Monday, April 20, 2009

Kembalilah seperti biasa...

Weekend yang sangat pack! Kepenatan dan keletihan. Sabtu ke HUKM tgk biras aku yang dimasukkan ke hospital kerana pembedahan batu karang mengalami komplikasi yang agak teruk. Kesilapan HUKM sendiri aku rasa. Nasib org, nasib aku nanti tatau la camna. Mertua aku pun datang dari kampung. Biasala... kalau mertua aku datang.... family aku mesti nak jumpa gak... nak berlaga pipi, nak bersembang pasal musim durian, bercuti, mandi sungai, datang rumah, lauk sedap... bla bla bla bla.... Sebelum balik umah, mertua aku pesan 5 kali... "Balik kampung Diana, nanti mak abah bawak berubat kampung. Jangan lupa... balik!"

Esoknya temankan mak pi shopping kat One Utama, IKEA, Ikano bla bla bla... Mak excited, adik kesayangannya yang dah menjadi warganegara Amerika bakal pulang ke Malaysia setelah berbelas tahun meninggalkan tanahair. Mak excited nak cantikkan bilik tetamu. Semuanya nak tukar baru - biar adiknya selesa. Aku pun tak sabar nak jumpa makcik kesayangan aku. Nak mengulang memori manis - pergi swimming sama2, mandi air terjun dsb.

Baru2 ni bila Bakh kena high blood - semua panik. Kelmarin masa Andy check high blood 165, semua relax je. Ada takde pun adik aku Ija membebel dekat sejam. "Abg Andy muda lagi!" "Abg Andy kawal makan la!" "Abang Andy makan ubat la!" "Abg Andy Check doktor la..." "Abg Andy nak along jadi janda muda ke?" (ayat yg buat aku sengih). Aku ada ckp ngan Bakh, kalau kawal makan camna pun, kalau dh ajal - mcm2 cara boleh mati. Kalau aku takde high blood pun, mungkin aku yang pergi dulu sblm Andy.

Kata doktor, amat susah untuk buat keputusan untuk seorang yang belum ada anak seperti aku berbanding bercakap dengan seorang perempuan yang ada anak. Keluh nafas panjang.... berat dan penuh makna..

Pergilah semua yang pahit.... Datanglah semua yang manis... Ini terlalu berat. Aku khuatir aku kalah.

Alangkah bagusnya kalau semua kembali seperti biasa... seperti asal... tanpa cela.. Hakikatnya ada perkara yang kita tak mampu nak ubah.

6 comments:

sHa said...

vic.
aku sedeh bace neh.
n i really2 wanna help u.
aku dtg umah ko bile2 ko free boleh?
kite cerita pjg nnt k.
:)

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Thanks Sha...
boleh... inform dulu bila nk dtg
bleh kitorg jemput ko kat mana2...
Ko pun lum pnh dtg umah...
jom ar...

nurul farhana anne said...

I don’t know how to describe
I don’t know how to help
Everytime I hear…I feel very bad
But every time I say...my words go nowhere
Every minute I spent to think of it
I will always pray
I believe it will come to you
I pray for that happiness …
very soon….as soon as it could be….

sHa said...

tak payah, dear.
aku bleh carik umah ko.
aku rase aku tau, ndy ade bgtau hr tuh.
meh je add umah.
pape hal aku inform nnt k?

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Laling is that poet?
Wahh... so shuweet....
Now u like Emily Dickinson...
Tak sia2 ambik English Literature..
Syg kamu!

Sha...
nanti aku emel or sms alamat
(sbb aku pun x igt alamat umah aku)
kena cari bil air kt umah dulu
Tp petunjuknya...
Kg Baru Hicom... blakang kilang F&N..

sHa said...

vic
nnt sms aku alamat umah ko eh.
012 2637231
aku da mintak andy sms aku no dia hr tu
tatau la, dia dpt ke tak msg aku dlm ym mase tuh.