Sunday, January 10, 2010

An Honour to a 61-Year-Old Ayah..

He was born on 7th January 1949. This year he is 61 years old. He's the only one and the best AYAH in the world for me. Tahun ni kami merancang sedikit kejutan untuk ayah. Memandangkan birthday ayah jatuh on weekday kami telah postponed the celebration to weekend. Kami booking 2 unit apartment 2 bilik di satu condo resort di Teluk Kemang, Port Dickson. Supposedly, baby sitter Ajiem ikut sekali, tapi tak jadi plak. Akhirnya satu bilik tak utilise pun... and yet this girl (below photo) menjadikan bilik itu katil lompatannya.
Actually, AYAH don't really like water. He hates swimming even rendam2 badan mcm blue hippo pun dia tak suka. Tapi demi cucu lelaki yang terlampau hyperactive umpama anak penyu yang baru dilepaskan ke laut... dia turun juga ke dalam pool. Begitulah kasih sayang seorang atok terhadap cucunya. Mak kata, "sebelum ni anak-anak terjerit2 suruh ayah dia mandi kolam pun dia pun dia buat dek je... tp cucu punya pasal..."Paling menarik, semua ahli keluarga turun dalam swimming pool tu. Sehingga kolam yang ada glide tu kami conquer sepenuhnya. Hahahaha... really really really have fun.
Lepas mandi kami bersiap ke tempat yang diatur, tapi dalam perjalanan kami singgah tepi pantai PD and here hubby's silhouette photo. Suka sangat gambar ni.
Inilah tempatnya. Awal2 lagi aku dah buat tempahan buffet untuk kami sekeluarga di Corus Paradise Hotel, Port Dickson.
Tengoklah muka ayah yang terkejut and excited. He was so happy and touched. Ayah, kami sayang sangat ayah.
Tak payah beli kek birthday because here got variety of cakes macam2 perisa. Pilih saja apa yang anda mahu.
Both of them are our sunshine. Because when they are happy - just like a sun rise, the whole world of ours will shinning and glittering.
My younger sister and her family. Aliyah Umairah is there..... heheh... Qhairul Nazim (Ajiem) also.
Hubby and Me...
Gendang Gendut Tali Kecapi,
Kenyang Perut Senang Hati,
Semua makanan dah habis nikmati,
Bolehlah Kita Angkat Kaki.

To Ayah: Selamat Hari Jadi yang ke-61. Ayahlah Ayah dan Atok yang terbaik di dunia pada kami. Kami sangat-sangat sayangkan ayah. Walaupun kami jarang meluahkannya dengan kata-kata tapi ayah tentu tahu ayah dan emaklah sumber inspirasi bagi kami. We really love you, Ayah.

15 comments:

Dayung Serian said...

Happy belated bday to ur dad...my dad pun bday minggu lepas, on the 4th tapi tak celebrate :)

Framestone said...

waduh bestnye..... sape punya planning nie....

teringin gak nak wat cam nie..cuma belum sampai masanya..adik beradik sume berjauhan... xde yg dekat.. harapkan raya je ade (itu pun kalau ada)

out of topic--> klu org pakai selaur xpakai kain... so jangan la jaga zip seluar org yg terbukak he...23x

BroFramestone Blog

echah_syed said...

ayah combi dah pergi masa combi darjah 6 lagi...so teringat kat dia bila nmpk abah vic :)

hepi belated besday to ayah vic.semoga diberi kesihatan yg baik dan dipermudahkan semua urusan dunia akhirat.amin

vic mmg anak yg baik.bertuah mak n abah :)

azieazah said...

Selamat Ulangtahun ke 61 buat ayah DIANA. Moga sejahtera selamanya.. Aminnn...

Saya dah tak ada ayah lagi...

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Dayung - dah jadi kebiasaan dalam family, kalau birthday mmg sambut... tak dapat buat yg grand2.. cukuplah sekadar makan luar bersama2 atau beli sebiji kek.

Framestone - Boleh aje buat camni. Apa yang penting... KERJASAMA! (ikut nada lagu wonderpet)

Combi -Terima kasih combi. Entahla... rasanya kalau ayah tak ada lagi tatau la mcm mana kami agaknya... tapi selagi ayah dan mak ada.. kami janji akan bahagiakan mereka.

kak azie - terima kasih kak azie.. Setiap yang hidup pasti akan pergi. Pada waktu itu Al-fatihah dan doa untuk mereka lebih bermakna dari sebiji kek...

siti murni ishak said...

happy belated besday kat ayah u. trgambar kegembiraan kat wajah dia. luv & maintained appreciate them, like u all did...!klu my dad masih ada he'll be 63 this yr..:-(

Dj Epoi said...

Alhamdulilah....

Seronok siut!!!
Bila Lu start storey tentang Ayah Lu....serius!!! Gua sedih gilak siut!!!!!

Teringat Ayah Gua dikampung..
Gua sendirik ponk dah lama tak balik menjengah....almaklumlah...sekolah dah bermula....
Kerja dan bisnes baru Gua ponk baru jek...nak bermula
Tapi itu semua bukan alasan...

Insyaallah Gua akan balik menemui Ayah Gua..

Tq Vic......entry nih macam mengigatkan Gua siut!!!

Selamat Hari Lahir Pak Cik

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Siti Murni - Thanks Murni. Ayah kita tak jauh beza rupanya. Moga roh arwah ayah Murni dicucuri rahmat.
InsyaAllah, sedaya upaya akan gembirakan ayah sehingga ke akhir hayat.

Dj Epoi - Betul tu DJ Epoi... selagi dia masih ada, jangan kita abaikan mereka sebab bila dia dah tak ada nanti baru kita terfikir... "kalaulah ayah ada.."
Vic sebenarnya beruntung sebab tinggal tak jauh dengan ayah, jadi memang tiap2 minggu akan balik cari ayah nak cerita semua yang berlaku dalam seminggu..... dan ayah tak pernah jemu2 menjadi pendengar.

ieja said...

vic.. happy belated birthday utk pok cik ye..


**sungguh pon org tu boring gi PD, tp nampak dia macam terlebih bergambor lak..hhee.. kim salam kat andy ye vic..

@cu SaYaNg said...

Happy blated bufday to AYAH...
best nye tengok...

Framestone said...

tue la.. adik2 sume berljar jauh2.. teman wat sorg2 je la... he...23x tp xde la wat kat hotel..

sume wat kat rumah je... teman yg masak sume he..23x

out of topic--> taste kne tgi he...23x dpt cam yuna pun dh ok la tue he..23x tp elok klu dpt yuna terus he...23x (pasang angan udah la..)

BroFramestone Blog

iDAN said...

Tak semua anak-anak kini ingatkan hari ulang tahun kelahiran ayahnya. Sdr Diana telah mengembirakan hati seorang ayah. Ianya tentunya amat berharga buat seorang ayah.

69 Usia apak saya pergi, ketika itu dia kena strok di KL ini (di rumah AC Mizal cucu tirinya itu) dirawat di CCU HKL hanya 4 hari 3 malam. Saya sempat tunggu di luar wad CCU sekadar 2 malam. Bukan boleh masuk pun di CCU itu, semuanya koma boleh katakan tak sampai separuh yang selamat.

Malam ketiga keluarga lain yang tunggu.

Siang hari keempat ketika dekat maghrib arwah apak pergi. Bila dia pergi terasa banyak sangat terkilan di hati sebab tak dapat balas banyak jasanya.

Ayah Sdr Diana nampak sihat biar pun kini menyambut 61 ulang tahun kelahirannya. Sementara ayah ada sentiasalah mengembirakan hatinya. Bilamana telah yatim piatu seperti saya ini terasa amat kerinduan kedua ibu & ayah!. Entah dapat jumpa entah tidak di sana nanti sebab dosa kita terlalu banyak di dunia ini!.

zeqzeq said...

bertuahnya harmoni..alahai ngalir air mata...

sayang ayah..cedihhhhh.. oo

andai sempat berbakti..

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Ieja - mekasih mak kecik... Iye la... orang tu rasanya terlebih excited la kat PD. Asyik kuar jalan je... tgh malam pun hilang tgk bola.

@cu Sayang - Thanks acu...

Framestone - ala... kami bukan setiap tahun buat kat hotel.. Cuba mencari kelainan sikit berbanding tahun2 sebelumnya.

iDAN - Alhamdulillah, kami pun gembira sebab dapat mengembirakan ayah.

Sedih dengar kisah iDAN tapi fitrah manusia memang begitu, setiap yang hidup pasti akan pergi jua.

Ye, ayah nampak masih sihat walaupun tenaganya tak sekuat dulu. Dulu ayah boleh angkat tong dan mesin yang beratus2 kilo seorang diri tapi skang masih boleh angkat enjin kereta seorang walaupun ada mengah sikit. Ayah memang tak reti duduk diam orangnya. Selagi dia terdaya, dia lebih suka buat sendiri berbanding upah org buat.

Zeq - alahai zeq... janganlah cedey cedey..

Anonymous said...

It is also possible Abercrombie and Fitch today to create your Abercrombie own custom polo shirts Abercrombie Sale wherein you can have your Cheap Abercrombie own logo embroidered Abercrombie outlet on the front of the shirt. abercrombie Jeans These custom polos are ideal for companies that are hosting an event of some kind. Abercrombie Pants They are also great to give away as promotional Abercrombie Tees items to company personnel for work well done. Clubs of all types take advantage of
Abercrombie Shorts custom polo shirts as do sports teams who wish to have all members Abercrombie Sweaters dressed the same when traveling together. Customized shirts are also great to use as staff clothing or uniforms for pubs, restaurants, hotels and a wide variety of other types of businesses.One of the most popular companies in business today that offers the custom polo shirts is LEADapparel. This online retailer offers custom embroidery services on orders of twelve or more shirts. The embroidery done is perfect and of the highest quality. Orders are processed quickly and shipped out within just a few days.