Wednesday, February 29, 2012

Dia akan jadi ayah, tapi dia bukan my hubby.

Tajuk tak hengat~!

Update terkini:-

Sedang menjalani part time class khas untuk Human Resource Pratitioners, Mastering Competency in Human Resource. Keseluruhan course berharga RM8000.00. Alhamdulillah, permohonan untuk mendapatkan kelulusan 100% dibiayai kerajaan telah diluluskan. Maka aku tak perlu mengeluarkan sesen pun. Kelas diadakan beberapa kali dari bulan Februari dan berakhir penghujung bulan Mei 2012. InsyaAllah, sebaik berjaya menamatkan pengajian ni, boleh le aku mengupgrade diri aku menjadi HR yang berilmu, pakar dalam segala aspek, dari Recruitment & Selection, Training & Development, Industrial Relation, Compensation & Benefit dan Performance Management System. InsyaAllah.

Chenta di peringkat awal kehamilan waktu ini, perutnya masih kecil lagi, namun agak kelihatan bulatnya. Doktor menasihatkan agar kami memastikan dia mendapatkan makanan dengan protein yang tinggi, berikan dia vitamin B kompleks untuk meningkatkan selera makannya dan juga memastikan dia tidak stress untuk mengelakkan keguguran. So selain dari makanan yang biasa, aku berikan juga Science Plan for Kitten yang mana kandungan proteinnya sangat tinggi. Yang merisaukan skang ni, Shaby memang dah tak kacau Chenta untuk ehem ehem lagi… tp mereka ni gurau kasar sikit. Sampai tercabut2 bulu. Kadang2 aku pukul juga bontot Shaby tu, risau kalau Chenta diperlakukan terlalu kasar nanti efek anak dalam perut dia plak. So far doctor kata kesihatan mereka berdua di tahap yang memuaskan, kebersihan tip top, tiada tanda2 fungus atau kulat di badan mereka… and the best part is Vet kata even though Chenta is more Persian compare to Shaby, tapi bulu Shaby lebih cantik, halus dan lembut berbanding Chenta…. Dan semenjak badannya semakin gebu dan montel ni kami baru perasan yang Shaby mempunyai rangka yang besar, macam baka Maine Coon plak. Ntah2 memang iya kot. Hehehhehe… Even though he gonna be a father soon, tapi dia masih Shaby yang dulu, manja, suka dibelai, suka bergurau dan kerap duduk di atas badanku minta dipeluk seperti selalu.

I got job offer from a KING in consumer food manufacturing company. Peneraju jenama makanan terhebat bukan sahaja di Malaysia tetapi di dunia. Malah offer ini telah disambut baik oleh semua pihak yang memberikan sokongan untuk aku menerimanya tanpa perlu fikir panjang. Namun kesannya, aku harus meninggalkan hubby di Semenyih dan balik ke Shah Alam. Not again. Aku suka rumah kami yang sekarang, walaupun jauh dari tempat kerja aku di Bangi, tapi ia benar2 selesa, damai dan tenang. Mengingatkan balik rumah yg aku tinggal kat Shah Alam dulu…. Alahaiii…. Tak sanggup rasanya nak tinggal mcm dulu. Rumah kami di sek 15 tu lagi la… tanah pun takde… kalau tertinggal kunci kereta ke, telefon ke… mau tercabut kaki naik tangga. Kat sini aku boleh bela burung, Shaby dan Chenta bleh main kat taman, boleh tanam bunga raya, bunga kertas, pokok manga, pokok pisang, serai, pandan dan macam2 lg. Even dalam rumah ada akuarium 5 kaki pun masih rasa luas lagi. Lalu dengan berat hati aku memutuskan tidak. Mungkin lepas bulan 5 nanti, aku leh demand sket, dapat kerja kat area Bangi, Kajang atau Semenyih. Mana tau kan?? Hehehe… InsyaAllah rezeki ada di mana2. Lagipun bos dah janji, untuk high performers tahun ni ada penajaan trip bernilai RM2000 setiap seorang di resort mewah. Huwaaaaaa… motivasi ni. Harap2nya aku terpilih le gamaknya. Hehehehehe..

Till meet again. Bye.


Tuesday, February 07, 2012

Hadirnya Chenta membawa cinta.




Entry ringkas kerana menaip dari Tab. Just to share that I had adopted a female mix persian cat. We named her Chenta, hubby yg pilih nama tu. He also the one yg jumpa advertisement tu di mudah.my and asked me to deal with the owner. After had a conversation via phone, aku telah ke Ampang menemui owner sekaligus mengambil Chenta yg pada waktu itu namanya Kak Chik kalau x silap.

1st time jumpa she was not friendly at all. Dia cakar aku ketika pertama kali aku cuba mendukungnya. Tatau apa yg buat aku made decision to choose her instead of others. Sepanjang perjalanan aku mula berfikir mcm mana keadaannya bila dia tiba di rumah, adakah dia akan bertindak seperti kucing yg kena histeria? Aku mulakan perbualan ringkas dengannya di dalam kereta. ketika itu dia memandang dengan penuh ketakutan kepada aku sambil duduk terperosok di dashboard belakang kereta.

Dia seperti mengerti apa yg aku sampaikan kepadanya. Aku juga memanggilnya dengan nama Chenta berkali2 sepanjang perjalanan dari Ampang ke Semenyih yg kurasakan terlalu jauh dan lama. Sesampai di rumah, Shaby yg kelaparan sudah menunggu di pintu. Aku mengurung Shaby di dalam sangkar sementara menunggu Chenta membuat rondaan pertama di seluruh rumah. Shaby penasaran teramat ketika berada di dalam sangkar, mcm org gila. Almaklumlah, anak dara sunti dalam rumahnya.

Kesannya Shaby tak makan dan tak tidur sepanjang malam pertama tu gara2 tergila meroyan pada Chenta. Paling mengejutkan Chenta tidur di sebelahku sambil sebelah kaki depannya memeluk kakiku. Terharu. Tak sangka dia sudah dapat menerima aku hanya dalam beberapa jam pertemuan kami. Touching. Dia juga memberi respon kepada nama Chenta seperti dia tahu itulah namanya.

Esoknya hubby sibuk mengemas bilik store di belakang. Katanya bilik tu untuk Shaby, Chenta dan bakal anak2 mereka kelak. So sweet. Kini bilik store yg dulunya penuh dengan barang2 lusuh telah bersih dan cantik. Budak 2 ekor tu pun mmg excited betul sebab sebaik je bilik tu siap dihias sepenuhnya, kedua2nya tertidur dalam bilik tu. Senang hati aku. Walaupun sehingga ketika ini Shaby masih belum berjaya uhum uhum dengan Chenta, tp mereka dah boleh tidur berdekatan, saling berkongsi makanan dan berciuman berbanding pertemuan pertama yg mana memanjang Shaby makan penampar Chenta, dan menengking sesama sendiri.

Hikmah disebalik kehadiran Chenta di rumah kami, Shaby semakin berselera makan, lebih senang menyuruh dia makan vitamin berbanding dulu kerap dia meludah semula. Makanan2 yg nyaris2 ku buang gara2 Shaby menolak dulu, berjaya dilicinkan oleh kedua2nya. Bagaimana Chenta boleh mengubah Shaby? Hehehe, penangan cinta Chenta.
Shaby tidak lagi kesunyian kini, tidak lagi termenung depan pintu, cuba menyelinap keluar sebaik pagar dibuka. Kini rumah lebih menyenangkan berbanding di luar.