Monday, August 30, 2010

Pertemuan Semula Sahabat Ketika Berkain Biru Muda..

Berkain biru muda?? Maksudnya zaman sekolah menengah. Sekadar simbolik penyedap tajuk. Hakikatnya ketika di tangga menengah aku masih berkain biru tua kerana I'm Perfect.. ops silap... prefect (pengawas bukan pengganas).
Kawan yang benar2 sekelas sebenarnya hanya 4 org yg hadir... selebihnya dari kelas2 lain. Ramai yang tidak dapat menghadirkan diri atas sebab2 tertentu. Alhamdulillah dapat jumpa kembali, walaupun dulu kami kurang rapat tapi nampaknya bila dewasa boleh pula bergaul lebih mesra. Alhamdulillah... Bukan menyombong tp dulu kelas kami diasingkan ke blok C yang mana menempat makmal2 kimia, biologi dan fizik. Maka 2 tahun tingkatan 4 dan 5 kami ibarat kera sumbang yang diasingkan dari rakan2 kelas lain. Mujurlah aku seorang prefect yang kerap mengepalai pembacaan ikrar tiap kali perhimpunan Isnin, maka mudahlah dicam pelajar lain. Hahahahaah... (kerana itu ke?) Tak, aku rasa kerana aku la pengawas perempuan paling brutal dan paling kejam.
Tengoklah Aliyah excited dapat pakwe baru. Ayah pakwe baru tu pun sekelas dengan kami. Ok malas nak cerita panjang mengenai perjumpaan tu kerana kawan2 sekolah cuma boleh dibilang dengan jari aje yang membaca blog aku ni. Selebihnya tak tahu kewujudan blog ni, tak mahu ambil tahu atau memang tak reti baca blog (kerana pada perkiraan mereka blog hanya utk org tua, org muda pakai fb, twitter) iyer ker???

Jadi kalau mereka masih mengaggap Aliyah itu adalah anak kandung aku walaupun sudah diterangkan di dalam entry di blog dan komen di facebook - itu bukan salah aku. Salah kamu yang tak mahu membaca habis dan tak mahu tahu.

ok.... ini adalah sahabat2 baikku ketika di tingkatan 4 dan 5. Terlalu rapat sehingga kami pernah masuk Sinaran Pasport Kegemilangan bersama2 ketika berumur 19 tahun dan dapat tempat pertama untuk minggu tersebut.

Sebenarnya teringat pada entry Siti Murni terbit rasa hati hendak mengulas... mengenai sahabat. Kadang2... tanpa kita sedari... orang yang kita gelarkan sahabat itu tersenyum saat kita ditimpa musibah. Kadang2 dialah yang kita fikir akan menjadi dahan untuk kita berpaut bilamana musibah melanda seperti kita selalu menjadi "dahannya" - tapi hakikatnya... bilamana kita berpaut padanya.. ia rapuh lalu jadi penyebab kita jatuh dan jerlus.. malah bila kita terkapai2 mencari jalan keluar, dia sekadar memandang dalam senyum.... senyuman yang sinis.. Sangat menyedihkan bila kita mula sedar yang diri dikhianati... (perenggan ini tidak ada kena mengena dengan gambar sahabat2 di atas)

Oh... aku terhanyut dengan emosi sendiri. Tapi harus ingat, bila mana kita redha dan pasrah selalu akan ada rahmat untuk kita yang bersabar - dan Alhamdulillah... Allah telah pertemukan aku dengan 'rahmat' itu..... dan InsyaAllah... aku takkan biarkan diri ini jatuh lagi dengan ujian2 yang bakal aku tempuhi.

P/s: Walaupun sudah 2 pagi, mata masih terang - kebetulan idea menulis pun ada. Tak risau ttg kerja esok kerana sedang menikmati cuti ganti Nuzul Quran dan cuti Merdeka.

Wednesday, August 25, 2010

Bantu Aku Buat Pilihan...

Terima kasih kepada sahabat-sahabat yang memberikan kata semangat dalam entry lepas... sedikit sebanyak aku termotivasi dan diberi kekuatan. Setelah berbincang bersama keluarga terdekat aku memutuskan untuk melakukan pembedahan sebaik saja pulang dari Pulau Tioman. Masalahnya.... aku memerlukan bantuan kalian untuk memilih hospital mana yang seharusnya aku pergi..

Sri Kota Medical Centre.
Kelebihannya adik aku staff nurse di sini. Kerana aku adalah kakak kepada staff nurse di situ, aku dapat layanan yang sangat baik daripada kakitangan hospital. Malah kali pertama menjalani pembedahan endeometriosis juga di sini. Di bawah tanggungjawab Dr. Bala. Sungguhpun Dr. Bala tidaklah mesra orangnya, namun aku tidak akan lupa kecekapannya menjalankan pembedahan ke atas ku beberapa tahun dulu. Aku masih ingat, ketumbuhan yang kelihatan ketika proses scanning cuma disebelah kiri ovari sahaja dan persiapan dilakukan untuk membuang satu ketumbuhan yang dimaksudkan. Malangnya semasa pembedahan dilakukan Dr Bala terlihat ketumbuhan kedua di sebelah kanan ovari. Makanya dengan kepakaran bertahun2 dalam bidang ginekologi, beliau terus menebuk perutku di sebelah kanan dan mengeluarkan ketumbuhan ke-2. Kalau tak mungkin aku terpaksa menjalani pembedahan 2 kali dalam tempoh setahun. Tetapi kesannya...... aku mempunyai smiley face yang panjang mengalahkan perut adik aku yang bersalin secara pembedahan.

Pantai Medical Centre, Klang
Sebaik sahaja aku mengalami kesakitan semula, aku kembali membuat check-up bagi mengetahui puncanya. Malangnya, perutku mengalami komplikasi akibat pembedahan menyebabkan scanning ultrasound tidak boleh dilakukan hanya melalui lapisan luar perut. Atas cadangan adik aku, beliau memperkenalkan aku dengan Dr. Phang, pakar ginekologi dari Hospital Pantai. Orangnya sangat lembut dan mesra. Aku senang berbincang dan mendapat rawatan dengannya kerana dia seorang wanita. Maka perasaan malu kurang sikit apabila dia menjalankan ujian ultrasound ke atasku. Namun sebenarnya masalah bukan disebabkan doktor tapi kerana hospitalnya... Aku bencikan suasana Hospital Pantai Klang. Hati aku tak senang di situ. Aku rasa seperti di hospital sakit mental. Berbeza dengan hospital Sri Kota, suasananya lebih memberangsangkan dan mungkin kerana itu aku pulih lebih cepat dari biasa.

Darul Ehsan Medical Centre.
Dr. Fairuz Asyikin ialah pakar ginekologi yang pernah merawatku. Kelebihannya dia adalah pakar ginekologi yang terkenal di Selangor. Kerap terbaca beberapa artikel darinya di ruangan kesihatan akhbar. Kelebihan kedua dia ialah wanita Islam. Pandangannya pasti turut diambil kira faktor agama. Sama seperti Dr. Phang, kerap timbul perbalahan antara aku dan Dr Fairuz kerana keengganan aku menyelesaikan masalah ini dengan mengandung. Kerana malu ditarbiah lagi, maka aku melarikan diri ke Dr. Phang. Sekurang2nya dileteri doktor wanita cina tidaklah malu berbanding ditarbiah doktor wanita melayu. Semenjak DEMC berpindah ke bangunan baru, aku amat senang dengan hospital tersebut. Cantik, tenang dan mendamaikan. En. Husband pun sukakan suasana di DEMC.

Jadi... yang mana satu sepatutnya menjadi pilihanku kali ini??

Monday, August 23, 2010

Mungkin dah tiba masanya.....

Jumaat kami buffet lagi seluruh keluarga di Pak Hailam Kopitiam. (Telah disahkan HALAL oleh JAKIM dan tarikh tamat lesen halal sehingga Mac 2012 - semakan status halal boleh dilayari di laman web rasmi JAKIM halal.gov.my) Dah macam addicted pulak berbuka buffet.. heheheh
Alhamdulillah malam tu berjaya juga aku mendapatkan baju kurung moden dan baju melayu sesuai dengan warna tema yang ditetapkan keluarga mertua - warna turquoise.
Hari Sabtu aku menolong ayah mengecat rumah. Walaupun berpuasa itu bukan alasan untuk tak boleh buat kerja rumah kan? Lagipun sejak dari kecik ayah dah ajar buat kerja lasak bila bulan puasa sebabnya family aku mmg suka buat persiapan raya last minute.

Pagi ahad ketika bersahur bendera jepun berkibar. Apalagi, terus aku sambung tidur. Tengahari sempat pula temankan mak, ayah ngan adik bershopping baju raya untuk cucu2 / anak2nya. Walaupun kepenatan tawaf 3x shopping complex tu tapi sempat juga aku menyambar 3 potong kek buat makan dalam kereta. Jeling je ayah di sebelah memandangku. Apa nak buat.... I ada excuse tak puasa.....

Hari Isnin merupakan hari kedua...faham2 je la... aku diberikan MC. Kononnya aku ingin memanfaatkan MC ni untuk shopping barang hiasan rumah di IKEA. Malangnya aku ketiduran selepas puas bertempur dengan kesakitan yang tak terhingga. Sampai lewat petang. Tiada yang dapat dimanfaatkan dengan MC sehari ini, sekadar tidur dan berperang dengan kesakitan..


En Hubby mengubat rasa letih dan kepenatanku dengan menghadiahkan 3 buah novel yang dibeli di premis Alaf 21. Terima kasih. Bermula Ramadhan yang lalu aku banyak menghabiskan waktu dengan membaca novel. Paling lucu aku ada terbeli novel yang telah ada dalam simpanan... dan aku hanya menyedarinya setelah separuh buku dikhatamkan. Lucu~!

Sebahagian daripada koleksi novel2 kepunyaanku..

Berbalik kepada soal sakitku... ketika doktor memegang perut ku tadi... ada satu kata2nya yang menyentuh naluriku, "Mungkin masanya dah tiba untuk awak buat operation tu... Saya dapat merasakan ia semakin besar. Bahaya!" Ya.... berapa lama lagi mampu ku lengah2kan untuk berhadapan kenyataan?? Hakikatnya... aku takkan boleh lari... Mungkin masanya dah tiba....


Tuesday, August 17, 2010

Berbuka Puasa @ Intekma Resort

Lepas berbuka puasa bersama anak yatim hari Sabtu, esoknya (Ahad) merupakan kali pertama berbuka puasa bersama seluruh family tercinta. Kebetulan ketika bersembang dengan adik petang tu mengenai juadah berbuka puasa terlintas kat fikiran nak berbuka di hotel bersama mak ngan ayah.

Survey punya survey akhirnya Intekma Resort menjadi pilihan....

Makanan yang dihidangkan sangatlah sedap. Banyakkkk dan memuaskan dengan tawaran harga yang buffet yang agak menarik. Agak susah nak menyuruh jurugambar mengambil foto kami memandangkan dia telah terlampau khusyuk dengan makanan...

Antara hidangan yang mendapat perhatian ramai:-

Kambing Golek, Sup Tulang, Rojak Buah, ABC & Cendol, Murtabak, Mee Goreng Mamak, Gulai Kawah, Bubur Lambuk, Buah2an, Aneka Kuih Muih, Nasi Minyak, Nasi Putih dengan lebih 15 jenis lauk pauk...

Kesimpulannya sangat puas hati....

p/s: Gambar lebih banyak boleh diintip di facebook.

Monday, August 16, 2010

Majlis Berbuka Puasa & Solat Berjemaah @ Suzuki Latex

Majlis bermula jam 6.30 dengan bacaan Yassin dari anak-anak kecil ini. Mereka dari salah sebuah Maahad Tahfiz di negeri Selangor. Sebehagian besar dari mereka merupakan anak-anak yatim....

Agak mengejutkan sejurus sejurus sebelum azan maghrib berkumandang kelibat MD dan DMD kelihatan. Sebenarnya kedatangan mereka tak terduga, namun kesanggupan mereka datang semata2 untuk turut sama meraikan amat dihargai.
Penuh tertib anak-anak ni berbuka puasa... berbaris elok, tidak berebut2.... tenang aje...
Eh... sempat lagi berposing ketika berbuka.... Sejurus selepas berbuka ala-kadar kami mengerjakan solat maghrib berjemaah - selepas itu sementara menunggu waktu isyak barulah kami makan nasi dan juadah yang lebih berat.

Sebaik sahaja masuk waktu isyak kami sembanhyang isyak berjemaah disambung solat terawih dan berkahir dengan solat witir. Yang menariknya beberapa anak yatim yang kukira sudah mencapai akil baligh bergilir2 menjadi imam dan cara mereka melagukan bacaan surah2 dalam Al-Quran sangatlah merdu dan syahdu. Seolah2 mereka menghayati setiap makna surah2 tersebut. Sungguh2 kami kagum....
Sebelum balik anak-anak kecil tadi diberikan goodie bag (yg gambarnya telah diupload di entry sblm ni) dan mereka kelihatan gembira sekali dengan pemberian kecil tersebut. Lega hati kami.

Alhamdulillah, dengan izin Allah dan berkat usaha serta kerjasama dari seluruh comittee, majlis berjalan dengan lancar....
p/s: gambar lebih banyak boleh dilihat di mukabuku (facebook) aku..

Friday, August 13, 2010

Dugaan Puasa Paling Dahsyat..

Entah apa yang tak kena dengan aku menjelang Ramadhan tahun ni. Rasa memang collapse habis. Aku cuma mampu bersahur pada hari pertama puasa. Itu pun hubby berkeras mengajak aku ke restoran thai berhampiran rumah. Walaupun sahur aku terlalu lemah pada Ramadhan pertama. Balik dari kerja terus tertidur sampai azan maghrib berkumandang. Mujur dah tapau apa yang patut di kantin ofis.

Lepas aje berbuka, seluruh sendi rasa lemah, kepala sakit dan impaknya pengsan lagi sampai esok pagi... tanpa sahur...

Hari Ke-2 puasa, pagi diserang cherry berry (cirit biritlah~!), petangnya ku kira jelly pun tak selembik aku. Aku tak mampu buat kerja disebabkan otak seolah2 dah jammed. Memang tak mampu nak angkat kepala dengan bunyi perut yang amat nyaring boleh didengar oleh orang selang 4 meja dari aku. Kesannya sebaik je berbuka aku telah tak sengaja memuntahkan semua juadah berbuka. Kepala lebih sakit dari semalam...

Malam tu hubby belikan 5 biji oren sunkist dan sebiji epal.. selamat semuanya dalam perutku... sampai tertidur... opss... bukan... pengsan... pengsan sebab aku tak bangun sahur walaupun alarm clock berbunyi tak henti2...

Jadi hari ni aku puasa lagi, tanpa sahur berbekalkan 5 biji oren sunkist dan sebiji epal dalam perut hasil berbuka semalam....

Pukul 12.30 tapi badanku telah lembik~!!! Tak tahulah kenapa puasa tahun ni kurasakan amat sukar. Tak pernah aku berpuasa sesukar ini. Dugaan Allah - adakah petanda Ramadhan Terakhir?

Suasana ofis waktu rehat.... kepala orang dah hilang (sbb semua landing atas meja - tidur), yang tinggal cuma jalur gemilang je.... nak merdeka le katakan.

Besok kebetulan ada majlis berbuka puasa, bacaan yassin dan solat terawih berjemaah yang dianjurkan oleh syarikat aku. Itu goodie bag untuk anak-anak yatim maahad tahfiz yang turut menjadi tetamu jemputan esok. Kandungannya Kain pelikat, sejadah, yassin dan tasbih.

Tuesday, August 10, 2010

1001 Kisah Seminggu

Terlalu banyak hendak ku cerita dalam masa seminggu. Faktor di Tg Malim tak ada Digi Broadband dan kesibukan melampau, membuatkan aku kehilangan masa untuk menitip sesuatu di blog. Biar aku highlighted beberapa perkara utama:-

Takziah Buat Bro Mazidul:-
Kebetulan memang berada di Tg Malim kerana keluarga mertua hendak membuat kenduri tahlil. Tgh sibuk membantu memasang balai, menyusun kerusi (aku sendiri kurang pasti kenapa aku lebih gemarkan melakukan kerja lelaki berbanding memasak di dapur) tiba2 bapa mertuaku balik. Khabar yang dibawa Haji Sidek telah menghembuskan nafas terakhir. Agak lewat juga berita itu sampai - lepas abah balik solat Zuhur di masjid. Teringat bro Mazidul ada memberitahu ttg ayahnya di facebook sehari sebelumnya. Ketika itu dia masih di Kuching. Lalu petang itu kami ke rumah ibubapa bro Mazidul. Sayangnya agak terlewat apabila jenazah telah dikebumikan. Rupanya barulah ku tahu yang Tuan Haji Sidek meninggal dunia jam 2 pagi di hospital Sungai Buloh. Ketika itu Bro Mazidul masih melakukan operasi di Kuching. Takziah untuk seluruh keluarga Allahyarham, moga roh ayah bro Mazidul ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman.

Kenduri Tahlil di Tg Malim
Ramainya manusia sampai orang kampung kata, "mcm kenduri kahwin plak ye." Mujur mak pakai catering kalau tak tentunya aku demam esok harinya... mcm dulu2..

Kejadian di Mahkamah Umpama Memberi Galakan Buat Penjenayah

Isnin pagi aku terus ke mahkamah Magistrate bagi mendengar 'jatuh hukum' kes dadah seorang pekerja. Seperti biasa pekerja aku sekali lagi diberi amaran daripada hakim gara2 melengah2kan perbicaraan. Sebenarnya hakim wanita tersebut memang sedikit garang namun sangat profesional. Yang merisaukan, kehadiran beberapa peguam baru (mungkin dalam praktikal) yang tiba2 bertanya kepada pembantu juri mengenai mana2 tertuduh yang tidak diwakili peguam. Maka pembantu juri menyebut nama pekerja aku.

Seketika kemudian peguam baru tersebut menghampiri pekerja aku dan meminta izin untuk mewakili pekerja aku. Lalu dia bertanya beberapa soalaan peribadi. Aku cuba mencuri dengar perbualan yang lebih berunsur "mengajar tertuduh bagaimana untuk bercakap". Kemudian apabila perbicaraan bermula dan bahan bukti dikeluarkan, tertuduh tiba2 tidak mengakui barang tersebut kepunyaannya walaupun mengaku memiliki dadah ketika ditangkap. Berlaku sedikit kekecohan dalam mahkamah bila peguambela tertuduh lain turut campur tangan "speaking tamil" terhadap pekerja aku tu selain dari jurubahasa mahkamah sendiri. Bertimpa2 suara mereka, masing2 hendak bercakap sehingga menampakkan perbicaraan seperti dalam pasar, langsung tak formal dan nampak canggung bagi sebuah badan perundangan profesional.

Pertuduhan yang dibacakan terlalu lembut seperti ibu memujuk anak minum susu. Aku yang duduk di barisan paling hadapan tak dapat mendengar langsung butir pertuduhan. Sekaligus membuatkan hadirin di belakang tersengih2 perli dan kelucuan seolah2 perbicaraan berbisik sedang dijalankan. Yang aku sedar tiba2 pekerja (tertuduh) mengangguk beberapa kali bersetuju bahawa dadah tersebut kepunyaannya.

Lalu hakim menjatuhkan hukuman denda RM1800 atau 2 bulan penjara. Bangunlah peguam baru tersebut berhujah meminta dikurangkan hukuman kerana faktor gaji kecil, anak 2 orang, isteri suri rumah dsb.... hukuman denda dikurangkan RM1500...

Aku pulang ke pejabat setelah selesai... namun sepanjang perjalanan aku berfikir... peguam percuma, peguambela lain yang sebangsa boleh mencelah ketika proceeding, rayuan dikurangkan hukuman, mengajar tertuduh memanipulasi keadaaan - adakah ini satu trend yang cuba diterapkan di mahkamah Malaysia bagi membela pesalah2 jenayah ini - yang aku yakin ia kelihatan seperti menggalakkan penjenayah - "nasibku terbela secara percuma tanpa dipinta," kata penjenayah.

MEF Meeting 10/8/2010 - Malaysia Negara Ke-2 Termahal.

Meeting dipengerusikan oleh HR Manager Carrefour. Banyak perkara yang dikongsi bersama especially dari kompeni2 besar mengenai kerenah pekerja. Turut dibicangkan mengenai proposal MEF untuk meminda akta Pekerja 1955 dan dibantah keras oleh MTUC. Dan aku juga baru tahu bahawa ramai pelabur asing yang menutup kilang di Malaysia, manakala yang baru hendak melabur mengubah fikiran untuk membuka kilang di Malaysia gara2 akta kerja 1955, kebebasan kesatuan pekerja, membuatkan Malaysia ditakuti pelabur asing.

Malah Malaysia merupakan negara kedua TERMAHAL dari segi termination benefit berbanding negara2 lain. (Tempat pertama diduduki America). Bayangkanlah.... bukan aku nak perlekehkan Malaysia tapi cuba bandingkan saiz dan kemajuan Malaysia berbanding Jepun, England, Australia, German dan beberapa negara maju yang lain - Malaysia berada di tempat kedua selepas USA.... perghh... bayangkan kalau anda pelabur asing... serius scary nak bukak kilang kat Malaysia kan? Belum lagi kalau kilang ada Union - macam2 lagi mereka demand.. tak dapat nanti mogok, piket, MC beramai2..

No wonder Singapura yang lebih kecil, China yang kepadatan penduduk terlampau tinggi dan Thailand yang mana taraf hidup lebih rendah lebih diminati oleh pelabur asing berbanding Malaysia sendiri

Malaysia Boleh~!!!

Wednesday, August 04, 2010

Kami Memang Nakal~! EP Bday Leo~!

5th August - Mr. Ricky Bday (My Boss)
7th August - Ridani Bday (My Best Buddy & Colleague)

Date plan nak celebrate - 5th August 2010.
Handmade card di bawah dibuat oleh aku. heheheheh... take a look..


Lelaki itu ialah our DMD yang kami gelarkan Tok Uban. But obviously that body is not actually belong to him.
Homemade Chocolate. Dia memang obses dengan coklat.
Handmade bday card for Mr Ricky.
Alang2 tempah untuk Dani, tempah untuk Mr Ricky skali....
p/s: Mika sakit. Tak tahu sama ada dilanggar atau dipukul. Bila aku balik kerja - dia cuma terbaring. Aku rebus ikan dia tak datang. Aku usap dia cuma diam je. Bila angkat dia, terjelupuk... tak boleh berdiri. Baru aku perasan something wrong with her - kakinya terkulai. Hancur hati aku. Kakinya patah, sentiasa menggigil menahan sakit. Dah 2 hari tak makan... hanya mampu telan 2 cubit ikan rebus. Don't want to talk much about her which may lead to my non-stop tears. Sedang berusaha mengubatinya kini. Moga dia cepat sembuh. Doakan.....