Saturday, July 02, 2011

Review filem Sekali Lagi dan Transformers 3

Hari ni (Sabtu 2 Julai), aku ngan En. Asben bantai tgk wayang...
Mula2 filem Sekali Lagi...
Kesian gak panggung lengang... tak ramai orang... mungkin promosi kurang atau Malaysian tak minat cerita bergenre mcm ni... ntah le..
Tp from my point of view, cerita ni tak cliche mcm cerita melayu yang lain. Kita akan tertanya2 sepanjang cerita, siapa dia ni.. kenapa dia benci sgt org ni... dan hasilnya....kita akan fikir..."owhh... mcm tu rupanya"... then... sedih... nangiss.. sampai lebam mata.

Lebih kurang gini la ceritanya... Lisa Surihani ni adalah ibu tunggal setelah diceraikan suami. Bront Palare plak adalah seorang peniaga yang banyak bantu Lisa dalam menjaga anak tunggalnya Mia Sara ketika Lisa bekerja. Hinggalah satu hari Lisa dapat tahu anaknya selalu berjumpa dengan seorang kawan (Shaheizy Sam) yang mempunyai penyakit autisme (perangai mcm budak2 walaupun dah tua). Apabila Lisa terserempak dengan Sam pada satu hari, maka terbongkarlah rahsia siapa Sam dalam hidup Lisa selama ni. Apa puncanya Sam tinggalkan Lisa, bagaimana caranya Lisa cuba mengembalikan kenangan mereka adalah part yang paling sdih pada aku.... sampai bengkak2 mata aku dibuatnya. Rasa segan jugak ngan org belakang bila time mengelap airmata tu.
Mula2 Sekali Lagi, Lepas tu Transformers 3

Seterusnya tamat cerita tu... kami pi lunch then masuk balik panggung bagi Filem Transformers. Honestly aku tak letak high expectation untuk filem ni kerana ada teman yang mengatakan filem ni kurang memberangsangkan berbanding Transformers 1 & 2. Dan.... selepas menonton filem ni maka aku berpendapat, orang yang kata Tranformers 3 ni tak besh mungkin bukan peminat sejati Transformers ataupun sebenarnya dia tak pandai Bahasa Inggeris jadi bila dia tak sempat habis baca sarikata yang terpampang dengan laju tu... so dia kata la tak besh..

Cerita ni lebih besh dari Transformers 1 dan 2, kenapa aku ckp mcm tu?? Kerana:-
1- Tranformers 3 jalan ceritanya lebih jelas dan nyata. Setiap situasi berlaku kita tahu hujung pangkal sbb jalan cerita disusun dengan kemas dan mudah difahami.
2- Aku tak suka heroin lama, sbb gedik, tak cun dan terlalu menempel dengan hero sedangkan heroin baru digambarkan sebagai wanita Gred A yang mempunyai pakej lengkap, beauty, brain and career. Malah heroin filem ke3 jauh lebih cun dan diberikan dialog yang lebih bijak. That's y i like...
3- Aksi bertarung jelas dan nyata berbanding yg pertama dan kedua... aksi bertarung terlalu pantas sehingga seperti tidak kelihatan pertarungannya, alih2 sekor robot dan pecah dan mati.
4- Bumblebee (my favourite) selalu datang tepat pada waktunya... so cute~!
5- Bagi peminat hardcore Transformers, tentu sahaja Transformers 3 membuatkan anda teringat kembali peranan satu2 watak dalam filem sebelumnya apabila karakter muncul dalam Transformers 3.
Iskk... kalau disenaraikan... mmg tak cukup kertas kajang.... sampai situ dulu la ye... nak tahu lagi lanjut... pi tengok sendiri.

En. Asben dengan combo Transformersnya....

1 comment:

azieazah said...

Kak Azie tengok KLGangster tadi siang. Anak-anak pegi lak sambung dengan Transformers, but I balik la. Letih. Tak larat dah nak layan.

Budak2 ni pun kata best, sebab depa pun follow 1 & 2.

KL Gangster: ulasan dan pandangan seorang bekas Kaki Wayang...