Sunday, May 10, 2009

Happy Mother's Day

Hari ni aku ngan adik beradik aku telah peruntukkan 1 hari untuk sambutan Mother's Day. Mak, ayah ngan makcik pakcik aku ke Taiping ke rumah Mak Usu sejak jumaat malam. Sepatutnya tengahari ni dowang balik la ke rumah. Dari pagi aku ngan adik beradik dah buat persiapan. Kemas rumah, tempah kek, cari present untuk mak (dan untuk mak mertua aku jugak - nak pos pakai courier esok), dan beli pizza untuk makan tghari. Tapi tungu punya tunggu punya tunggu.... bulan tak timbul2... Pizza pun dah sejuk, ais dalam sirap bandung yang kitorg buat sendiri pun dah cair, kek pun dah cair dan perut dah nyanyi lagu chacha. Aduhai.... penantian mmg satu penyeksaan...

Dalam kereta masa menunggu pizza dah sibuk meniup belon. Konon2 takut tak sempat.

Sijil yang ditandatangani oleh ketiga2 anak, kedua2 menantu, dan kedua2 cucu. Aliyah cop tangan, nazim cop kaki.
Menjelang malam emak pun balik, dan seperti yang dijangka mak terkejut sesangat. Tapi berbaloi penantian aku kerana selepas memberikan sijil pada mak, dia baca dengan penuh terharu sambil mencium2 sijil tu berkali-kali. Puasnya hati kami...

Ibu bergenang air mataku
Terbayang wajahmu yang redup sayu
Kudusnya kasih yang engkau hamparkan
Bagaikan laut yang tak bertepian

Biarpun kepahitan telah engkau rasakan
Tak pula kau merasa jemu
Mengasuh dan mendidik kami semua anakmu
Dari kecil hingga dewasa

Hidupmu kau korbankan
Biarpun dirimu yang telah terkorban
Tak dapat kubalasi akan semua ini
Semoga Tuhan memberkati kehidupanmu ibu

Ibu kau ampunilah dosaku
Andainya pernah menghiris hatimu
Restumu yang amatlah aku harapkan
Kerana disitu letak syurgaku

Tabahnya melayani kenakalan anakmu
Mengajarku erti kesabaran
Kau bagai pelita di kala aku kegelapan
Menyuluh jalan kehidupan

Kasihanilah Tuhan ibu yang telah melahirkan diriku
Bagaikan kasih ibu sewaktu kecilku
Moga bahgia ibu di dunia dan di akhirat sana...

Kasih sayangmu sungguh bernilai
Itulah harta yang engkau berikan
Ibu... dengarlah rintih hatiku untukmu ibu

1 comment:

Anonymous said...

It is also possible Abercrombie and Fitch today to create your Abercrombie own custom polo shirts Abercrombie Sale wherein you can have your Cheap Abercrombie own logo embroidered Abercrombie outlet on the front of the shirt. abercrombie Jeans These custom polos are ideal for companies that are hosting an event of some kind. Abercrombie Pants They are also great to give away as promotional Abercrombie Tees items to company personnel for work well done. Clubs of all types take advantage of
Abercrombie Shorts custom polo shirts as do sports teams who wish to have all members Abercrombie Sweaters dressed the same when traveling together. Customized shirts are also great to use as staff clothing or uniforms for pubs, restaurants, hotels and a wide variety of other types of businesses.One of the most popular companies in business today that offers the custom polo shirts is LEADapparel. This online retailer offers custom embroidery services on orders of twelve or more shirts. The embroidery done is perfect and of the highest quality. Orders are processed quickly and shipped out within just a few days.