Sunday, October 17, 2010

Kebenaran Itu Sangat Menakutkan...

'Bapak' (my boss) pesan pada aku Jumaat lepas ketika kami sama-sama makan tengahari, "You should leave all those stresses at the office before you go back today. Don't think or bring any office's matter to your home." Tapi sebenarnya bercakap tak semudah melakukannya.

Cerita di ofis semakin merumitkan.. menyesakkan dada dan kenyataan demi kenyataan yang dibongkarkan semakin menyesakkan dada. Perkara2 yang 'taboo' satu masa dulu merupakan satu cerita klise yang menjadi asam garam di pejabat. Menakutkan.

Ya Allah, aku bukan insan terpilih, terpelihara dari melakukan dosa namun aku punya keinginan besar untuk meninggalkan semua "dosa2" itu, kembali ke jalan keredhaanMu sementelah kau telah kurniakan aku sahabat-sahabat yang pada mata aku muslimin dan muslimah. Sahabat yang aku percaya mampu memotivasikan diriku untuk jadi lebih baik dari dulu. Itu yang selalu aku doakan padaMU siang dan malam...

Ya Allah... hakikatnya bila kebenaran itu dibongkarkan satu persatu.. aku lelah... aku tak berdaya.. betapa besarnya drama yang dipentaskan dihadapanku selama ni Ya Allah...

Mereka menutup aurat, mereka tak pernah lalai untuk 5 waktu itu, malah bukan sahaja puasa wajib, yang sunat jarang amat mereka ketepikan. Mereka bertutur mengenai agamaMu dan Ibadah kepadaMU sungguh mempersonakan. Aku merasa betapa kerdilnya aku. Lalu aku menginsafi diri. Aku mahu jadi seperti mereka...
Dan bila gambar tanpa seurat benang itu bukan lagi rahsia... pengakuan demi pengakuan yang menyesakkan dada... wajah2 mereka yang penuh selamba... aku menangis Ya Allah...
Aku bukan membawa beban kerja pulang ke rumah wahai pegawai atasanku...
Aku membawa kebenaran yang amat pahit untuk ditelan.. bila mereka mempersendakan agamaku. Mana mungkin aku tak bawa ia pulang ke rumah.... mana mungkin aku boleh lari dari memikirkannya sepanjang hujung minggu ini. Mana mungkin....

7 comments:

zeqzeq said...

moga diberi kelebihan mcm mereka.
yg penting tak angkuh dan mendabik DADA, takbur tentang IMAN.

saat esok lusa belum tentu kekal atau tak.

siti murni said...

setuju dengan zeq..

alidyangon said...

VIc

Aku minat part 'gambar' tu... tapi tak faham apa-apa pun pasal gambar tu.

he he

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Zeq - kadang2 yang takbur tu la yang selalu terbabas landasannya..

Murni - setuju jugak...

Alid- ko kalo part yang tu memang ko suka aje...
Gambar nenek siam bogel masa main laptop yg tersebar luas kat fesbuk tu ko suka tak?

shazriena said...

kekadang kesah yg 'mereka' ini lebih mendalam dr kesah mereka yg biasa...

tp mmg mengejutkan la... sampai terkedu ukhukhuk

zeqzeq said...

pikul kebenaran setakat yg mampu..DIA tahu sebab DIA yang cipta..

semakin tinggi Iman makin byk syetan goda..
mungkin ada lebih sepuluh ekor makhluk itu duduk di mata di jari di celah2 rangsangan di bahu di bawah dagu,bawah bahu. di minda, bahu, dll..

bagi insan yg rendah/insan biasa iman cukup seekor duduk bergayut di mata..dan di kaki..terus tewas..

Bro Framestone said...

ape kesnye nie vic..??

Regard,
BroFramestone Blog
@ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House