Tuesday, July 31, 2012

Iftar Sana Sini


"Jadual berbuka puasa saya agak padat pada minggu ini, maaf kepada sesiapa yang tidak dapat mem'booking' saya pada minggu ini, bleh cuba lagi minggu depan...." Cheewaahh... PM pun takde jawab mcm aku tau. Hebat sungguh.

Yes, schedule IFTAR mmg penuh minggu ni. Rezeki Murah. Jumaat lepas dapat berbuka puasa with my colleagues. Ada bawak anak bini.... berkenal2an. Foods so so je... tapi berbuka puasa bersama-sama itu yg mahalnya. Then mak call, Ring Ring (zaman skang ada lagi manusia pakai ringtone classic mcm ni yerk?)... "Jom buka puasa kat hotel sama2." Haishh... mmg tiap2 tahun ayat ni confirm dengar punya. Masalahnya Jom tu bukan maksud 'Mak belanja'. Tapi, that is my mom... when she say A... the answer will be A. Kalau jawapan dia B, ko buat le mcm mana pun supaya benda tu jadi A juga. Itu resipi dia... membesarkan anak-anak dan membentuk satu family yang pada aku... "Family Terbaik". Kalau pergi hari keluarga mana2 dulu... Anugerah Family terbaik mmg confirm family aku. Jadinya last Sunday mmg had our Iftar kat Puteri Garden Hotel. Food.... so so jugak....(I'm supposed to be Masterchef Jury next season).

Yesterday... hubby bawak la aku berbuka puasa di DRB Hicom one of his client. Jamuan berbuka puasa, terawih bersama2 Tahfiz dan anak-anak yatim. Oh... ntah kenapa semenjak 2-3 hari ni aku kemaruk nak makan Pavlova. Mungkin sbb tengok orang gila2 update gambar pavlova kat fesbuk membuatkan aku tertelan airliur 18 kali bagi sekeping gambar.
(Nasib baik Ust Azhar Idrus kata, telan air liur banyak2 tak batal puasa TETAPI..... kalau telan air liur yang dah dikumpul banyak2 dalam2 satu cawan... minum... baru batal puasa.)
Makanya... aku pun cariklah dalam internet kot2 ada supplier pavlova berdekatan... tadok.... Luckily my cousin yg mmg gila buat kuih sanggup membuatkan pavlova untuk aku. Marvellous!!! Mmg sedap... rasa dia lebih kurang macam Meringue dan macaroon cumanya... dia kurang manis sket... ada cream dan fresh fruit atasnya. Sedap. Nyum Nyum. Kalau rasa nak tempah bleh pi blog dia di sweets-sensation.blogspot.com





Puasa ni badan ada turun sket. Almaklumlah... makan sekali je sehari - masa berbuka sahaja. Pastu takde sahur. Aku tau sahur tu sunat, tapi kesan dari aku bangun sahur tu impaknya aku jadi bengap sket bila kat tempat kerja. Sesedap rasa aku tidur walaupun tengah meeting atau menaip. Hebat yerk? Sebelum aku kena tulis warning letter untuk diri sendiri, maka aku memutuskan tak payah bangun sahur la... Tp asben selamba je bangun sahur... Mcm2 dia masak. Paling penting dia nak mengepam (rokok). Tu pasal dia sanggup bangun. Lagipun, hubby punya nature of work bukan sama mcm aku. Dia pi kerja taip2, jawab call, send email... pastu tidurrrrrrrrrrrrr..... (So damn Jealous.)

Besok, lusa dan tulat ada buka puasa lagi dibelanja oleh supplier2...  Nasib baik makan sehari sekali je... kalau tak bulan puasa pasti menambahkan lagi "kebulatan"aku. Bagus juga dapat loss weight sket, pasal lepas ni nak pi vacation. Oh ho... aku dah announce pasal vacation to the selected HODs yang terpilih mengikuti luxury vacation by the company  and they feel sooooooooooooooooo happy, mcm tak percaya n excited about that. Now we are counting for the day. Horrayy~!! Apa?? nak clue?? Heheheh... ok this is the clue..
Gambar ni adalah gambar pemandangan dari balkoni hotel kami..... Soalannya.. hotel manakah ini?? Hahahahah

 I guess that's all... Will update here for any news. Till meet again.


Wednesday, July 18, 2012

Saya bau ikan (I smell something fishy)

Pelik bin ajaib sungguh. Aku rasa mcm bos aku baca je blog aku ni. Dalam entry lepas aku ada ckp pasal minat aku pada talent management, tiba2 2 hari lepas ketika management meeting, bos aku telah menghighlight satu perkara. "Diana for 2nd half year, I want you to focus on Talent Management. Try to delegates your tasks to your subordinates especially which is not so critical. Talent management is your new project now." Terkedu aku dibuatnya.... mcm mana bos leh tau apa yg aku nak ni??

Scary beb... hehehe... bos kalau betul u baca, i just want to say "hello, welcome to my blog... hehehhe"

Actually wanna share something. Saya baru dapat utusan dari my abang Bung. ekekekke.... ekceli utusan tu datang dari Jepun, diedarkan dalam bahasa Jepun ke semua subsidiaries ATRYZ di seluruh dunia dan dalam utusan sepanjang 4 muka surat itu, 2 muka surat menyebut mengenai kejayaan ATRYZ Malaysia. Paling menyedihkan bila dia mention ttg aku yg padanya "Wanita yang berlatarbelakangkan British (katanya kerana Malaysia pernah dijajah british dan masih mengamalkan cara pemerintahan British) tapi masih mengekalkan budaya timur yg tinggi nilainya. Nilai tanggungjawab terhadap kerjaya yang tak mampu dibeli." Terharu tak beb?? Aku terharu sampai mengalir airmata masa baca. Bayangkan seorang CEO syarikat boleh memberi penghormatan begitu besar pada aku, terharu gila. ah ah... start ar rasa nak nangis lagi ni.

Ok... I need your kind advice actually, if u have sum of money... apa yg anda akan buat? There are only 2 choices:-
1- Beli hp S3 yg sgt diidam2kan...
atau...
2- Buat lesen diving yg juga merupakan keinginan anda kerana sifat anda yg sgt cintakan khazanah laut.



Tuesday, July 10, 2012

Jadi Burung Yang Terbang Tinggi atau Burung Yang Mematuk Makanan Yang Mewah di Tanah.

M
Oyen
Pak Tam

Tompok
Special request dari The Ugly Mother untuk tengok anak2 Shaby & Chenta.....

Dah 9 tahun dah aku dalam bidang HR ni.. orang kata pekerja swasta ni, lebih banyak pengalaman dan ilmu yang dikutip lebih tinggi "value" dia....
Dan itulah yang aku amalkan... dalam 9 tahun... aku dah jadi HR di 4 buah kompeni. Banyak juga pengalaman yang dikutip namun masih terlalu sedikit kalau nak dikira peranan seorang HR. Aku ingin sekali terbang jauh... terbang tinggi... kutip seberapa banyak lagi pengalaman yang mampu. Aku mahu explore scope yang aku minati seperti Industrial Relation dan Talent Management. Itu hanya boleh dipelajari di kompeni gergasi sahaja....
Tapi satu perkara yang aku belajar, kompeni gergasi belum tentu menjanjikan yang terbaik untuk kita. Nama hebat biasanya tak mampu menawarkan welfare yg hebat disebabkan banyak faktor, bilangan pekerja, kuota yang terhad.... terlalu banyak pekerja membuatkan seseorang pekerja hebat jadi invisible di mata management... mana taknya... bos pun kadang2 tak ingat nama kita.

Aku ingin terbang tinggi, yg aku nampak 1 caranya ialah terbang lagi ke kompeni lain. Aku masih terima sms, panggilan dan email dari head hunter yang ntah mana2... sedangkan aku tak apply kerja pun. Kadang2 aku fikir... wajarkah? Kompeni ni telah merencanakan satu masa depan yg sgt jauh untuk aku. I have no reason to leave this company... takde yang aku tak puas hati tentangnya... Aku diberikan segalanya yang aku mahu. Lalu aku berfikir.... "kemanjaan" ini mampukan diberikan kompeni lain untuk aku??

Dan kerana itulah..... aku masih di sini.... mencongak2.... mencari kekuatan.... memikirkan yang terbaik...

Tuesday, July 03, 2012

Kerana EURO tergamak dia cederakan aku buat kali pertama.

Sepanjang 7 tahun kahwin, ni la pertama kali dia mengasari aku. Tengah pk, patut ke aku buat laporan kat pejabat agama? Hehehe... sadis tu. Dia bukan sengaja... mengigau pasukan dia kalah, habis penumbuk dia singgah kat bibir aku. Aku yang tengah sedap nyanyak tidur terus melompat katak. Terkejut sambil memegang mulut aku yang berdenyut2. Start ar aku nangis mcm kena rogol... terus hubby bangun dalam keadaan mamai... "Kenapa yang?" "Awak tumbuk saya!!!!!!" Cepat2 dia alihkan tangan aku... minta maaf sampai 10 kali... aku yg tengah nangis tu entah mcm mana terus sambung tido, ngantuk punya pasal...

Paginya bila tengah nak bersiap tu.... ha  ambik ko. Terkedu sekejap.... Tumbukan padu ke mulut aku malam tu membuatkan bibir aku pecah. Bengkak. Pi training pun terjuih je bibir... sedih :( Hubby lagi sedih... tak habis2 dia mengexpress kekesalan dia yang tak terhingga especially setiap kali aku terkejut bila minum air panas (pijau bibir aku dibuatnya). Kadang2 aku saja je nyakat dia "Awak rasa bersalah tak buat saya mcm ni??"..... terkulat2 muka dia... ekekekkeek

Eh.... dinner ok tau... President dari HQ Jepun memberikan pujian terhadap semangat, kerjasama dan kehebatan penganjuran dinner pada malam tu. Aku dan Jamal emcee malam tu.... President kata dia nak emcee yang sama lagi tahun depan... ahakss... malu i Abang Bung (gelaran yang aku berikan padanya... Bung Mokhtar, i plak zizie ezette... gagagaggagagagag.... )

Shaby dah selamat dimandulkan.... semenjak di kasi ni dia jadi bertambah manja... tak bau bacin lagi. Mcm seolah2 mendapat kembali Shaby yang mula2 aku ambik kat PAWS dulu... Pantang aku duduk atas katil laju je dia datang duk atas riba. Chenta plak mengalami keguguran bulu tahap kronik sampai hampir bogel. Tak tahu kenapa. Semenjak anak2 mereka dah besar ni, belanja pun besar juga. Pak Tam plak ada penyakit usus terkeluar. Nak operate doktor kata baby lagi, kena tunggu besar sket. Tompok paling cantik. Bulunya kembang, ekornya panjang, matanya bulat bersinar... Hubby plan dah besar nanti nak spend sket kahwinkan dia dengan baka maine coon. 



This Saturday kami akan ke Batu Pahat, melawat my niece belah hubby kat KUITTHO sambil menyerahkan  laptop kepadanya. Lepas tu akan terus ke JB.... menghadiri majlis perkahwinan seorang kawan. Sebenarnya banyak nak cerita tapi masa yang tak mengizinkan... later la ye... nak sambung kerja. Jumpa lagi di segmen akan datang. Adios.