak-anak dia, game tu penyeri je. Tp insiden lucu terjadi bila kitorg berebut nak menjawab, jawapan gila dan gaya2 kemenangan menjawab soalan. Pecah perut dibuatnya. Yang beshnya, andy dapat hadiah sejadah, habis kena perli ngan seluruh family - itu tandanya mak suh sembahyang, jangan liat. Hahaha....
Selain dari mak bapak aku, mak bapak andy pun termasuk dalam listing the best parents in law.
Tiap kali raya rumah mertua aku memang cenggini la ramainya tetamu. Habis satu batalion, satu batalion lagi sampai. Cawan ngan jug yang dibasuh lum sempat kering dah sampai rombongan baru. Memang letih, tp tahun ni lebih letih lagi. Sebabnya bukan saudara mara je, malah orang kampung pun sibuk bertandang beraya di rumah ketua kampung yang baru ni.

Segamat Raya Oktober 2008

Lepas kahwin, inilah kali pertama aku beraya kat tempat lain pada hari raya pertama selain dari Tg Malim. Kira tahun ni pecah tradisi la... sebabnya... tahun ni kali pertama setelah bertahun-tahun lamanya, ayah aku plan nak mengumpulkan seluruh ahli keluarganya dan keenam-enam adiknya (ayah aku the eldest among 7 siblings) untuk beraya bersama-sama di rumah atok aku, Segamat. Cita-citanya jadi kenyataan apabila kesemua 7 beradik ayah aku dan ahli keluarga masing-masing beraya bersama-sama tahun ni. Seb baik menantu2 ayah aku dan adik-beradiknya sporting, takde hal dalam merealisasikan impian pak mertuanya dan abang sulungnya ni.

Bertolak ke Muar dari Klang pukul 4 pagi Isnin 29 September 2008. Sahur kat RNR. Tiba di Muar, Johor (Kg Mak Aku) dalam kul 8 pagi. Bertolak dari Muar ke Segamat dalam kul 11 pagi sampai Segamat kul 12 - sempat singgah bank tukar duit raya lagi... Besh tul la mak bapak aku ni, rumah satu negeri, dekat2 je...


Inilah pertama kali aku rasa lemang buatan tangan Andy, tak sangka memang sedap. Aku yang memang jenis tak suka lemang, berjaya menghabiskan sebatang lemang dengan jayanya.

Kenapa aku sorang je tak pakai baju kurung? Sebenarnya aku baru je tukar t-shirt, tiba2 dowang panggil bergambo. Sabo je.. Al maklumlah, sebagai kakak sulung di antara sepupuku aku ni, aku la kena mengetuai pasukan basuh pinggan mangkuk dan kuali. Sadis sungguh.
Pendek kata aku le yang paling bz dan paling diperlukan oleh makcik-makcik aku untuk merasa setiap masakan dan lauk pauk kenduri - sebab aku sorang je tak poser. Ekekeke...