Monday, March 09, 2020

Covid19: Travel ke Negara Berisiko? Majikan ada hak untuk minta anda kuarantin di rumah.

Covid19 adalah satu coronavirus yang menjadi fenomena dan igauan ngeri di serata dunia kini.

Banyak negara telah diklasifikasikan sebagai negara berisiko untuk dilawati. Kerajaan Malaysia juga telah meminta rakyat Malaysia untuk mengelakkan daripada mengunjungi negara2 berisiko ini bagi mengekang virus dari terus menular.

Namun nampaknya usaha kerajaan membendung virus dari menular menjadi agak sukar kerana ada yang degil kononnya faktor tiket flight sudah dibeli dsb, akhirnya impak kepada orang sekeliling.

Tahukah anda sebagai majikan, mereka berhak menahan anda dari masuk bekerja sekiranya anda baru pulang dari negara berisiko?

Ya, ordinan ini telah diluluskan oleh pihak kerajaan dan dan sekiranya majikan meminta anda mengambil AL (cuti tahunan) sebaik anda pulang dari luar negara, ya, mereka punya hak itu. Jangan marah pula kalau tertolak Cuti Tanpa Gaji gara2 cuti tahunan tak mencukupi.

Berikut adalah ordinan yang dicadang dan dan telah diluluskan. Kredit kepada MEF.


1 comment:

Anonymous said...

Assalam Vic. Saya ingin bertanya. Boleh ke seorang majikan menambah atau menukarkan job scope tanpa berbincang dahulu dengan pekerja? Dan lagi satu, boleh ke majikan hanya menerangkan job scope tersebut pada hari kejadian dan memaksa kita tandatangan surat job function secara on the spot?