Thursday, October 01, 2009

My 1st experience in CA (Collective Agreement)

Collective Agreement, in Malay called Perjanjian Kerja Kolektif/Bersama. I used to learn about this during studied in UiTM. As theory... and for me it is a precious, priceless and and very very fortunate for me to sit for it practically - and for real~!!

Bagi yang kurang mengerti... Collective Agreement dan Collective Bargaining ialah umpama satu kemuncak bagi seorang Human Resources. Proses ini amat jarang sekali berlaku dalam sesebuah kompeni because.. Collective Agreement / Bargaining is only for company with Trade Union (Kesatuan Sekerja). Jadi bayangkanlah... ada berapa juta company di seluruh Malaysia, berapa peratus aja yang ada Trade Union (mungkin tak sampai 10% pun). Forming a Trade Union also is not easy as u thought. Turun naik labour office atau tribunal berpuluh2 kali dulu. Appoint lawyer (that's y trade union mesti ada duit sendiri), beberapa tahun kemudian barulah layak untuk dapat recognition dari kompeni itupun setelah dibuat election - dan win the majority. This is my 1st experience dealing with trade union actually. Before this walaupun pernah menjadi HR untuk satu kompeni yang menduduki carta utama bursa saham Malaysia dengan jumlah pekerja melebihi 1000 orang - tidak pernah ada trade union dalam kompeni-kompeni yang pernah aku kerja. So... I dont know whether to classified as I am lucky or not.

As a management, Trade Union dalam syarikat bukanlah sesuatu yang membanggakan... (malah sebenarnya membebankan) tp... that a rare challenges faced by the only certain HRs. Tapi pada aku la (harap takde union yang membaca blog aku ni) pekerja2 kompeni aku ni kurang bersyukur. Apa je la yang kompeni aku ni tak provide?? Kami apply semua Public Holiday yang ada kat Malaysia PLUS satu hari cuti tambahan yang dibagi suka2 setiap bulan. Cuti perayaan yang lebih panjang tanpa perlu ditolak AL. Overtime yang dikira berdasarkan gaji walaupun gaji anda lebih dari RM1500 ( this is extra dr apa yg stated dalam Employment Act). Insuran nyawa dan insuran hospital. Company trip every year (pernah ke oversea pun). 5 star hotel dinner every year. Elaun2 yang tak masuk akal seperti elaun anak dan isteri, elaun makan, elaun sewa rumah bla bla bla... dan subsidi makan setiap bulan...., OMG... banyaknya dan pekerja2 yang cemerlang gemilang dan terbilang ni tak pernah puas dan tak pernah berhenti meminta2... Ya Allah... kadang2 aku berdoa semua pekerja yang tak puas2 ni dimasukkan ke dalam syarikat cina yang aku kerja sblm ni... baru diorang tau langit tinggi rendah. Satu haram pun tak kasi... siap bagi waktu kerja maksimum, 48 jam seminggu. Padan muka. Biar dowang rasa. Opsss... terlebih sudah.

Mr Suzuki, sanggup datang dari Jepun untuk attend the 1st meeting. Tidak ketinggalan Mr. Ito, Mr Kamishima, Mr Sudho, (4 Japanese B.O.D), 1 external HR Advisor, 3 Managers (Ricky, Siah, Liau) and the smallest.. me.. not small in term of size of course... but in term of post. Kerana aku satu2nya wanita dan bukan manager yg berjaya duduk di barisan Management Negotiator Team (Kumpulan Perunding dari pihak Majikan). Terima kasih bosses di atas kepercayaan yang diberikan..... (it's not only about the trust but also the opportunity kerana aku percaya my resume will be blink blink bila aku masukkan perkataan Collective Agreement and Collective Bargaining dalam job description nanti.)

So, the meeting was held in Concorde Shah Alam, dihadiri oleh 9 org dari pihak Management dan juga 12 orang dari pihak kesatuan - 7 dr National Union (Kesatuan Kebangsaan) dan 5 dr company union. Content of the meeting i'll keep it as Private and Confidential... but everything is running smoothly and peacefully BUT... as this is the first meeting. Masing2 belum tunjuk belang. There will be a few more meetings after this sebelum termetrainya perjanjian kerja yang baru... and I believe on that time mungkin ada tragedi baling kerusi atau kasut plak. Hahahah... hopefully NO. Apa yg mengecewakan adalah kelewatan yang dicetuskan oleh pihak kesatuan, alasan kononnya ada yg datang dari Penang. Hello, please be punctual, my chairman was coming from Japan elok je datang awal... dan bagi Jepun, time is gold. Sedih bila Mr Suzuki bersuara, "I am quite dissapointed with Malaysian Culture - never make it on time. Always late!" Oh... rasa seperti disindir tajam. Sbb nila setitik habis susu sebelanga. Oh... kepada saudara tah siapa namanya... saya tau maksud pandangan mata anda dan cara anda berbual - lupakan saja - saya sudah berkahwin dan sy pasti anda juga sudah. Lagipun kita di pihak berlawanan dan saya takkan termakan dengan kata2 anda bahawa... "even we are from different side but we fight for the same thing - employee welfare and company survival." Who's company?? Mine or yours? Who's employees? Mine or yours? We are not in the same company. Sorry dude... I don't trust you.

Sebahagian dari Management Negotiator Team - Berdiri Mr Hussein (MC), Mr Kamishima, Mr Suzuki, Mr. Ito, Mr Sudho, Mr LIau, Mr Siah, tangan Mr Ricky and my pencel case and handphone (itu saja milik aku yang dapat dilihat).

Masa yang ditunggu-tunggu. Lunch time. Oh God... (andy dah pesan, if u not tapau, don't ever say about food) tp tak tahan... nak cerita jugak. Oh ketam masak berlada, Udang, Daging dan ayam salai, Oyster, Pasembor, Sup Kambing, 20 jenis kek, 6 flavours of ice-cream (slurrpppp) ok.. I can see kowang nyer air liur dah meleleh... full stop. Itu saja... no picture for food sbb takde masa nak ambik gambar masa makan. (Actually segan). Lgpun dah banyak kali aku ambik gambar masa makan kat hotel. Sama je semua... wat kowang terliur je. hehehhehehe..

The End..

No comments: