Tuesday, February 05, 2008

My Lovely Tortoise



Cantik dan unik tak kura-kura aku ni?
Spesies kura-kura matahari yang populasinya hampir pupus..
menjadi rebutan - ramai yg offer nak beli dari aku.
Buat masa ni aku lum nak jual lagi arr..
lgpun.. skang ni dia la tmpt aku bermanja..
Kura-kura ni ipar aku yg bagi kat aku.
kebetulan anak kura2 aku dua ekor baru je lari dari rumah...
(bak kata baiya... dua pigi.. 1 baik punya barang mari)
hehehe..

Kalau korang perasan.. kura2 aku ni.. ada duri2..
mcm buah durian..
kadang2 tercucuk jari.. sakit gak...
consider ni binatang peliharaan yang tak boleh dipeluk ar..
keh keh keh (kalau tak berduri pun, aku x peluk)
kat bawah badan (cengkerang) dia ada corak2 yang sekata
sangat cantik dan tersusun..
makanan fevret dia.. pisang, timun, tomato..
pendek kata.. makanan yg lembut semua dia bedal..
memandangkan kecomelan dan keunikan dia yg tak terkata tu..
aku telah namakan dia Abol..
sket2 mcm nama burung terkukur andy - Apok

Harapan aku...
Semoga umur Abol lebih panjang dari aku..
agar aku boleh wasiatkan kat anak aku...
seterusnya ke cucu aku..
supaya generasi aku berpeluang utk tgk dan sentuh kura2 spesies matahari ni..
kalau kowang nak merasai pengalaman menyentuh nyerr..
datang ar umah aku...
tak mahal.. aku charge sorang rm20 je satu kepala...
hahahahahhaha buat beli tomato untuk Abol.

No comments: