Monday, June 15, 2009

Cendawan Susu Harimau

Kisah pahit manis dari tajuk di atas. Tergerak untuk aku kongsi dengan mereka2 yang senasib dengan aku, bersusah payah mencari cendawan susu harimau. Masa aku di arahkan untuk mencari cendawan susu harimau, aku mmg blur habis. Aku tak dapat nak bayangkan rupa cendawan tu pun. Bila aku surf kat internet, gambar-gambar yang diletakkan tidak membantu aku sama sekali mengenali rupa bentuk sebenar cendawan ni.

Bila mertua aku call, katanya dah dapat 2 biji cendawan susu harimau sebesar ibu jari kaki. Aku sungguh excited. Malam tu semasa balik ke Tg Malim, kami singgah ke kedai ubat Sensei bertanyakan ttg cendawan tu. Ya! Dia ada jual! Kami beli lagi buat tambah2, kalau2 cendawan yang mak aku beli tu tak cukup untuk berubat.

Esoknya sampai rumah Tok Moh... mcm biasalah kena tunggu giliran. Tok Moh cuma berubat selepas Zuhur sahaja. Kebetulan kami sampai dalam pukul 12. Jadi kami tunggu di masjid yang berdekatan. Ramai rupanya pesakit2 yang datang dari jauh dah berkumpul di masjid sejak dari pagi. Sempat aku berbual dengan sorang makcik. Katanya dulu dia ada kanser rahim yang kronik - rahimnya menunggu masa untuk dibuang, tapi Alhamdulillah dengan Izin Allah, lepas berubat dengan Tok Moh ni selama 3 bulan, kanser dia 100% pulih dan telah disahkan melalui ujian ultra sound. Hari ni dia ke sini membawa kawan yang mempunyai penyakit yang sama dengan harapan untuk pulih seperti dia. Aku pun membawa harapan yang sama.

Lepas solat Zuhur kami terus ke rumah Tok Moh. Tak sampai 10 min menunggu, giliran kami tiba. Kami bagi CENDAWAN SUSU HARIMAU yang dibeli kepada Tok Moh tapi bila Tok Moh gengam je cendawan2 yang kami bawak terus cendawan tu hancur berkecai halus2 macam pasir. Sedihnya... lebih sedih mak mertua aku la. Untuk 2 biji kecik tu dia bayar RM40. Tok Moh cakap "Ini mesti cendawan beli kat Sensei. Cendawan tu tak pure. Cendawan yang asli keras macam batu marmar, kena pakai gergaji kalau nak potong". Gulp! Telan liur aku, ipar aku ngan mak aku. Andy ngan Abg Marzuki dah ketawa2 kat belakang. Hampeh! "Beli kat Sensei kan?" Tak! jawab akak ipar aku, kami kirim dengan sedara, beli dekat Bidor. Jawapan cover malu ni. Dalam yang pecah2 tu ada la serpihan yang keras mcm batu. Cuma sebesar kuku aje. Tok Moh cakap, hanya bahagian itu je yg masih hidup, lalu dijampi dan diserahkan pada aku. "Cendawan ni hanya cukup untuk 3 hari aje, awak memerlukannnya sekurang-kurangnya untuk 3 bulan." Maka Tok Moh suh kami naik ke Lata Iskandar, cari cendawan yang asli kalau nak baik.... itu je syaratnya.

Dari rumah Tok Moh, satu kereta naik ke Lata Iskandar, satu kereta lagi terus balik ke Tg Malim. Aku, Andy, Abg Marzuki dan Kak Ipar aku dalam kereta yang akan naik ke Lata Iskandar. Ya Allah... mabuk, pitam, mual nak muntah... semuanya bercampur baur dlm perjalanan. Aku, Kak Noi dan anak lelaki dia yg duk belakang dah lembik mcm Jelly. Tapi nak baik punya pasal, ku redah jua. Maka jumpalah benda yang di cari. Di sinilah baru aku mengenali apa itu CENDAWAN SUSU HARIMAU yang sebenar.

Asal dari sejarah, cendawan ni mula tumbuh disebabkan susu harimau yang tumpah ketika menyusukan anaknya. Benar ke tak benar. Wallahualam Bissawaf. Tapi semua kedai akar kayu di sini memberi jawapan yang sama iaitu kegunaan utamanya ialah mengubati kanser dan ketumbuhan khasnya KANSER RAHIM. Cendawan ini dipercayai mampu membunuh terus akar kanser dari terus beranak pinak.
Inilah rupa sebenar cendawan tu. Ubinya di bawah tanah, payungnya di atas. Payungnya keras mcm kayu, tak boleh dilentur2 mcm cendawan biasa. Ubi cendawan ini sebenarnya rapuh dan tak boleh dibuat ubat (kira yang aku beli kat sensei tu jenis2 ni la)
Inilah bahagian cendawan yang dibuat ubat. Bukan payungnya tu. Tetapi ubinya. Ubi yang baik adalah yang padu, berat dan kalau baling kat dinding pun, dinding yang lekuk. Hehehe.. Harganya bergantung kepada berat dan saiz. Kalau di tangan aku tu lebih kurang RM50-RM75 sebiji.Ok. CENDAWAN SUSU HARIMAU hanya boleh didapati di kawasan ini. HANYA di kawasan ini. Jangan beli di sensei sebab orang2 cina tak menggunakan cendawan ni untuk mengubati kanser rahim. Mereka menggunakannya untuk mengubati batuk dan asma sebab itu mereka hanya menyimpan cendawan susu harimau yang sudah rapuh dan mati.

P/S: Aku harap artikel ini akan membantu mereka yang juga mencari CENDAWAN SUSU HARIMAU. Harap2 bila kamu menaip CENDAWAN SUSU HARIMAU di google search, kamu akan menemui blog aku ni. Kalau ditakdirkan penyakit kita tak dapat diubati, sekurang2nya kita tak pernah berhenti mencuba dan ikhtiar.

40 comments:

Anonymous said...

Thank for dat info.. im gonna be one of person who die for it..

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

You're welcome...
Sometimes what is fated to us can be change thru effort and doa. Don't stop trying.

Ji said...

I managed to find some additional information about the Cendawan Susu Harimau (Tiger's Milk Mushroom) on http://lignosus.wordpress.com

Hope it helps~~

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Thanks Ji. Yes, I heard about Tun had used it to cure cough after advised by one Sensei. That's the time where Cendawan Susu Harimau became so popular and highly demanded after the news spread out in the newspaper.
That's what I wrote there, Malay and Chinese faith-healer use it for different type of sickness.

Anonymous said...

Cendawan susu harimau lebih dikenali sebagai cendawan susu rimau. Nama saintifik ialah Lignosus rhinocerus. Saya sedang buat kajian saintifik cendawan ini. Kalau nak bekalan percuma, hubungi saya lignosus@yahoo.com

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Percuma? Menarik ni lignosus. Saya akan emel anda sekarang juga. Hehehe

Anonymous said...

SEKADAR BERKONGSI... KALAU NAK DAPATKAN CENDAWAN INI, CUBA TENGOK KAT RNR SUNGAI PERAK. ADA ORANG ASLI YANG MENJUALNYA.. HARGA RM 50.

fazilzura said...

kalau ikut kan cndawan ni bagus tuk pe??

cm menarik ler... densocute@yahoo.com

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

sangat2 membantu
aku teringin gak

Farhan said...

Salam, I would like to share my experience consuming the "cendawan susu harimau". As far as I can remember, I've had athma ever since I was in kindergarten. At that time I was only given a liquid type medicine called, Bricanyl, which was prescribed by my doctor.

The worst case I experienced with ahtma was in 1992 where I was admitted to Pantai Hospital, Bangsar due to my critical condition at a point the doctor said to my dad, "you almost lost your son".

I always thought athma can never be cured, plus it runs in my family. My paternal grandfather had it, a couple of my uncles and aunts had it and still have it.

Then, there was a time when my mom revealed to me something wrapped in a blue plastic bag. It looks old and dusty and has a mushroom on it. She said, this was passed down by her grandmother, which means my great grandmother. She got it from some native Malaysians in the forest of Terengganu.

She explained it just like everyone explained it on the internet. Please note that, this was in mid 90s', sometime around 1995/1996, back then the internet was not a hit thing yet. My point is that I think this mushroom really is a cure. She just boiled it in water and had me drink it. The "ubi" part, she told me to chew and try to swallow it, and I did it.

Now I'm 26, married, and never had any attack for the past 15 years.

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Wow Farhan,

i used to heard taht cendawan susu harimau can cure asthama but never heard a real testimonial of it. It's great and very interesting when u share u experience with us. Alhamdulillah, I'm sure u recover from asthma since u never attacked from last 15 years.

Luckily ur mom non stop find ways to cure you and this is all about berkat usaha dan tawakal...

tommy_kokyu said...

For more demand...find me in lignosusrhinocherus@yahoo.com
thank you

tommy_kokyu said...

supplier for the lignosus rhinocerus...

Anonymous said...

It is also possible Abercrombie and Fitch today to create your Abercrombie own custom polo shirts Abercrombie Sale wherein you can have your Cheap Abercrombie own logo embroidered Abercrombie outlet on the front of the shirt. abercrombie Jeans These custom polos are ideal for companies that are hosting an event of some kind. Abercrombie Pants They are also great to give away as promotional Abercrombie Tees items to company personnel for work well done. Clubs of all types take advantage of
Abercrombie Shorts custom polo shirts as do sports teams who wish to have all members Abercrombie Sweaters dressed the same when traveling together. Customized shirts are also great to use as staff clothing or uniforms for pubs, restaurants, hotels and a wide variety of other types of businesses.One of the most popular companies in business today that offers the custom polo shirts is LEADapparel. This online retailer offers custom embroidery services on orders of twelve or more shirts. The embroidery done is perfect and of the highest quality. Orders are processed quickly and shipped out within just a few days.

MENG FEI said...

Bolehkah cik bagi the lokasi yang sebenar untuk saya dapatkan cendawan susu harimau?

MENG FEI said...

Bolehkah cik bagi the lokasi yang sebenar untuk saya dapatkan cendawan susu harimau

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

meng fei - On the way from KL to Cameron Highland u akan lalu satu tempat bernama LATA KINJANG.... tempat air terjun.

On the right and left side of the road ada banyak kedai2 kecil... orang asli.... u can buy it there.

Anonymous said...

saya baru je beli cendawan ni di RnR sungai perak. kat situ mmg ada satu gerai org asli dia jual mcm2 produk hutan dan salah satunya cendawan susu harimau. harga rm50 - rm250.

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Meng Fei - Maaf kesilapan yang tak disengajakan. LATA ISKANDAR... bukan lata kinjang.

Cik Anon- betul... kat situ pun ada juga tapi saya compare harganya agak mahal sedikit. Mungkin setelah dicampur kos pengangkutan dibawa turun.

Dr. H said...

Salam, thank you for sharing, i'll post in my entry coz many of my patients are looking for this, so I'll pinch the gambar as well ya.

Dr. H

Dr. H said...

Hemmm...boleh tolong belikan?

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Dr H, Lata Iskandar tu jauh dengan saya... cuba doktor contact penghantar komen yg supply cendawan susu harimau tu.. dia kata dia mmg bleh bekalkan mengikut permintaan.

Dr. H said...

Saya dah dapat, thank u...dari lata iskandar juga, mahal, kalu naik atas lagi orang asli jual tepi jalan, murah lagi, tapi tak lama, ada je orang grab

Lina, Kota D'sara said...

Salam..kalau ade sesiapa dari area lembah klang yg BETOL2 mahu cendawan susu rimau nie insyallah sy boleh tolog dptkan...Sila emel : cendawansusuharimau@yahoo.com

lina Kota damansara said...

Salam...

Sesiapa yang mahu mendapatkan cendawan ini sila emel ke cendawansusuharimau@yahoo.com.

Saya cuma tinggal kurang dari 6 biji ubi cendawan yg sebesar ibu jari kaki yang berharga RM50-RM60 sebiji.

Dalam masa sekarang, cendawan ini sudah sukar untuk didapati..Siapa cepat dia dapat!!!

Cendawan boleh dihantar minggu depan..InsyaAllah~

terima kasih,

Danial LiGNO said...

memang susah eh nak cari cendawan susu harimau yang liar. company yang saya kerja sekarang kitorang tanam cendawan susu harimau, tapi sebelum nak dapat 'benih' tu, bos saya Dr.Tan beli kat orang asli.dia kata nak cari memang susah. huhuh

zeera said...

salam,
terima kasih atas makluman tentang cendawan susu rimau ni. InsyaAllah saya akan cuba cari utk anak yg ada asthma yang agak serius. Boleh tau di macam mn nak pergi berubat dgn Tok Moh? Terima kasih.

Anonymous said...

Salam.
Sis,thanks for sharing the info.
Tengah cari utk my grandma.Khabarnya baik utk batuk...

Anonymous said...

saya ada bekalan cendawan susu harimau yang segar dari hutan..bekalan sentiasa ada..hubungi saya untuk dapatkannya 0175984085..penghantaran bergantung permintaan..

Sekeping Hati said...

Salam. Diana, bole sy tahu lebih lanjut ttg tok moh tu? Mak sy mghidapi kanser rahim dan sdg cuba berubat. Sy tinggal di klang, kapar klang. Mungkin tmpt kita berdekatan? Bole sy hub kamu? Liza 0192729197

Anonymous said...

salam...baru td bli kat cmroon...xtau pun khasiat dia..tp biasa dgar cndawan ni..tu yg bli..pyh nk dpt...rzeki gaknye..

Zulhadi Hasibuan said...

Menjual jamur susu harimau yang dipercaya ampuh mengobati penyakit kanker,tumor,jantung,asma,jerawat batu dan penyakit kronis lainnya.Jamur kami berasal dari hutan rimba sumatera Indonesia.
Harga =Rp 500 ribu/kg kering
Hub 081375451754 (Hadi)
Harga bisa nego jika pembelian dalam jumlah banyak.

Anonymous said...

saya ada membekalkan herba cendawan susu rimau yang ori dari hutan.hubungi 0175984085 untuk penghantaran seluruh malaysia.tq

elhida said...

slm. ada contact number tok moh tu tak?
sy pun nak cuba rawat ketumbuhan dlm perut.
harap dpt membantu
hida- 0123684297

Anonymous said...

Hai,saya ada jual cendawan/kulat susu harimau yang asli...berminat sila sms ke 017-8866286.tq

A.sharqowi said...

Assalamualaikum, sy ahmad sharqowi rohaimi dr kajang.
Mohon kebenaran admin untuk share info:

Untuk info sy terpanggil untuk share tentang TMM (Tiger Milk Mushroom). Sy selaku pengedar bumiputera sah untuk kapsul cendawan susu harimau yg mana product ini dihasil'n oleh Prof. dr MARDI yg mendapat pembiayaan penyelidikan dr Kerajaan Malaysia bg menjalan'n research & penghasilan tentang cendawan susu harimau.

Terbukti merawat penyakit berkaitan pernafasan,kulit,sendi,resdung. Juga telah terbukti secara saintifik sebagai Anti Radang, Menguatkan Imunisasi Tubuh dan Anti-Tumor.

2 jenis product yg sy edar iaitu Serbuk asli Cendawan Susu Harimau & Campuran Serbuk Cendawan Susu Harimau dgn Ginseng.

Kpd yg mencari alternatif merawat penyakit yg disebut diatas boleh hubungi sy di :
ahmadsharqowi@gmail.com / 0176268229 untuk harga terbaik..

Untuk info, product adalah selamat diambil n dikilangkn di kilang berstatus GMP, SESUAI JUGA BG MEREKA YG VEGETARIAN N HALAL MALAYSIA. Juga product ini sudah lulus KKM.

Ramai org melayu kita kurang arif tentang khasiat Cendawan susu harimau ini yg mana telah terbukti menyembuh penyakit kerongkong bekas PM kita Tun Dr. Mahathir.
Penghantaran seluruh Malaysia.
tq..

Anonymous said...

salam..saya ada membekalkan herba cendawan susu rimau yang fresh dan belum diproses dari hutan..herba lain yang asli pun ada.hubungi 0175984085.terima kasih

Anonymous said...

Saya merupakan pengedar cendawan susu harimau dalam bentuk serbuk (powder) yang telah diproses..Produk ini adalah hasil kajian dari penyelidik mardi...
ia sesuai digunakan oleh pengilang2/pengeluar2 produk makanan kesihatan...
pihak kami juga menyediakan khidmat nasihat serta kepakaran dalam menghasil produk baru berasaskan cendawan susu harimau kepada pihak pembeli..sebarang pertanyaan sila hubungi azwan 012-2776184

NUR FARHANA said...

Jika inginkan cendawan susu harimau yang fresh dari hutan contact saya di 019 5087626.

100% asli dari hutan. Harga boleh nego dan jika mahu di supply secara tetap pun boleh.

Anonymous said...

Saya ada membekalkan cendawan susu rimau yang fresh dari hutan..untuk mendapatkan hubungi 0175984085/0175984058.terima kasih