Friday, December 05, 2008

Kegawatan Ekonomi Global Lebih Dahsyat Dari Yang Anda Jangka

Meeting tergempar hari ni telah membuka minda dan mata kami seluas-luasnya mengenai Global Economic Recession yang melanda dunia ketika ini. Kalau dulu pada tahun 1997 dan 1998 economic crisis hanya dialami oleh negara2 Asia, disebabkan itu ia hanya mengambil masa kurang dari 4 tahun untuk kembali normal, tetapi kali ini krisis ekonomi yang melanda melibatkan dunia. Kalau sebelum ini peramal ekonomi, profesor2, cendekiawan ekonomi berpendangan optimis dalam meramal ekonomi akan datang NAMUN sehingga Oktober 2008 kesemuanya telah berubah fikiran secara drastik.

Panasanic, Sony, Samsung sebut sahaja kilang elektronik terkenal mahupun yang pernah anda dengar – kesemuanya telah mengurangkan pekerja sebanyak 30%. Baru semalam ketika Director aku melakukan lawatan ke salah satu kilang customer kami, kilang yang dulunya mempunyai 900 orang pekerja kini hanya tinggal 6 orang sahaja dan menunggu masa untuk ditutup. Tahun depan ucapkan selamat tinggal kepada jenama SANYO. Kilang-kilang berhampiran syarikat aku akan mengucapkan bye2 kepada beratus2 pekerja – dan syarikat berhampiran telah dimaklumkan – bersedia untuk sebarang tunjuk perasaan atau piket. Ribuan pendatang asing bakal dan telah kehilangan pekerjaan dan jenayah dijangka bakal meningkat. Di Selangor puluhan kes telah dilaporkan di mana ramai orang telah dirompak selepas mengeluarkan duit dari mesin ATM. Modus operandinya, pendatang asing ini akan berkumpul dalam jumlah yang ramai, berdiri dari jauh memerhatikan mangsa yang baru mengeluarkan duit dari mesin ATM, mendekati mangsa secara beramai-ramai dan… pap… merampas duit mangsa. Melawan beerti mati atau cedera.

Penjualan kereta2 telah menurun sehingga mencecah 50%. Merecedes, Toyota, Ford, ISUZU, Nissan, Honda. Berjuta rakyat dunia yang kini telah dibuang kerja. Kalau dulu penjualan finger cots sekian-sekian, kini bakal kurang lebih dari separuh disebabkan telah kurangnya pekerja2 di sektor2 tertentu. Malah kalau dulu mereka menggunakan sarung jari yang mahal dan berkualiti – kini mereka mencari sarung jari yang nipis dengan harga yang jauh lebih murah. Cut Cost! Pada Julai 2008 harga getah di tahap RM7.20 tapi hari ini harganya kurang lebih dari separuh iaitu RM3.50 dan kini belum berhenti jatuh – berada di bawah paras untung. Kalau ini terus berlaku berpuluh2 estet bakal tutup bukan sahaja di Malaysia malah dunia.
Buat masa ini kami belum ke tahap retrenchment, tapi dalam keadaan genting dan terdesak begini, kami tidak boleh hanya duduk dan memerhati. Kerana pilihan kini cuma ada dua. HIDUP atau MATI. Kalau kami sakit, competitor juga begitu. Dalam keadaan terdesak begini tak mungkin lebih dari 1 kompeni seperti kami boleh hidup di bumi Malaysia. Salah satu perlu dinyahkan dan kami memilih untuk lawan. TEAMWORK adalah senjatanya.


Kepada kompeni2 seangkatan, nasihat percuma dari aku. Dalam beratus2 orang yang singgah di post guard anda bertanyakan kerja kosong, bukanlah kesemuanya berniat begitu. Ada diantara mereka yang mengintip tahap sekuriti di premis anda untuk dilaksanakan misi jahat bila bulan menjelma. Jadi PASTIKAN pihak keselamatan anda berkawal lebih ketat dari sebelumnya. Jangan tidur. Untuk yang lain – Jangan Tidur, kegawatan ekonomi akan membunuh anda yang TIDUR!!!!!

No comments: