Monday, June 01, 2015

Payback time - I'm on my right track.

Lamanya tak berblog kan? Yes, as per promised... I'm here... almost 4 months. I'm happy with my new family (new organization). Bila difikirkan balik, ada hikmah semua yang berlaku. Kalau my ex-boss tak layan aku seburuk itu, mungkin aku masih di sana. Covered by a coconut shell, I missed to treasure my new life, the real amazing life awaiting for me ahead. Alhamdulillah.... kini aku nampak hikmah disebalik kejadian. Turn around and look back? yes I will, but not for u-turn, just to leave a smile and said.... "U deserved that babe!! You will lost everything. Mark my word!"

Mak getting better, started to walk slowly. Yang penting dia dapat ikut pergi jalan.... Memang itu yang dia suka. Slowly mak getting better. Syukur Alhamdulillah lagi.  Eh,,, my nieces became four now... Welcome to the Family Anas..

Anak keempat, third prince, cesarean. My lil sister mmg hebat giler. Kowang tak sehebat mcm dia rasanya. Dalam keadaan mak yang sakit, mertua pun sibuk, Ija berpantang sendiri dan dalam masa yang sama, doing all the house chores by her own. She is really really superb...
Dia yang masak, sidai kain, mandikan anak, uruskan anak2 yang nakal 3 org tu.... Salute giler.



 21 March 2015 - My birthday, celebrated by ramai org.... my colleagues, Andy eventho he was far away at Delhi during that time, my friends, my closest and truth friend and my family.... Thank you so much everyone for my 33th birthday celebration. Yes... I am 33..... Nak rahsia watpe.. kalau dh tua tu mmg tua pun. Menyampah dengan pmpn poyo yg malu nak mengaku umur. MELUAT especially to her...!

 

    


I'm enjoying every moment of my life now. Thanks Allah for granted my wish.... A bright year for 2015. Semoga ia berkekalan hendaknya. Amin.....

14 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

syasya said...

Hi Diana..nak mintak nasihat u utk HR matters. show cause letter etc..boleh?

Ismet Ulam Raja said...

Assalamualaikum..
kak nk tanye ttg hal penggantungan kerja..
bleh pm sy d fb /faridbinmohamad.farid
a.s.a.p..thanks

Ismet Ulam Raja said...

Assalamualaikum..
kak nk tanye ttg hal penggantungan kerja..
bleh pm sy d fb /faridbinmohamad.farid
a.s.a.p..thanks

Ismet Ulam Raja said...

Assalamualaikum..
kak nk tanye ttg hal penggantungan kerja..
bleh pm sy d fb /faridbinmohamad.farid
a.s.a.p..thanks

sitiahmad said...

salam sis,

saya baru sahaja resign dari sebuah company pada 24 june 2015. namun masih menunngu gaji akhir saya sehingga ke hari ini 30 jun 2015. saya sebenarnya baru 2 bulan bekerja di sana dan masih dalam tempoh probation.soalan sy, sekiranya saya masih tidak dapat gaji akhir saya dalam sehari dua ini, bolehkah saya membuat aduan ke pejabat buruh. apakah dokumen yang diperlukan ?

Terima kasih.

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Salam Siti Ahamad...

Bilakah closing date atau tarikh tutup pembayaran gaji di syarikat anda? Sekiranya gaji yang dibayar bermula dari 1hb sehingga 30/31hb, maka pihak syarikat perlu membayar selewat2nya pada 7hb bulan berikutnya...

Employment Act 19(1)
Every employer must pay to each of his employees not later than 7th day after the last day of any wage period the wages, less lawful deductions, earned by such employee during such wage period.


sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

syaz said...

Salam.

Masalah saya lebih kurang sama dgn Siti Ahmad, in probation , dah berhenti tapi belum dapat gaji. Last day was 7/8/2015. Company hold gaji sebab katanya I owe them satu tugas (an SOP) which they gave verbally n casually on d day i submitted my resignation. Boleh ke macam tu? Thanks

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Syaz, dalam surat acceptance of resignation biasanya mmg tertulis perkara2 ini:-
1- tarikh akhir bekerja.
2-tarikh akhir gaji dibayar
3- menyiapkan kerja2 akhir anda atau menyerahkan tugasan (handover properly) to other colleague.
4- Memulangkan semua harta benda syarikat.

Jadi sekiranya anda diberikan satu tugas penting di bawah skop kerja anda dan perlu menyiapkannya dalam tempoh masa tertentu ( dalam kes ini dlm tempoh notis) maka ia haruslah diselesaikan dan sekiranya tidak dapat diselesaikan ekoran kekurangan masa atau kekurangan informasi ia haruslah diserahkan secara proper kepada rakan sekerja lain untuk menyudahkan kerja tersebut pada takat mana ia terhenti.

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Syaz, dalam surat acceptance of resignation biasanya mmg tertulis perkara2 ini:-
1- tarikh akhir bekerja.
2-tarikh akhir gaji dibayar
3- menyiapkan kerja2 akhir anda atau menyerahkan tugasan (handover properly) to other colleague.
4- Memulangkan semua harta benda syarikat.

Jadi sekiranya anda diberikan satu tugas penting di bawah skop kerja anda dan perlu menyiapkannya dalam tempoh masa tertentu ( dalam kes ini dlm tempoh notis) maka ia haruslah diselesaikan dan sekiranya tidak dapat diselesaikan ekoran kekurangan masa atau kekurangan informasi ia haruslah diserahkan secara proper kepada rakan sekerja lain untuk menyudahkan kerja tersebut pada takat mana ia terhenti.

Zul Muhd said...

Salam. Dah lama saya mengikuti blog ni. Byk fakta menarik pasal HR and especially DI.

Saya nak tanya, apabila DI dah siap dijalankan, bilakah proses pembayaran gaji akhir pekerja ( pekerja didapati bersalah dan syarikat ingin memecat pekerja )

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Waalaikumsalam...

Sebaiknya serta merta ketika menyerahkan notis 24 jam termination kepada pekerja.

Tetapi sekiranya majikan memerlukan lebih masa pastikan tidak lebih 7 hari dari tarikh akhir gajinya. Sebagai contoh.. surat notis pemberhentian 24 jam diserahkan pada 20hb... bayaran gaji selewatnya 27hb.

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Waalaikumsalam...

Sebaiknya serta merta ketika menyerahkan notis 24 jam termination kepada pekerja.

Tetapi sekiranya majikan memerlukan lebih masa pastikan tidak lebih 7 hari dari tarikh akhir gajinya. Sebagai contoh.. surat notis pemberhentian 24 jam diserahkan pada 20hb... bayaran gaji selewatnya 27hb.