Saturday, December 12, 2009

Storm Warrior II

Bila hubby ajak tgk wayang, dalam kotak fikiran aku ni dah berkira2 nak tengok My Spy (ada la tu yang komen... elleh... citer melayu :P, dulik la), tak pun dapat tgk citer The Princess & The Frog pun ok gak (ha... ada la yg ketawakan aku tu nak tgk citer kartun lak.) Mungkin juga leh tgk The Avatar, hakikatnya aku terlupa, yg mengajak tgk wayang itu ialah hubby, dah tentu dia ada pilihan ceritanya sendiri dan pilihannya ialah Storm Warrior II.

Menurut hubby citer ini adalah sambungan bagi The Storm Rider yang ditayangkan 10 tahun lepas (oh ye ke?). Ia juga merupakan adaptasi dari komik Pedang Setiawan (sumpah tak pernah baca) dan realitinya apabila anda diminta untuk melihat satu cerita yang anda langsung tak tahu hujung pangkalnya atau sejarah kisahnya maka implikasinya setiap kali muncul satu2 watak, soalan yang wajib aku tanya ialah, "Dia ni baik ke jahat?" Aku rasa hubby aku pun dah bengang nak jawab soalan aku. Hilang kosentrasi dia.

Pada pendapatan aku yang tak seberapa... opss pendapat aku walaupun inilah kali pertama aku mengenali Pahlawan Awan, Pahlawan Badai, Pahlawan Tanpa Nama dan Raja Iblis, tapi cerita ni telah berjaya membuatkan kepala aku terlurut ke bawah separas kerusi panggung tu. Malah aku umpama turut sama mengeluarkan kuasa apabila kening aku berkerut, tangan aku bergerak dan kepalaku terangguk2. Iskk... memang feeling habis la tu. (Patutnya aku jadi heroin)

Tapi yang den tak puas hati giler punya... aku suka kat hero yang hensem tu. Tapi apa la malang sangat nasib dia dalam filem ni dari mula sampai habis...
1- Mula2 skali dapat awek tak cantik.
2- Tak layak diberi kuasa jahat sebab panas baran.
3- Awek dah le tak cantik, mati plak tu.
4- Last2 dia pun mati, mana la aku tak hangin...
Yer yang aku suka tu sedang berdiri penuh bergaya sambil tersenyum sikit ke arah aku, yer yang belah kanan tu la.. baju merah tu... alaaa yg belah sini --->> laaa.
Adik dia tu dah le kurang hensem...tapi dapat awek comel & kiut. Pastu sebab dia penyabar dia dapat belajar kuasa jahat kemudian TERjadi jahat sekejap plak tu, dibelasahnya hero aku bermati2an... lepas tu hidup plak selepas diselamatkan oleh abang dia (hero aku yang hensem tu). Keseluruhan cerita... memang tak puas hati giler...SEBABNYA hero yang aku minat semua dapat yg teruk2... yg aku tak minat dapat yg baik2 jer... benci betul. I don't like... Next time let me be the director ok! Cut!!!

15 comments:

shazriena said...

cerita faveret shaz jgak ni, hehehe dulu waktu storm rider kuar berebut tu nak g tgk, pedang setiawan mmg best, ooh shaz lagi minat yg lagi sorunk tp harap yg kali ni nye cerita best mcm yg 1st la waa x sempat lg nak g tgk hehehe

iCe said...

hahahaaaa mlm td baru kuar citer storm riders kat ntv7 kalo tak silap & i pon ada cita2 nak tgok sekuel citer tu... hmmmmm tapi nak ajak sape ek? ada sape2 volunteer nak temankan ke? keh3

SUXX said...

hmm agak tak puas hati ngan cerita ni, yg first ok lg. yang ni mcm mengarut sgt, sama mcm tgk cerita Spirit itu hari.

tengok sejam pertama je and blah dari panggung.

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Shaz - Oh... shaz minat mamat yang cool tu ye? Dia pun ok jugak tp vic lebih suka yang agresif tu. Pantang kena usik sket, terus nak serang. heheheh

iCE - aik ko membuat cubaan menjual minyak kepada Shaz ye iCE? Mentang2 la dia baru plan nak pi tgk. hehehe... cakap je la straight to the point.

SUXX - Vic tak tgk yang lama punya. Tatau plak kalau yg lama lagi besh. Kalau mcm tu, kena carik yg lama punya cerita ni. Tp untuk org yg tak pernah tgh yg 1st mcm vic, yg 2nd ni pun dh menarik sbnrnya.... cuma tang watak hero tu je yg den tk puas hati.

iCe said...

isshhhhh ekau ni vic... bila maso plak eden jual minyak... lain laaa kalo eden ni tokey stesen minyak... eden ni ikhlas nak cari kawan2 yang minat citer2 action macam ni... mini eden minat citer2 omputih je... kui3

azieazah said...

Oh my God... Kak Azie baru terfikir-fikir nak buat entri pasal citer Storm Rider ni sbb malam semalam tonton citer ni di NTV7..

Kak Azie tak ingat tahun bila mula tayang di panggung citer ni. Tapi Kak Azie pegi tengok 2 kali... 2x okey.. Sorang-sorang plak tu.. Sbb suker sangat citer ni yg diadaptasi dari komik popular China.

Pelakun utama Aaron Kwon dan Ekin Cheng..hmmm bukan setakat hensem jer.. tapi kalu tengok komik tu yg dilukis dlm konsep "mangga" kalu tak silap.. memang menarik betul..

Btw, rasanya depa tu bukan 2 beradik.. tapi dua2 pun anak angkat jerrr...sorang Angin, sorang Air..

NiZaM said...

manhwa kak.. hong kong.. hehe.. bukan mangga (jepun)...

nway cerita dia memang ikot story asal pedang setiawan.. si awan tu jatuh gaung tapi jgn risau.. dalam cerita dia x mati pon.. nk wat sambungan kot.. hehehe

effect untuk die hard fans pedang setiawan memang superb!!.. hahaha

zeqzeq said...

nampak gagah perkasa...buka DADA bidang..ada bulu roma

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

iCE - Eceh2..... mini suka omputeh je ye? Tgk je sorang2 macam kak azie tu. 2 kali dia bantai nengok wayang sorang2. Kan cool tu, kata cool mcm iCE.

Kak Azie - Ha'ah, mmg bukan 2 beradik cuma dia ada panggil awan tu "abang", so kita assume abang adik la. heheheh
Kak Azie diana mmg tak pernah baca komik, pendek kata mangga ke, cempedak ke, durian ke... mmmg tak tau langsung. Satu2nya komik yg diana pernah baca cuma Doraemon je. Tapi bila tgk cerita ni rasa mcm alahai... ngape la aku tak baca buku ni masa kecik2 dulu?

Nizam - oh jatuh gaung tu mmg story asal ye? hehehehhe... kira director betul la ni ye? Ending dia camna ye. Apa terjadi ngan si awan tu ye? Jenuh nak tunggu 10 tahun lagi baru nak siap part 3.
Tapi yg kelakarnya masa awek awan tu mati, langsung takde perasaan pun. Sedih pun takde. Itulah effectnya kalau ambik heroin tak cantik.

Zeq - Dadanya macam Fahrin Ahmad kan? alalalalaalalalla.....

iCe said...

tgok sorang2 ni kadang2 akan membuatkan kita jadi mengantok kalo citer kurang menarik... keh3 nak ajak kak azie je laaaa tgok wayang sesama... oooopppssss bukan kak azie sorang je tp 1 family kak azie... 1 batalion pon takpe kalo nak bawak... hak3

Dak Wan said...

Oh dah keluar erk? Serius ketinggalan. Citer favourite gak ni :)

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

iCE - Wah... ko sanggup belanja kak azie and the family dari tgk wayang sorang2? ko mmg owner CLK yg cool tul la.. hahahah

Dak Wan - belum ketinggalan sangat. Masih panas2 lagi. Elok segera ke pawagam berdekatan.

iCe said...

ok pe tgok wayang ramai2 ni... dulu masa transfomers mula2 kuar, me & my frens seramai 65 orang serbu TGV klcc... punya laa havoc time tu... mcm pasar borong kat klang je jadinya... hak3 memang best time tu... da macam rombongan cik kiah je

iDAN said...

Saya ceritera lawan-lawan & terbang semua ini kuranglah!. Kalau tenguk babak-babak bergaduh & boleh berputar pelik-pelik semua itu rasa macam tak percaya. Biarpun hero otu memang Pahlawan Awan, Pahlawan Badai & dewa dewi semua itu... bagaikan dibuat-buat.

Tapi kalau cerita cina bercinta dengan hantu! memang menarik sebab hantu memang sah boleh terbang!.

AjiEm said...

Citer nie best giler...!!!

bru tngok pada 23 - 12 - 2009 ( RABU )....