Tuesday, September 29, 2009

Mana datangnya gagak??


Isnin 28/9/2009 - Hari pertama bekerja selepas cuti lebih dari seminggu bukanlah perkara yang menarik. Penangan penat open house mak semalam pun tak habis lagi. Ingat lagi masa mak propose nak buat open house, menjerit aku ngan Ija. Keadaan aku yang kurang sihat dan adanya dua cucu yang buas membuatkan kedua2 anak perempuan yang boleh diharap handicapped (Anak lelaki mak ikut mood, kejap bleh harap, kejap malas sgt). Akhirnya dalam tak setuju2 kitorg mak buat jugak open house. Dalam keadaan tak rela terpaksa juga la tolong2 apa yang patut... takkan la kejam sangat nak buat bodoh je. Tapi siap la aku ngan ija membeli pinggan, mangkuk dan cawan kertas banyak2 supaya tak pening kepala nak membasuh. heheheh... Gunakanlah kemudahan yang telah diciptakan.

Sebulan lebih aku tak minum kat ofis (almaklumlah bulan Ramadhan, kalau tak puasa pun takkan nak buat air), masuk je pantry nk buat air smlm aku dh lupa mana nak letaknya nescafe dan gula. Dahsyat. Lepas tu tertuang air panas lebih plak... jenuh aku nak menunggu air aku jadi suam2 baru leh minum. Bengang sungguh. Tengah sibuk meng"update" attendance untuk payroll preparation tiba-tiba aku diserang sakit kepala. Diikuti pandangan mata yang mula kabur. Teringat pesan seorang kawan yang prihatin. "Kalau Siti kena serang mcm tu lagi, duduk tegak2, renggangkan semua badan, relax... biar darah dan oksigen mengalir ke kepala. Biasanya benda ni jadi disebabkan kepala kekurangan oksigen."
Aku tanya, "Kenapa kepala Siti boleh kurang oksigen plak? Dulu tak pernah mcm ni."
Dia jawab, "Itulah sakit Siti, Doktor boleh tolong jawab soalan tu."

"Terlalu Stress atau penggunaan komputer yang terlalu kerap" hanya aku yang boleh mengesahkan yang mana satu puncanya. Kini aku sedang menjalani terapi bagi mengurangkan tekanan perasaan. Contohnya mendengar lagu Mozart, membaca buku "Problem Solving and Managing Stress", Yoga kecil-kecilan di rumah dan attend free talk seperti "Women, Stress and Cancer" yang dibuat oleh hospital-hospital bertauliah.

Apa kena mengena perkara ni dengan tajuk di atas? Oh ye, semalam ketika sedang menulis agenda di atas planner tiba2 aku terdengar bunyi burung gagak yang sangattt banyak... kuat dan nyaring. Kalau kowang pernah masuk bandar klang waktu senja, buka tingkap kereta sure dapat dengar bunyi burung gagak yang banyaaaaaaaakkkk tgh sibuk nak balik rumah. Itulah yang aku dengar. Terkejut beruk makyeh aku. Pastu aku pandang siling ofis, tgk bawah meja, tgk luar tingkap... confirm takde burung gagak. Kawan-kawan yang pelik dgn tindakan aku bertanya, "Kenapa Siti?"
"Mencari mana datangnya bunyi ni?"
"Bunyi apa?"
"Bunyi ni... burung gagak ni."
"Mana ada bunyi apa-apa, ti."

Aku tergamam... aku pandang muka office mates yang lain.... semuanya menunjukkan muka pelik memandang aku. Arghhhh...... kenapa aku sorang je yg dengar? Kemudian bunyi tu berhenti. Selang 5 min dia bunyi lagi. Kuat dan nyaring mcm tadi. Aku pandang kawan-kawan, masing2 khusyuk membuat kerja.... tak terganggu dengan bunyi gagak2 ni. Pasti.... memang aku sorang je yang dengar. Aku dah mula rasa nak nangis. Kali ketiga diserang bunyi yang serupa aku terus call Andy lepas tu mak. Mak ckp... "mungkin Along ada terlukakan telinga masa korek telinga". Tidak! Aku boleh mendengar walaupun dowang tgh berbisik.... dan kalau telinga aku terluka masa digging tentu aku sedar. Last sekali mak suh jaga diri baik, jaga kesihatan, kalau tak larat balik umah mak...duduk dengan mak... arhhh sedihnya... terus aku nangis. Tp mak tak tahu. Mak tak nampak airmata aku. Aku letak telefon.... dan berdoa... pergilah gagak-gagak semua.... jangan datang lagi.

1 comment:

Anonymous said...

It is also possible Abercrombie and Fitch today to create your Abercrombie own custom polo shirts Abercrombie Sale wherein you can have your Cheap Abercrombie own logo embroidered Abercrombie outlet on the front of the shirt. abercrombie Jeans These custom polos are ideal for companies that are hosting an event of some kind. Abercrombie Pants They are also great to give away as promotional Abercrombie Tees items to company personnel for work well done. Clubs of all types take advantage of
Abercrombie Shorts custom polo shirts as do sports teams who wish to have all members Abercrombie Sweaters dressed the same when traveling together. Customized shirts are also great to use as staff clothing or uniforms for pubs, restaurants, hotels and a wide variety of other types of businesses.One of the most popular companies in business today that offers the custom polo shirts is LEADapparel. This online retailer offers custom embroidery services on orders of twelve or more shirts. The embroidery done is perfect and of the highest quality. Orders are processed quickly and shipped out within just a few days.