Friday, June 19, 2009

My 1st day in Phuket

Seumur hidup aku, inilah pertama kali aku naik Air Asia. Sebabnya ngeri bila dimomokkan dengan cerita2 kurang enak ttg pengalaman org lain yang terbang bersama Air Asia, jadi aku lebih suka memilih syarikat penerbangan lain. Tapi pengalaman pertama ternyata mengagumkan. Kami sekeluarga dilayan dengan sangat baik sekali dan pramugari yang bernama Mena itu sungguh cantik, baik dan sopan seperti Scha. Pramugara dari Thailand itu pun sangat ramah orangnya. Siapa kata Air Asia tak bagus? Pada aku kalau nak dibandingkan dengan MAS, Singapore Air, Garuda Airline dan Emirates yang pernah aku naik, Air Asia tak kurang hebat. Kecekapan dan layanan anak kapal mereka sangat memberangsangkan. Pada aku kekalahannya cuma kerana lapangan terbang dan sistem menaiki pesawat yang tidak efisien. Tapi mungkin apa yang berlaku kepada aku ini hanya kebetulan kami bernasib baik pada waktu itu. Mungkin.
Dari udara Phuket terlalu cantik, amat susah untuk digambarkan dengan kata2. Bukan Langkawi atau Redang tak hebat, tp keadaan geografinya dan struktur pulau2 kecil yang comel dan berbentuk unik yang mengelilingi Phuket membuatkan ia nampak terlalu cantik... terlalu indah. My mom ngan my sis family tinggal di The Royal Paradise Hotel - supposedly me too tp disebabkan ada pertengkaran hebat yang berlaku antara aku dan receptionist hotel tu, aku merajuk habis. Lepas puas aku tengking dia dan luahkan perasaan terbuku aku terhadap kebodohan protokol dan peraturan hotel yang konon2 4 bintang tu, aku dah tawar hati betul nak stay sana. Malaysian - don't ever stay in Royal Paradise because it has the dumbest rules n regulation that will burden the tenants. Maka aku ngan Andy keluar dari hotel tu, pergi hotel sebelah. Hahaha... ada hikmahnya kejadian ni. Aku dapat bilik hotel yang lagi lawa dari mak aku dan dari sis aku, siap ada free wifi dan free luxury breakfast - better than the stupid RP. Jeles tul family aku ngan aku.

Perkara yang menyeramkan ttg Phuket ialah sistem wiring dia. Berserabut, bersepah2, terlalu rendah dan ada yang sampai menutup tingkap kedai. Bila malam wayar2 ini mengeluarkan bunyi percikan api. Menyeramkan sungguh. Agaknya sistem wiring dia jadi mcm ni lepas Tsunami kot. By the way bangunan paling tinggi dalam gambar ni ialah Royal Paradise Hotel.
Gambar diambil dari puncak Karon View. Ok tak silap aku Phuket mempunyai 7 atau 9 bahagian Pantai. Pantai yang paling popular ialah pantai Patong sbb paling happening. Ada juga pantai untuk orang yang sukakan kesunyian, ketenangan. Dalam gambar atas ni kowang leh nampak Patong Beach, Kata Beach and Karon Beach.
Sila cari signboard tersembunyi. KFC. Mc Donald. Subway. Semuanya ada kat sini. But don't get too excited first because........ all these are non-halal. Thank you. Frustnya!!!

Phuket mmg dahsyat. Lebih dahsyat bila malam. Setiap lorong dipenuhi disko, rumah urut, Pub, Kelab Gay, Thai Girl show (persembahan tarian bogel) dan yang paling hot kat sini skang ni ialah Simon Pub yang terkenal dengan tarian paper doll (bapuk2 cun yang menari bogel). Bila keluar bershopping malam tadi... aku jadi takut nak bukak mata. Kalau luar pub pun dah hampir boleh nampak semua, kalau kat dalam... tatau la nak kata apa... sampai terkebil2 mata Andy ngan bapak aku menengok. Nasib baik aku ngan mak aku yang pegang duit dowang. Kalau tak... mmg dh selamat. Bila aku tgk keadaan Phuket, aku cuba bandingkan dengan kawasan Bintang Walk, Jalan P.Ramlee dan Segitiga Emas KL. Mmg jauh lebih dahsyat dekat sini. Kadang2 aku rasa keadaan ini sama seperti dalam cerita CSI Las Vegas. sama!

Kat sini mmg terdapat banyak barangan handmade mcm ni. No wonder la my friends ramai yang kirim bangel bila tau aku nak ke Phuket. Buatan tangannya halus dan cantik.
My eyes are shining and glittering. Shopping! Shopping! Shopping!
Seafood mmg the best kat sini. Not so expensive (tp kena pandai pilih kedai) dan besar2. Udang paling kecik pun dah sebesar tapak tangan aku. Bayangkanla....
Setelah puas pusing2 keliling, kaki rasa mcm nak lumpuh, balik je hotel masing2, semuanya terus terbaring. Tiba-tiba Andy ajak aku pi berurut. Perhhh... datang Phuket kalau tak pergi massage mmg rugi. Harganya jauh lebih murah dr tempat lain dan pakar2 urut terbaik mmg berasal dari sini. Aku ngan Andy memilih arometerapi massage. Tapi bila tukang urut suh aku bukak semua baju, alahai... malunya... tak pernah tak berpakaian depan stranger. Nasib baik stranger 2-2 pmpn, satu yg urut Andy, satu yg urut aku. Mmg besh betul... puas hati sangat2 sampai aku rasa urutan yang sebesh itu dalam tempoh sejam tadi mmg tak setimpal langsung dengan duit yg aku bayar. Rasa mcm nak bayar lebih je. Heheheh... pemurah la plak.

Ok. Besok kami akan pindah hotel lagi. As what my sis told me, tomorrow is 5 star hotel and the best hotel in Patong. Jalan 5 langkah je dh smpi pantai Patong. Hope tomorrow aku tak perlu bergaduh dengan receptionist dia lagi. Heheheheh. Skang aku pun dah letih, badan dah sedap pasal baru kena urut. Pastu yang paling penting bau wangi yang sungguh menyenangkan... Maka izinkan aku tidur dulu ye. Sambung besok hari ke-2 di Phuket.

2 comments:

Anonymous said...

It is also possible Abercrombie and Fitch today to create your Abercrombie own custom polo shirts Abercrombie Sale wherein you can have your Cheap Abercrombie own logo embroidered Abercrombie outlet on the front of the shirt. abercrombie Jeans These custom polos are ideal for companies that are hosting an event of some kind. Abercrombie Pants They are also great to give away as promotional Abercrombie Tees items to company personnel for work well done. Clubs of all types take advantage of
Abercrombie Shorts custom polo shirts as do sports teams who wish to have all members Abercrombie Sweaters dressed the same when traveling together. Customized shirts are also great to use as staff clothing or uniforms for pubs, restaurants, hotels and a wide variety of other types of businesses.One of the most popular companies in business today that offers the custom polo shirts is LEADapparel. This online retailer offers custom embroidery services on orders of twelve or more shirts. The embroidery done is perfect and of the highest quality. Orders are processed quickly and shipped out within just a few days.

Alia Nauza said...

If you don't mind,can you share your bad experience at Royal Paradise Hotel,Phuket coz 1 will stay there this coming June.Thanks!