Sunday, March 23, 2008

Cameron Highland -22nd March 08




Waduh.. waduh.. letihnya...
Semalam kul 7.30 pg kitorg bertiga dh bertolak pi Cameron?
Camna leh pi Cameron? huhuhu.... Ejad tgh kemaruk.. biasa la..
Selain tgh kemaruk nak ambik gambar scenery yg menarik
dia kemaruk mencari hatinya yang di bawa lari ke Cameron...
hahahhahaha... "Hatiku tertinggal di Cameron".
Maka, we start our journey with Ejad's Satria...
"aribaaaa... angreee... angreee"

Perjalanan pergi agak memualkan...
hampir2 pitam aku dibuatnya..
al-maklumlah... aku mmg tak leh jalan yang bengkang bengkok..
mula la rasa nak "uweeeeekkkkk"
so we stop at the first pit..
'Cafe Bharat Tea'.. laju je aku turun...
menikmati pemandangan indah lautan kebun teh..
dan kesegaran angin Cameron Highland..
huh.... terasa berbaloi perjalanan yang memualkan tadi..
Sempat lagu aku menyambar Strawberry tea ngan uncang teh untuk aku ngan mak aku..
kuar dari shop.. cari andy ngan ejad..
ewah2... mamat berdua tu tgh menikmati teh ala ala english style..

Sampai dekat Tanah Rata
perut dah lapar bangat..
berhenti untuk mencekik..
nasi campur.. agak murah jugak...
lebih murah dari Shah Alam..

Lepas makan direct go to Equatorial Hotel
Hajat di hati nak check-in..
malangnya tak jadi.. so we take a few shots there..

Then kami menjelajah satu persatu tempat menarik kat Cameron,
pergi Taman Rama-rama - dipenuhi rama2 yang jinak..
sempat lagi membaling syiling dalam wishing lake..
Lepas tu jalan kat Raju's Strawberry Farm...
hmmm.. pekena buah strawberry direndam coklat cair..
ohh... nikmatnya...
Then.. stop at the Vegetable Market...
sempat membeli bunga hidup... buat hiasan pasu kat umah
dan sayur2 segar untuk mak aku...
Teruskan perjalanan ke Fragrance Nursery...
cari anthurium untuk mak ejad..
hehehe.... "rare color" - tinggi betul citarasa mak ejad
seb baik... anaknya baik.. mak mintak satu... anak bagi 3 pokok anthurium..
pink, purple and maroon....
singgah di market yg lain... sempat lg aku makan strawberry cicah coklat keras plak
waduh waduh.... enak bangat!

Kat sini pun masih mencari mapley?
Yes we were pekena roti ngan teh tarik...
di salah satu mapley kat sini... dalam hujan yg mcm ais mencair..
mengigil2 satu badan... FROZZZZZZ

Teruskan perjalanan ke KHM Strawberry and Jem.
Apa ada di sini? hehehehe... Di sini la ada hati ejad..
masuk je dalam farm dia.. dh nampak RTM tgh wat shooting dokumentari..
awek ejad tgh shooting cekik biskut cicah jem stoberi...
rupanya kat sini terkenal homemade strawberry jem yg sgt sedap..
itulah pertama kali aku bertentang mata dgn awek ejad... Dyana...
Diana meets Dyana.. hehehehe...
She's cheerful and friendly girl.. nice to meet u...

Malam tu kitorg makan kat steak house and steamboat..
ejad ngan Dyana yang belanja...
kononnya bcos of my special birthday occasion...
Thank you so much...
Singgah kat night market di Brinchang...
murah gilerrkkkkk.... sempat la membeli jagung Cameron
dan madu lebah asli..
Then hantar balik Dyana ke Heritage Hotel..
tmpt crew RTM tinggal... b4 we gone back...
sepanjang perjalanan balik ke Shah Alam...
I faced a nightmare journey again bila start balik mual..
lebih hebat dari pagi td...
sampai lembik badan aku... setelah mengeluarkan isi perutku...
sampai je rumah... terus terjelupuk... tido...
ejad... lenkali kita ban Cameron...
Kita pi kepulauan Seychelles plak yerk...
huhuhuhuhu......
Please put it in our next visit schedule..
Thank you...

No comments: